Στο ρόλο των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στις πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδας για το κλίμα αναφέρθηκε ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση της έρευνας της Qed Market Research για τις αντιλήψεις και τη στάση των Ελλήνων απέναντι στην κλιματική αλλαγή  στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptinGR της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στο ρόλο των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι παρόλο που η κύρια ευθύνη για την ανάληψη δράσης ανήκει στις κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες διαδραματίζουν ήδη ενεργό και σημαντικό ρόλο, πάντα εντός των ορίων της εντολής τους.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριέλαβε τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας στην επανεξέταση της στρατηγικής της και πλέον εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης το οποίο επεκτείνεται -μεταξύ άλλων- σε θέματα νομισματικής πολιτικής, εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και στις επιχειρησιακές λειτουργίες της. Αντιστοίχως, η Τράπεζα της Ελλάδας τα τελευταία 14 χρόνια έχει αναπτύξει πολυεπίπεδη δράση συμμετέχοντας μεταξύ άλλων σε διεθνείς πρωτοβουλίες που αφορούν στη συμβολή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στο σχεδιασμό δράσεων σε συνεργασία με φορείς χάραξης εθνικής πολιτικής. Επιπλέον, σε ευθυγράμμιση με την ΕΚΤ και στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ, η Τράπεζα της Ελλάδας δεσμεύθηκε για μια σειρά δράσεων όπως τη συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εποπτικές Αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη για την κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη διασφάλιση της πράσινης μετάβασης, την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών και των συστάσεων του δικτύου κεντρικών τραπεζών και εποπτικών αρχών για ένα πράσινο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ανάπτυξη υποδομής και εξειδίκευσης σχετικά με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, τη διεξαγωγή έρευνας και παροχή στατιστικών στοιχείων, την αξιολόγηση της έκθεσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, τη διερεύνηση τρόπων ενσωμάτωσης αυτών των θεμάτων στα υπομνήματα των μακροοικονομικών προβλέψεων, στις διαδικασίες παρακολούθησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την εφαρμογή βιώσιμων και υπεύθυνων επενδυτικών αρχών στα χαρτοφυλάκια της νομισματικής πολιτικής και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δικών μας εργασιών. «Στο επίπεδο της έρευνας συνεχίζουμε τη συνεισφορά μας μέσα από το έργο της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και το πρόγραμμα LIFE-IP AdaptinGR», επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες στην ατομική ευθύνη

Πέρα όμως από τις κυβερνητικές πολιτικές και τις δράσεις των κεντρικών τραπεζών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ατομική ευθύνη και η στάση των Ελλήνων ειδικότερα απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τα ευρήματα της σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε και παρουσίασε η Qed Market Research την Παρασκευή,  το ποσοστό των μη ενεργών Ελλήνων ως προς την ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αυξήθηκε από το 25% στο 33% που ήταν πριν από δύο χρόνια, κάτι που εν μέρει φαίνεται να εξηγείται από τις ιδιαίτερες συνθήκες που μεσολάβησαν την προηγούμενη τριετία (πανδημία, οικονομική κρίση, γεωπολιτικές εξελίξεις) οι οποίες ενίσχυσαν την εσωστρέφεια των Ελλήνων. Ωστόσο, παρά την πτώση της ενεργοποίησης των Ελλήνων απέναντι στην ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής, οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι σε 20 χρόνια τα σημαντικότερα προβλήματα στη χώρα μας θα είναι η κλιματική αλλαγή (39%) και η οικονομική κρίση (35%), με την κλιματική αλλαγή, όπως φαίνεται από τα ποσοστά, να προηγείται ως προβληματισμός.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των νέων 15-17 ετών, οι οποίοι σύμφωνα με την ανάλυση της έρευνας αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να συνδεθούν με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και δείχνουν να αναλαμβάνουν μικρότερη δράση σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση διαφαίνονται ευκαιρίες καθώς προκύπτουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν σθεναρά τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και τον εθελοντισμό.

Πηγη: greennews.gr