•ΕΣΕΕ: «Κλειστά παρέμειναν την Κυριακή 7/5 το 85% των καταστημάτων».
•Το «Εκπτωτικό Χωριό» McArthur-Glen αναστάτωσε όλη τη χώρα.
•Το «άνοιγμα» των Κυριακών πλήττει θανάσιμα τον εμπορικό κόσμο, ενώ εξ«υπηρετεί» μόνο τα μεγάλα Malls των αλλότριων συμφερόντων.

(Το άρθρο μου, στην στήλη μου της “Ε” του Σαββατοκύριακου)

Του Βασίλη Κασιμάτη
Ήταν 8 Νοεμβρίου του 2013 όταν πρωτοπαρουσίασα στην τηλεοπτική μου εκπομπή το ποιος κρύβεται πίσω από το σκοτεινό «άνοιγμα» των καταστημάτων τις Κυριακές. Καλεσμένος μου τότε στο πάνελ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας) Βασίλης Κορκίδης ο οποίος μας αποκάλυψε ότι πίσω από την μεθοδευμένη αυτή πρακτική εις βάρος του Έλληνα εμπόρου βρίσκονται ξεκάθαρα τα μεγάλα συμφέροντα (εγχώρια και ξένα), τα μεγάλα Malls.
Και το ανήλιαγο αυτό μέτρο που τσακίζει πραγματικά όλο τον μικρομεσαίο εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο θέσπισε η τότε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά (Ν.Δ.). Στην ίδια όμως γραμμή και η υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Καθίσταται σαφές ότι δεν είμαστε «επί παντός επιστητού» κατά του «μεγάλου κεφαλαίου», αλλά όταν προκύπτουν μέτρα τα οποία πλήττουν θανάσιμα τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, αυτά (σε καιρό πολέμου όπως τώρα) κρίνονται και καταδικάζονται ως πράξεις εθνικής προδοσίας. Και σε αυτή τη προδοσία, ως γνήσιοι συνέταιροι των πολυεθνικών ιδιοκτητών των μεγάλων εμπορικών κέντρων (MALLS), το ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ.!
Πιο συγκεκριμένα και όπως από εκείνη την εκπομπή μου στις 8/11/13 ξεκάθαρα τονίσαμε με το κ. Κορκίδη, το μέτρο αυτό εξυπηρετεί πρωτίστως το «Εκπτωτικό Χωριό» McArthur-Glen στα Σπάτα και κατ’ επέκταση τα υπόλοιπα μεγάλα Malls κυρίως της πρωτευούσης.
Κι όμως αυτοί… το χαβά τους!

Το «Εκπτωτικό Χωριό» McArthur-Glen ξεκίνησε το 2011, μεσούσης της εθνικής οικονομικής αλλά και … ανθρωπιστικής μας κρίσης. Όμως οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες του δεν έδειξαν να κόπτονται για τη κρίση ούτε να επιδεικνύουν φειδώ στα έξοδα, αφού όλα ήταν προσυμφωνημένα, «κάτω απ’το τραπέζι»!
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε ότι η Ελληνική η πολιτεία παραχώρησε γονυπετής ότι οι κ.κ. McArthur και Glen εζήτησαν. Κι αυτό διότι όταν αποφασίστηκε να στηθεί το «Εκπτωτικό χωριό» στο συγκεκριμένο σημείο στα Σπάτα, από εκεί τότε πέρναγαν μόνο λύκοι και αρκούδες. Ξαφνικά και προς «εξυπηρέτηση μιας και μόνο επιχείρησης, «πέρασαν» ηλεκτρικές γίγα-εγκαταστάσεις με σταθμούς και υποσταθμούς παρακαλώ, ύδρευση, αποχετευτικό, 2 έξοδοι στην Αττική Οδό, επέκταση όλων των συγκοινωνιακών συστημάτων, ασφαλτοστρώσεις, σηματοδότες, σημάνσεις και ένα κάρο άλλες «εξυπηρετήσεις» – ειδικά για το «Χωριό» – σε βαθμό σοκαριστικού σκανδάλου.

