Ενέκρινε η κυβέρνηση της Ρωσίας τη συμφωνία μεταξύ της Volkswagen και του ομίλου Autodealer Avilon για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της στη Ρωσία αντί 125 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε σήμερα Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στη ρωσική κυβερνητική επιτροπή που παρακολουθεί τις ξένες επενδύσεις, την οποία επικαλείται το Interfax, η έγκριση της επιτροπής απαιτείται για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων εταιρειών από χώρες που η Ρωσία θεωρεί «μη φιλικές», όπως χαρακτηρίζει όσες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Volkswagen Group Rus, θυγατρική της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αρνήθηκε να σχολιάσει την αξία της συμφωνίας.

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε την πώληση του κύριου εργοστασίου της Volkswagen στη Ρωσία, στην περιοχή Καλούγκα, νότια της Μόσχας, στην Avilon.

Η Volkswagen άνοιξε το εργοστάσιο της Καλούγκα, το οποίο έχει δυναμικότητα 225.000 οχημάτων ετησίως, το 2007. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας από τον Μάρτιο του 2022, όταν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία οδήγησαν σε διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε περίπτωση που η Volkswagen αποσπάσει χρήματα από τη Ρωσία κατά την αποχώρησή της, θα αντιστρατευθεί την τάση άλλων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν πουλήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Ρωσία αντί συμβολικού τιμήματος, αλλά εισήγαγαν ρήτρες επαναγοράς που θα μπορούσαν μια μέρα να τους επιτρέψουν να επιστρέψουν.

Η γαλλική Renault πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιό της στη ρωσική Avtovaz αντί, σύμφωνα με πληροφορίες, ενός ρουβλίου, αλλά με εξαετές δικαίωμα προαίρεσης για την επαναγορά του. Η ιαπωνική Nissan παρέδωσε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία σε κρατική οντότητα αντί ενός ευρώ.