Σε σημαντική αύξηση -μέχρι το 2050- των ενηλίκων που θα πάσχουν από διαβήτη θα οδηγήσει η αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων αλλά και των υγειονομικών ανισοτήτων που υπάρχουν στον πλανήτη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στις επιθεωρήσεις «The Lancet» και «The Lancet Diabetes & Endocrinology», οι πάσχοντες από διαβήτη από 529 εκατ. το 2021 θα φτάσουν τα 1,3 δισεκατομμύρια το 2050.
Οι συντάκτες της έρευνας, σύμφωνα με τον «Guardian», κάνουν λόγο για ανησυχητικά ευρήματα λέγοντας ότι ο διαβήτης θα ξεπεράσει σε αριθμό πασχόντων πολλές τωρινές ασθένειες και θα αποτελεί σημαντική απειλή για τους ανθρώπους και τα συστήματα υγείας.
«Ο διαβήτης, μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία σήμερα, θα παρουσιάζει έκρηξη τις επόμενες τρεις δεκαετίες σε κάθε χώρα, ηλικία και φύλο» υπογραμμίζει ο δρ Σιβάνι Αγκαργουάλ του συστήματος Υγείας Montefiore και το Κολέγιο Ιατρικής «Albert Einstein» στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια, το οποίο σημαίνει ότι ένας στους επτά ή ένας στους οκτώ θα ζει με διαβήτη.
Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν: «Ο διαβήτης τύπου 2 που αφορά τις περισσότερες περιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά ή και να εξαληφθεί αν εντοπιστεί γρήγορα. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα αυξάνονται κυρίως λόγω της παχυσαρκίας, αλλά και άλλων παραγόντων».