Σε αντιδιαστολή αν ένας μικρομεσαίος Έλληνας σκεφτεί να στήσει μια επιχείρηση και έχει την ανάγκη των αυτονόητων και βασικών υπηρεσιών του κράτους, ακόμα και για αυτά που δικαιούται και πληρώνει, το μόνο που θα λάβει είναι η γνωστή και περιώνυμη πλήρης κρατική απαξίωση. Δύο μέτρα και δύο σταθμά! Κοντολογίς, ας πήγαινε ο οποιοδήποτε μικρομεσαίος Έλληνας έμπορας να ανοίξει τότε (ή τώρα) κατάστημα στη περιοχή εκείνη… παρέα με τους λύκους και τις αρκούδες θα έκανε ακόμα.
Στη πορεία όμως και παρότι οι κυβερνώντες κατέβαλλαν υπερβάλλοντα ζήλο ώστε να εξυπηρετηθούν ταμάλα οι McArthur-Glen, διαφάνηκε ότι ο Αθηναίος καταναλωτής δεν στήριξε ως είχαν αρχικά υπολογίσει (και αναλογούντος «ταΐσει»!), λόγω της μεγάλης απόστασης. Τις καθημερινές το mall φάνταζε «φάντασμα» – σχεδόν άδειο – ενώ τις Κυριακές γέμιζε λόγω του ωραίου περιβάλλοντος και των παιδικών πάρκων αλλά με … κλειστά τα μαγαζιά.
Έτσι μπήκαν σε εφαρμογή … τα μεγάλα μέσα! Ξέρετε, εκείνα τα πολιτειακά!! Ακριβά μεν αλλά … συμφέρουν! Η κυβέρνηση Σαμαρά απελευθερώνει καταρχήν επτά τότε Κυριακές το χρόνο, με ορίζοντα την σταδιακά καθολική αποδέσμευση, που ακολούθως δράττεται με εφαλτήριο τη περασμένη Κυριακή 7 Μαΐου.

Έτσι και με τόσο απλό τρόπο αναστατώνεται από το 2013 όλη η Ελλάδα για να εξυπηρετηθεί ντε και καλά ένα Mall στα Σπάτα, στοιχείο που μας επικύρωσε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Άκρως ευεργετικό αποδείχτηκε βέβαια και για τα υπόλοιπα μεγάλα Mall, το μέτρο αυτό. Και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που πάρθηκε ήδη η απόφαση να ανοίξουν και άλλα τέτοια ελέω διαπλοκής.
Πιο αναλυτικά, τουλάχιστον τέσσερα νέα μεγάλα εμπορικά κέντρα (Malls) δρομολογούνται αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο Αττικής με ορίζοντα ολοκλήρωσης την περίοδο 2019-2020, επενδύσεις που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, μεγάλο ρόλο στις εν λόγω αναπτύξεις θα έχουν και τα ξένα κεφάλαια, που αναμένεται να εμπλακούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υλοποίηση. Η αισιοδοξία των επενδυτών πηγάζει από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν επηρεάστηκε από την κρίση και την μείωση της κατανάλωσης, αντιθέτως κατόρθωσε να ενισχύσει το μερίδιό του έναντι των παραδοσιακών καταστημάτων, ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε λιγότερο δημοφιλείς εμπορικές περιοχές, με σημαντικό «υπομόχλιο» την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές.
Απαντώντας στον αντίλογο που επισημαίνει ότι σε αυτά τα Malls λειτουργούν και νοικιάζουν καταστήματα και απλοί Έλληνες έμποροι, απαντάμε… Λάθος! Μια βόλτα σε αυτά αρκεί ώστε να δούμε ποιες ταμπέλες και ποια επιχειρηματικά logo φιγουράρουν εκεί. Μεγάλα brands και αλυσίδες καταστημάτων, τα οποία δεν έχουν ουδεμία σχέση με τον μικρομεσαίο παραδοσιακό έμπορα, ενώ σε απόλυτα ισχνό ποσοστό βρίσκουμε σποραδικά και κάποιους «μικρούς». Συνεπώς, τα πάντα προς την εξυπηρέτηση της εμπορικής ολιγαρχίας, μιας συμμορίας που έχει εξαφανίσει τον Έλληνα έμπορα και κατ’ επέκταση τον βιοτέχνη και μικρομεσαίο επιχειρηματία, αποστεώνοντας σημαντικά την εθνική μας οικονομία.

