Για προβοκάτσια του Γκιουλέν μιλούν οι τούρκοι, για τα όπλα που βρέθηκαν στο Τζαμί της Θράκης.

του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη

«Η Τουρκία, διά του προξενείου της, είναι αυτή τη στιγμή ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη Θράκη. Χρηματοδοτεί ένα πολύ μεγάλο δίκτυο ιμάμηδων, χρηματοδοτεί αρκετούς δασκάλους οι οποίοι απολύθηκαν για διαφόρους λόγους από τα ελληνικά σχολεία, και έχει προσπαθήσει να φτιάξει ένα δεύτερο σύστημα, ένα παράλληλο κέντρο εξουσίας προς το ελληνικό κράτος (…) με μαύρο χρήμα, το οποίο κινείται παρανόμως όλα αυτά τα χρόνια» Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, στις 5 Μαρτίου 2013

Τα παραπάνω λόγια δεν προέρχονται από κάποιον κινδυνολόγο ή άσχετο που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να κερδίσει δημοσιότητα. Ο κ. Συρίγος είναι ένας επιστήμονας που η γνώμη και η άποψή του είναι σεβαστές και συχνά καλείται να τις εκφράσει με την ακαδημαϊκή ιδιότητά του. Είναι μάλιστα από τους ελάχιστους ανθρώπους που αξιοποιώντας την δυνατότητα που του παρέσχε η τοποθέτησή του σε θεσμικό κρατικό αξίωμα επιτέλεσε σπουδαιότατο εθνικό έργο στην περιοχή της Θράκης.
Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος, ώστε κάθε αναφορά του στα συμβαίνοντα στην περιοχή αυτή της πατρίδας μας να έχει ιδιαιτέρως βαρύνουσα σημασία. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ η παραπάνω δήλωση του κ. Συρίγου πραγματοποιήθηκε πριν από 4 χρόνια, δεν έγινε στο μεταξύ διάστημα καμμία απολύτως προσπάθεια στην κατεύθυνση ανάσχεσης της δραστηριότητας του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Οι πράκτορές του αλωνίζουν εντελώς ανενόχλητοι, επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαιτέρως προκλητική και θρασεία συμπεριφορά. Η τρομοκρατία που ασκούν στους φιλήσυχους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, με απειλές, εκφοβισμούς και εκβιασμούς έχει αποτελέσματα λόγω της αίσθησης εγκατάλειψης που έχουν οι άνθρωποι αυτοί από την ελληνική πολιτεία….

Εντείνεται η τουρκική διείσδυση

Δεν είναι τυχαίο επίσης το ότι στην δήλωσή του ο κ. Συρίγος επιλέγει να αναδείξει ως πρώτη κατηγορία των ανθρώπων που ελέγχει το τουρκικό προξενείο αυτή των ιμάμηδων. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης είναι μία θρησκευτική ομάδα με ιδιαιτέρως αναπτυγμένο το θρησκευτικό της συναίσθημα και η Τουρκία το γνωρίζει καλά αυτό. Με την αναρρίχηση τα τελευταία χρόνια στην εξουσία της γειτονικής χώρας των ισλαμιστών του Ερντογάν, οι μηχανισμοί του προξενείου έστρεψαν ιδιαιτέρως την προσοχή τους στην ανάπτυξη δράσεων που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη των Ελλήνων μουσουλμάνων μέσω θρησκευτικών παρεμβάσεων, που υλοποιούνται κυρίως από τους τουρκομουφτήδες που «εξελέγησαν» με παρωδία εκλογών σε περιορισμένο αριθμό τζαμιών στη Θράκη όσο και από τους τουρκοϊμάμηδες που έφυγαν από την επιρροή των νομίμων μουφτήδων και αποτελούν πλέον το επιτελείο τους.
Παράλληλα, βεβαίως, δρα στην περιοχή και το κύκλωμα των ανθρώπων του Φετουλλάχ Γκιουλέν, με προώθηση βιβλίων και θρησκευτικών μαθημάτων που πραγματοποιούνται είτε από σπίτι σε σπίτι είτε και με μαζικότερο τρόπο (λ.χ. σε κάποιο τζαμί, όπου ο ιμάμης είναι φιλικά προσκείμενος στο δίκτυό του). Για όποιον γνωρίζει αυτήν την ασύδοτη δράση Τούρκων και τουρκόψυχων Ελλήνων πολιτών στην περιοχή της Θράκης (αλλά και στα Δωδεκάνησα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στα Γιαννιτσά, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και όπου αλλού το Προξενείο κατάφερε να στήσει μουσουλμανικούς συλλόγους υπό την επιρροή του), η αποκάλυψη οπλισμού σε ένα τέμενος της Θράκης, είναι κάτι που δεν ηχεί παράξενα. Το παράξενο θα ήταν όλοι αυτοί οι θρασείς και «τσαμπουκαλήδες» τύποι να ΜΗΝ έχουν όπλα. Κάποιοι έγραψαν και είπαν ότι η αποκάλυψη αυτή έγινε λόγω των εσωτερικών έριδων που υπάρχουν στο χώρο των μουσουλμάνων της Θράκης, λόγω των καταστάσεων που βιώνει η Τουρκία. Αυτό είναι κάτι, μάλιστα, που «έπαιξε» και από την πλευρά των ανθρώπων του προξενείου, που μίλησαν για προβοκάτσια των ανθρώπων του Φ. Γκιουλέν.

Επιβάλλεται να ξηλωθεί το παρακράτος

Μπορεί να είναι και έτσι. Μπορεί κάποιοι να μετέφεραν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα του εσωτερικού της Τουρκίας στη Θράκη μας. Μπορεί και να μην είναι έτσι. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε, όμως, να γίνει, είναι το να αρπάξουν την ευκαιρία οι ελληνικές αρχές και να ξηλώσουν επιτέλους το πουλόβερ του παρακράτους που στήνει τόσα χρόνια η Άγκυρα στην περιοχή. Η πρώτη ευκαιρία για κάτι τέτοιο έγινε πριν μερικές εβδομάδες, όταν Έλληνες μουσουλμάνοι δημοσιογράφοι κρίθηκαν ως ανεπιθύμητοι στην Τουρκία και δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στην γειτονική χώρα. Τότε δεν αξιοποίησε την μοναδική αυτή ευκαιρία η ελληνική πλευρά για να καταγγείλει μεθοδεύσεις των πρακτόρων της Άγκυρας για την παρακολούθηση, το φακέλωμα και την τρομοκρατία εναντίον Ελλήνων πολιτών, όπως έπραξαν άλλα σοβαρά και αξιοπρεπή κράτη, που κατήγγειλαν την Τουρκία και τις υπηρεσίες της για τη δράση των ανθρώπων τους στο έδαφός τους (Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία κ.λπ.).
Η περίπτωση των ανευρεθέντων όπλων, αν και είναι πιο εντυπωσιακή, είναι μικρότερης σημασίας από την πρώτη. Δεν παύει να αποτελεί όμως μία ακόμη ευκαιρία να ξεδοντιαστεί το θηρίο και οι μηχανισμοί του στη Θράκη μας. Μόνον έτσι θα νοιώσουν οι Έλληνες πολίτες της περιοχής, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, την παρουσία του ελληνικού κράτους δίπλα τους, προασπιζόμενο τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους ως πολίτες. Θα το δούμε άραγε αυτό ή τα κακώς κείμενα στην περιοχή θα εξακολουθήσουν να μας προκαλούν;…

ΠΗΓΗ