H Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που εορτάζεται την Κυριακή 23 Απριλίου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμηθούμε τη σημασία της ανάγνωσης, αλλά, ασφαλώς, και την απόλυτη απουσία συγκροτημένης πολιτικής για το βιβλίο.
Οι Παγκόσμιες Ημέρες έχουν θεσμοθετηθεί από τον ΟΗΕ, προκειμένου να λειτουργούν ως άπαξ του έτους υπενθύμιση των θεμελιωδών αξιών του ανθρώπου, καθώς και του τι έχει πάει «στραβά» με αυτές. Ειδικότερα, η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που εορτάζεται την Κυριακή 23 Απριλίου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμηθούμε τη σημασία της ανάγνωσης, αλλά, ασφαλώς, και την απόλυτη απουσία συγκροτημένης πολιτικής για το βιβλίο.
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Βόλος, Βέροια, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Ρόδος είναι μερικές από τις πόλεις όπου όλες οι ηλικίες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν πώς είναι να ενυπάρχει το βιβλίο στην καθημερινότητα, τι σημαίνει ανάγνωση, τι θα πει να μαθαίνεις και να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο με τη βοήθεια των λέξεων και των εικόνων που εκείνες συγκροτούν. Την ερχόμενη Κυριακή, λοιπόν, από το πρωί ώς το βράδυ, καλλιτέχνες, με πρωταγωνιστές, όπως είναι βεβαίως φυσικό, τους συγγραφείς, «ακροβολίζονται» στις πόλεις, σε μια προσπάθεια της πολιτείας να εορτάσει αυτό που η ίδια υποβαθμίζει.
Στην Αθήνα, με εκκίνηση το Επιγραφικό Μουσείο, η νέα γενιά λογοτεχνών κρατά την «μπαγκέτα» των εκδηλώσεων, με ξεναγήσεις και συζητήσεις στους χώρους του μουσείου, που είναι ανοικτό 10.00-15.00. Παραδίπλα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεχίζονται οι κυριακάτικες αναγνώσεις των ραψωδιών της «Οδύσσειας» (από τις 11.00), ενώ, από τις 18.00 έως τις 20.00, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, ηθοποιοί και συγγραφείς διαβάζουν λογοτεχνικά αποσπάσματα. Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο, το Εθνικό και το Θέατρο Τέχνης, σε μία ακόμη συνεργασία τους μετά την τριλογία του Τσίρκα, παρουσιάζουν μελοποιημένα ποιήματα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δράσεις στην ΑΣΚΤ, όπου ανοίγουν, για τις μικρές ηλικίες, τα εργαστήρια για δωρεάν εικαστικά μαθήματα, ενώ αναγνώσεις παιδικής λογοτεχνίας θα λάβουν χώρα στην ανακαινισμένη βιβλιοθήκη. Την ίδια στιγμή, η documenta συνεχίζει τις δράσεις της στην ΑΣΚΤ, δίνοντας τη δυνατότητα για μια συνδυαστική βόλτα στις εγκαταστάσεις της οδού Πειραιώς. Το ΥΠΠΟΑ σχεδιάζει και τη συμμετοχή παιδιών προσφύγων.
Ταυτόχρονα, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλλει, το ίδιο βράδυ, ταινίες σχετιζόμενες με το βιβλίο: την αποκατεστημένη κόπια του «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου, το «Ζ» του Κώστα Γαβρά, το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη και το «Μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη.
Η Βιβλιοθήκη Braille και το Μουσείο Αφής, με πρωτοβουλία του «Φάρου Τυφλών της Ελλάδος», θα μας κάνουν κοινωνούς ενός ειδικού τρόπου ανάγνωσης. Τυφλοί και βλέποντες αναγνώστες, ηθοποιοί και συγγραφείς διαβάζουν λογοτεχνικά αποσπάσματα, ενώ, ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, συμμετέχει και η ΜΚΟ «Διαβάζω για τους άλλους», η οποία προσφέρει αναγνωστικό έργο σε αναξιοπαθούντες και ευάλωτες ομάδες.
Το Σάββατο, η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει εκδήλωση για τα 160 χρόνια του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, όπου στις 19.30, στο Polis Art Cafe της Στοάς του Βιβλίου, θα μιλήσουν οι Μαρία Δεληβορριά, Δημήτρης Κοσμόπουλος και Παντελής Μπουκάλας.
Επίσης, οι φωνές της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου και του Χρήστου Λούλη θα ακούγονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας απαγγέλλοντας Σολωμό και Ελιοτ, ενώ στίχοι από την «Κίχλη» του Γιώργου Σεφέρη θα εμφανίζονται στις 22 και 23 Απριλίου σε πίνακες και οθόνες του μετρό, του αεροδρομίου και του λιμανιού του Πειραιά.
Στη Θεσσαλονίκη, το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τους «Αθλίους» στο αίθριο του Βασιλικού Θεάτρου (12.00), αλλά φροντίζει και για τους μικρούς επισκέπτες, παρουσιάζοντας το κουκλοθέατρο «Το δώρο» (13.30), ενώ, «παραδίπλα», η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και το ΔΗΠΕΘΕ της περιοχής ξεχύνονται στην πόλη με θεατρικές δράσεις, με το κεντρικό σύνθημα ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑβάΖΩ.
Στην Κοζάνη, στον Βόλο, στα Ιωάννινα και στο Αγρίνιο, ήδη από την Παρασκευή, τα ΔΗΠΕΘΕ αναλαμβάνουν δράση σε ιδρύματα των πόλεων αλλά και στον δημόσιο χώρο, με αναγνώσεις, παραστάσεις, περφόρμανς και περιπάτους, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας. Στη Ρόδο, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών διοργανώνει λογοτεχνικό αναλόγιο, ενώ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου διοργανώνει αναγνώσεις για τους ηλικιωμένους του ΚΑΠΗ της περιοχής.
Πέραν όσων αναφέρθηκαν, μία απλή έρευνα στις μηχανές αναζήτησης και στα social media αρκεί για να αποδείξει ότι βιβλιοπωλεία, ιδρύματα, φορείς και συγγραφείς-αναγνώστες γιορτάζουν πράγματι το βιβλίο, τη χαρά της ανάγνωσης και τα οφέλη που εκείνη προσφέρει – όλοι μαζί σήμερα , μόνοι τους τις υπόλοιπες ημέρες…
Πηγή: http://www.kathimerini.gr