Και σ’αυτό το σημείο αξίζει να δούμε το τι έγινε τη περασμένη Κυριακή 7 Μαΐου στα εμπορικά καταστήματα πλην βέβαια των malls, από όπου κιόλας προκύπτει περίτρανα ο παραπάνω συλλογισμός, ότι το μέτρο τελικά εφαρμόστηκε για … ολίγους και εκλεκτούς!!!
Σύμφωνα με την ποιοτική έρευνα της ΕΣΕΕ στο δίκτυο των μελών της, στο σύνολο της χώρας, φαίνεται ότι τα μαγαζιά δεν άνοιξαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%! Τράβηγμα σε βαθμό ξεχειλώματος του αυτιού, για τη κυβέρνηση.
Κι αυτό προέκυψε συνδυαστικά αφού από τη μια οι έμποροι έχουν δηλώσει ότι αδυνατούν να καταβάλλουν τις υπερωριακές απολαβές προσωπικού όταν τα κέρδη είναι ανύπαρκτα για αυτούς τις Κυριακές και από την άλλη η ΕΣΕΕ αντέδρασε ζητώντας το συλλογικό κλείσιμο των καταστημάτων.
Αντιθέτως όλα τα malls με όλα τα καταστήματά τους ήταν ανοιχτά. Και μάζεψαν όλο το χρήμα της αγοράς!!
Και ιδού και ο αυτοσκοπός του μέτρου των ανοιχτών καταστημάτων… υπέρ malls.

