«Υπάρχουν δύο γενικές διαπιστώσεις τις οποίες αποδεικνύεται ότι τις σέβεται η κυβέρνηση: Είναι υπεράνω όλων η εφαρμογή του νόμου και σε αυτό δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά. Και η δεύτερη είναι ότι η κοινωνία των πολιτών, πολλές φορές, αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, η οποία έχει, όμως, ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σε ερώτηση για το «κίνημα της πετσέτας».
«Πράγματι, λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα θέμα: το θέμα της εφαρμογής του νόμου, το θέμα του σεβασμού των συμβάσεων παραχώρησης κάποιου συγκεκριμένου χώρου. Οι πολίτες και στα περιστατικά που είδαμε στην Πάρο και σε άλλες περιπτώσεις βγαίνουν μπροστά. Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι διεκδικούν το αυτονόητο. Εμείς θα πούμε ότι αυτό το οποίο διεκδικούν, εμείς οφείλουμε να το διασφαλίσουμε, που είναι δηλαδή ό,τι έχει συμφωνηθεί να τηρείται» πρόσθεσε.
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε να ξεκινήσει τώρα ούτε τους ελέγχους ούτε την επιβολή προστίμων, ούτε και πολύ σοβαρών κυρώσεων, όπως είναι οι κατεδαφίσεις. «Να σας πω καταρχάς ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, στη συγκεκριμένη παραλία στην οποία πήρε περισσότερες διαστάσεις -μιλάμε για τη Σάντα Μαρία- οι εκθέσεις αυτοψίας έχουν προηγηθεί εδώ και κάποιες ημέρες: 21 και 24 Ιουλίου ήταν οι σχετικές εκθέσεις αυτοψίας, οι οποίες, μάλιστα, από ό,τι έχω την εικόνα, βρήκαν αρκετά τα οποία πρέπει να διορθωθούν ή και ίσως και κάποιες παραβάσεις από ό,τι φαίνεται» ανέφερε.
«Προφανώς, αυτό το οποίο προέκυψε είναι ότι απείχαν αυτά τα οποία είχαν συμφωνήσει με τη σύμβαση παραχώρησης οι εκμεταλλευόμενοι την παραλία, απείχαν από αυτό το οποίο έβλεπε κανείς ως εικόνα. Κι αυτό εξόργισε τους πολίτες» είπε ο κ. Μαρινάκης και σημείωσε ότι η εικόνα της παραλίας, και μετά από τη δημοσιότητα που έδωσαν οι πολίτες και μετά την άμεση παρέμβαση που υπήρξε, έχει μεγάλη διαφορά από την εικόνα πριν από την παρέμβαση των πολιτών.
Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι η κίνηση αυτή των πολιτών δείχνει ότι ανάδειξαν πολύ πιο γρήγορα ένα ζήτημα και το κράτος επενέβη άμεσα και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει το τεκμήριο της αξιοπιστίας με πολλές κινήσεις που έχουν γίνει. «Να σας θυμίσω ότι για τη Μύκονο, όταν έγινε το περιστατικό αυτό με τον αρχαιολόγο και είχαμε όλη αυτή την κινητοποίηση, ενώ κάποιοι είχαν προεξοφλήσει ότι η κυβέρνηση θα φοβηθεί, θα κάνει πίσω, θα φοβηθεί το πολιτικό κόστος, μετέφερε την αρμοδιότητα από τον δήμο στο κεντρικό κράτος, έκανε άμεσα πολλές αυτοψίες, πάρα πολλές κινήσεις κατεδάφισης, πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία οδήγησαν και σε πολύ αυστηρά πρόστιμα και κάποιες επιχειρήσεις έκλεισαν. Και δεν είναι μόνο τα περιστατικά της Μυκόνου. Έχουμε επέμβαση και σε περιπτώσεις όπως είναι στην Πάρο, στη Σέριφο, στη Ρόδο» είπε.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι είναι ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης και είναι απολύτως σεβαστό αυτό το αίτημα των πολιτών, τους οποίους χαρακτήρισε «τους πιο ισχυρούς συμμάχους»: «Αλλά προσέξτε: ο κρατικός μηχανισμός επεμβαίνει αυτεπάγγελτα. Οφείλει να κάνει, δηλαδή, αυτεπαγγέλτως ελέγχους. Επεμβαίνει κατόπιν καταγγελιών, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει κάποιος να τις καταγγείλει, είτε στην Αστυνομία είτε σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία».
