«Κάθε πρόκληση πρέπει να την ολοκληρώσεις με επιτυχία και κανείς δεν πρέπει να μάθει γι’ αυτό. Οταν θα έχεις φέρει εις πέρας κάθε ”αποστολή” που σου αναθέτω, θα μου στέλνεις μία φωτογραφία.

Στο τέλος του παιχνιδιού πεθαίνεις. Είσαι έτοιμος -η;». Με αυτή την εισαγωγή ένα εξαιρετικά επικίνδυνο «παιχνίδι» κυκλοφορεί εδώ και δύο χρόνια στην online κοινότητα. Το όνομα αυτού είναι «Blue Whale Challenge» και η διασπορά του μέσω των social media έχει οδηγήσει διάφορες ανά τον κόσμο αστυνομικές αρχές στην έκδοση ανακοινώσεων με συμβουλές προς τους γονείς.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ξεκίνησε από το ρωσικό web και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax), εντούτοις αρκετοί έφηβοι έπεσαν στην παγίδα των προκλήσεων των 50 ημερών που διαρκεί το ιδιότυπο παιχνίδι. Επιβεβαιωμένες αναφορές για αυτοκτονίες νέων που σχετίζονται απευθείας με το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν υπάρχουν, ωστόσο -σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο- οι Αρχές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Καζακστάν και του Κιργιστάν διερευνούν πιθανούς συνδέσμους καταγεγραμμένων περιστατικών αυτοχειρίας εφήβων με τη «Γαλάζια Φάλαινα». Στους φακέλους αυτούς οι υπεύθυνοι των ερευνών εστιάζουν στις διαδικτυακές συνομιλίες των θυμάτων, στις αναζητήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στο εάν είχαν επαφή με τα λεγόμενα «online pressure groups» -δηλαδή ομάδες όπου τα άτομα μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και ανταλλάσσουν συμβουλές επάνω σε ένα θέμα, όπως για παράδειγμα την αυτοκτονία.

Χθες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε σε ενημέρωση των πολιτών γύρω από το εν λόγω διαδικτυακό φαινόμενο, καθιστώντας σαφές ότι στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. συνιστάται προς τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς «το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις». Παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και οι Αρχές άλλων κρατών, όπως της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ουκρανίας και της Ισπανίας.

Περιστατικό
Στην τελευταία, μάλιστα, υπάρχει και καταγεγραμμένο περιστατικό με θύμα μια 15χρονη έφηβη τη ζωή της οποίας γλίτωσαν την τελευταία στιγμή οι γονείς της που παρατήρησαν ότι η κόρη τους έπαιζε αυτό το αρρωστημένο παιχνίδι και ενημέρωσαν την αστυνομία.

Τατουάζ με φάλαινα που έκανε στο χέρι του ένα παιδί
Τατουάζ με φάλαινα που έκανε στο χέρι του ένα παιδί

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι «παίκτες» λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο που έχει χριστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια κ.λπ.).

Η 15χρονη μεταφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή με τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο σε ψυχιατρική κλινική στη Βαρκελώνη, όπου παραμένει νοσηλευόμενη.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Αν και υπάρχει σύγχυση σχετικά με την προέλευση του φαινομένου αυτού, το όνομα του παιχνιδιού πιστεύεται ότι σχετίζεται με μια πράξη «αυτοκτονίας» στην οποία προβαίνουν κάποιες γαλάζιες φάλαινες, που βγαίνουν στη στεριά και δεν επιστρέφουν στη θάλασσα με αποτέλεσμα να πεθαίνουν.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ
Ενημέρωση των γονέων, όχι πανικός

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν πρόληψη και ενημέρωση. Πριν το Διαδίκτυο μπει στις ζωές μας οι αποστάσεις ήταν σαφείς και είχαν κάποια αξία. Πλέον είμαστε όλοι γείτονες. Συνεπώς οτιδήποτε συμβαίνει σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου χρειάζεται να το γνωρίζουμε, να το παρακολουθούμε και να οργανωθούμε ως προς την πιθανότητα να έρθει κάτι παρόμοιο και σε εμάς» επισημαίνει στο «Εθνος» ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου. «Δεν χρειάζεται πανικός ως προς τις νέες τεχνολογίες. Το ζήτημα είναι να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση. Οι γονείς είναι σημαντικό να ενημερώνονται και να παρακολουθούν οτιδήποτε μπορεί να αφορά τα παιδιά τους» προσθέτει. «Τα παιδιά μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και ως γονείς και ως κοινωνία. Από την εμπειρία μας διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές οι γονείς μαθαίνουν τελευταίοι τι συμβαίνει στα παιδιά τους. Η ανάπτυξη μιας ποιοτικής σχέσης ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά είναι το ?κλειδί? της πρόληψης» συνεχίζει.

Επαλήθευση
Το ανησυχητικό φαινόμενο με το διαδικτυακό παιχνίδι της «Γαλάζιας Φάλαινας», καθώς και με άλλα παρόμοια παιχνίδια όπως το «Chocking game», είναι μόνο ένας από τους πολλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «εκείνο το οποίο λέμε συνέχεια στα παιδιά σε διάφορες δράσεις μας είναι πως ό,τι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι αληθινό. Πρέπει να επαληθεύουμε τις πηγές και τις πληροφορίες μας και να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας ένα ερωτηματικό». «Ας μην ξεχνάμε ότι το Διαδίκτυο είναι μια νέα πραγματικότητα. Οι γονείς είναι το πρώτο ?σχολείο?, το δεύτερο είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας, και το τρίτο η κοινωνία μας. Εάν και τα τρία αυτά επίπεδα ?δουλέψουν? σωστά δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα» καταλήγει.

ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΡΕΒΗ

 

Πηγή: http://www.ethnos.gr