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας αρκετές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν ενώ στην υπόλοιπη Αττική άνοιξαν ελάχιστες αγορές και κάποιες άλλες λειτούργησαν σε μικρά μεγέθη μόνο σε κεντρικούς δρόμους. Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος της Ερμού παρέμεινε κλειστός, ενώ στις κεντρικές εμπορικές οδούς, (Αιόλου, Κάνιγγος και Ακαδημίας) σε συντριπτικό ποσοστό (95%) παρέμεινε κλειστή η αγορά. Στην οδό Αθηνάς άνοιξε σχεδόν το ήμισυ των επιχειρήσεων. Στα πέριξ, Ομόνοια και γύρω περιοχή του κέντρου, τα καταστήματα άνοιξαν σε ένα 10%. Στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου τα καταστήματα κατά 80% έμειναν κλειστά.
Στη Νέα Σμύρνη κατά 70% ήταν επίσης κλειστά. Όσον αφορά το Κολωνάκι η αγορά είναι μοιρασμένη, καθώς άνοιξαν το 50% περίπου και οι μεγάλες αλυσίδες. Στον Πειραιά, στο σύνολο τα καταστήματα της αγοράς κατά 85% ήταν κλειστά, ενώ επί της οδού Σωτήρας (κεντρικού πεζοδρόμου) 7 στις 10 επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές, δρόμος που συγκεντρώνει υψηλή αναλογία αλυσίδων και franchise.
Σε ορισμένες εμπορικές περιοχές, όπως η Κηφισιά, το Χαλάνδρι και το Περιστέρι το ποσοστό των ανοιχτών επιχειρήσεων ήταν υψηλότερο φτάνοντας περίπου το 70%, ενώ στη Γλυφάδα λιγότερες από το 50% του κέντρου άνοιξαν και στο Νέο Ψυχικό τα τρία στα τέσσερα καταστήματα παρέμεινα κλειστά
Σε Καλλιθέα και Μαρούσι άνοιξαν μόνο οι αλυσίδες και οι αγορές έμειναν κλειστές.
Στην υπόλοιπη Αττική η εικόνα είναι η εξής: σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια οι αγορές παρέμειναν στο σύνολό τους κλειστές, παρά μόνο στη περιοχή του Μοσχάτου που άνοιξε ένα 20% των επιχειρήσεων. Ενώ στη Νέα Ιωνία, επί της Λεωφ. Ηρακλείου, η αγορά λειτούργησε κανονικά, ενώ η περιφέρεια της κεντρικής αρτηρίας παρέμεινε κλειστή.
Υπόλοιπη χώρα
Στη Θεσσαλονίκη, η αγορά παρέμεινε στο μεγαλύτερο μέρος της κλειστή, ενώ άνοιξε ένα 15%, το οποίο περιλαμβάνει αλυσίδες και ελάχιστα εμπορικά καταστήματα.
Στην Κρήτη, στο Ηράκλειο δεν άνοιξαν σχεδόν ούτε οι αλυσίδες, στα Χανιά κατά 95% ήταν κλειστή η αγορά. Στο Αγ. Νικόλαο Λασιθίου και στο Ρέθυμνο άνοιξε ένα 20% κυρίως τουριστικά, ενώ στη Σητεία η αγορά παρέμεινε κλειστή.
Όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα, σε Πάτρα και Αγρίνιο τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά.
Στην Πελοπόννησο, σε Σπάρτη, Κυπαρισσία, Κιάτο, Άργος, Αμαλιάδα, Μεγαλόπολη, η αγορά παρέμεινε κλειστή. Σσε Καλαμάτα και Ναύπλιο τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά και άνοιξαν μόνο οι αλυσίδες, ενώ στην Κόρινθο άνοιξαν μόνο κάποια μεμονωμένα καταστήματα.
Στη Θεσσαλία, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στη Καρδίτσα η αγορά παρέμεινε κλειστή και άνοιξαν μόνο μεγάλες αλυσίδες και όχι στο σύνολο τους, ενώ στο Βόλο η αγορά παρέμεινε εντελώς κλειστή και δεν είχε επισκεψιμότητα.
Στα Ιόνια Νησιά, στο Αργοστόλι παρέμειναν ανοιχτά στην πλειονότητά τους τα καταστήματα ενώ στην υπόλοιπη Κεφαλονιά παρέμειναν κλειστά. Στη Λευκάδα η αγορά έμεινε κλειστή και άνοιξαν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες.
Όσον αφορά το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, σε Ρόδο, Λέρο, Κω, Σάμο, Σύρος, Νάξο η αγορά έμεινε κλειστή, ενώ μόνο στη Νάξο άνοιξαν κάποια τουριστικά μαγαζιά. Στη Σαντορίνη και στην Πάρο – Αντιπάρο η αγορά έμεινε ανοιχτή.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε Λιβαδειά, Κομοτηνή, Καβάλα, Κατερίνη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Χαλκιδική, Αγ.Κωνσταντίνος, Αταλάντη, Αμύνταιο, ‘Αμφισσα, Φλώρινα, Έδεσσα, Βέροια, Ιωάννινα, ‘Άρτα η αγορά παρέμεινε κλειστή, ενώ στη Κοζάνη άνοιξαν μόνο οι αλυσίδες, ενώ στη Χαλκίδα η αγορά λειτούργησε κανονικά.

Από τα παραπάνω συμπεραίνει πολύ εύκολα κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων «ψήφισαν» με τη πράξη τους, κατά του μέτρου για το «άνοιγμα» των Κυριακών και όσοι απειροελάχιστοι άνοιξαν τα μαγαζιά τους, αυτό έγινε από φόβο ή καιροσκοπισμό. Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση του Σύριζα δεν ανταποκριθεί στην «εντολή» του εμπορικού κόσμου και αποσύρει άμεσα το μέτρο (κι ας το έχει υπογράψει – άκουσον άκουσον – στο νέο μνημόνιο!!!!) θα είναι αυταπόδεικτη η ενοχή της και η διαπλοκή με τους ξένους εμπορικούς εποίκους θα φαντάζει κάτι παραπάνω από ορατή. Και επειδή αυτό δεν θα γίνει, θα έχουμε για μια ακόμα φορά την απτή απόδειξη ότι κυβερνόμαστε εδώ και χρόνια από μια εγκληματική συμμορία και μόνο. Την ίδια, που αλλάζει απλά φανέλα κάθε νέα εκλογική αναμέτρηση.
Και η επιλογή του πολίτη σε τέτοια καθεστώτα είναι μία και μόνη…
Με τσι γειές σας…