ΣΕ αρκετές περιοχές της χώρας, η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων είναι αποδοτική. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι τη θέλει η ίδια η αγορά. Κανείς δεν αρνείται ένα εργαλείο που του αποφέρει εισόδημα. Το πράγμα είναι συζητήσιμο, όμως, όπου το μέτρο μάλλον ανισορροπίες θα προκαλέσει, παρά ουσιαστικό όφελος.
ΕΝΑΣ λόγος που τα περίφημα μνημόνια προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις στην κοινωνία ήταν ορισμένες ρυθμίσεις αμφιβόλου πειστικότητας, που προκαλούσαν την υποψία ότι μάλλον εξυπηρετούσαν εντοπισμένα συμφέροντα, παρά αποτελούσαν μεταρρύθμιση με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
ΚΑΤΙ τέτοιο ίσχυσε με την πρόβλεψη για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι σε συνθήκες ευφορίας ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να τονώσει τα ταμεία της αγοράς και να ευνοήσει την απασχόληση. Σήμερα, όμως, δεν είναι και πολλοί οι έμποροι που διαμαρτύρονται ότι δεν τους φτάνουν οι ημέρες προκειμένου να εξυπηρετήσουν την πελατεία.
ΣΥΜΦΩΝΟΙ: Η ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να περιορίζεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας να χάνονται θέσεις εργασίας σε μεσαία καταστήματα για να ανοίγουν υποαμειβόμενες θέσεις σε πολυκαταστήματα που ξεχειλώνουν το ωράριό τους. Και μάλιστα χωρίς να μεγαλώνει η πίτα της αγοράς, αλλά να αλλάζει η κατεύθυνσή της. Αυτό, γιατί πρέπει να το θεωρήσουμε αναπτυξιακό; Επιπλέον ερεθίζει την κοινωνική καχυποψία ως προς τις κατευθύνσεις που απεργάζονται τα μνημόνια, και καθιστά την κοινωνική μάζα πολύ επιθετική απέναντι στο πολιτικό σύστημα, το σχέδιο διάσωσης της χώρας, αυτή την ίδια την ευρωπαϊκή της προοπτική.
ΟΛΑ αυτά πρέπει να συνεκτιμώνται. Προς το παρόν, το μέτρο δεν φαίνεται να αφορά την περιοχή μας. Οι παραγωγικές- συνδικαλιστικές δυνάμεις, πάντως, αγρυπνούν. Σε κάθε περίπτωση, οιαδήποτε μεταβολή πρέπει να πείθει ότι απεργάζεται το κοινό καλό. Θέλουμε τις δυνατές επιχειρήσεις, αλλά και εκείνες πρέπει να θέλουν μια δυνατή κοινωνία. Το εμπόριο έχει τις Κυριακές του. Θέλει πολύ μεγάλη φειδώ κάθε σκέψη για επέκταση.

Πηγή: http://pelop.gr