Θύμισε το ζήτημα με τις πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού, όπου προστατεύτηκαν οι εργαζόμενοι και μπήκαν σημαντικά πρόστιμα με την άμεση επέμβαση του κράτους. «Να σας θυμίσω ότι πόσες φορές που ξεκίνησαν εκπτώσεις στο παρελθόν, διαμαρτύρονταν πολίτες και έλεγαν “μα, ανεβάζουν τελευταία στιγμή τις τιμές για να μας το παρουσιάσουν ως εκπτωτικό προϊόν”; Επενέβη η αρμόδια υπηρεσία, επέβαλε πρόστιμα σε όλες βασικά τις εταιρείες, οι οποίες ελέγχθηκαν και θεωρώ ότι αυτό ότι πέραν του ότι έχει κάποια έσοδα στο κράτος, το πιο σημαντικό είναι να σεβαστούν τους καταναλωτές τις επόμενες φορές. Όλα αυτά γίνονταν, θα συνεχίσουν να γίνονται με μεγαλύτερη ένταση γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και στον νόμο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία πιθανότητα να κάνουμε οποιαδήποτε έκπτωση, οποιοδήποτε κίνημα πολιτών αφορά την εφαρμογή του νόμου είναι σημαντικό γιατί αναδεικνύει τα ζητήματα. Προφανώς δεν θα περιμένουμε μόνο τέτοιες κινήσεις» είπε.
Επιπλέον, αναφερόμενος στους αποτελεσματικότερους ελέγχους, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Το ένα είναι το θέμα του προσωπικού και το άλλο το οποίο θα δούμε και θα εξετάσουμε και για την προσεχή σεζόν, το συντομότερο δυνατόν, είναι η απλοποίηση, ενοποίηση, κωδικοποίηση των διαδικασιών… Αυτό το οποίο θα δούμε ως επόμενο βήμα, για να γίνεται ακόμα πιο γρήγορα και να αποδίδεται και μία παραλία πολύ πιο γρήγορα στους πολίτες, είναι να επιβάλλονται τα δέοντα πρόστιμα όταν υπάρχει παραβίαση και γι’ αυτό χρειάζεται η απλοποίηση, η ενοποίηση αυτών των διαδικασιών, για να έχουμε και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Για το ζήτημα της Αγχιάλου αφού είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα. «Είναι καλό να μην απαντάμε σε πληροφορίες, καταρχάς γιατί δεν είμαστε βέβαιοι ότι ισχύουν όλα όσα ακούγονται, ούτε όλα όσα διαρρέονται. Εμείς δεν είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, τα πορίσματα της ΕΔΕ, προφανώς θα οδηγήσουν και σε αντίστοιχες ενέργειες. Να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο, εφόσον υπήρξε κάτι το οποίο δεν έγινε σωστά και βέβαια να γίνουν οι άμεσες ενέργειες αποκατάστασης ζητημάτων, που θα διαπιστώσει ως ατέλειες ή οτιδήποτε άλλο το πόρισμα».
Τέλος για το ζήτημα του Κτηματολογίου, αφού σημείωσε ότι είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, είπε ότι ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια αυτό το πολύ σημαντικό ποσοστό ψηφιοποίησης με πάνω από 1,2 δισ. ψηφιακές συναλλαγές να φτάσει το 90%». «Και μία από τις απόλυτες προτεραιότητες, ονομαστικά, η οποία αναφέρθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το θέμα του Κτηματολογίου. Ήδη, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο προχωράει για την άμεση μεταγραφή των ακινήτων αμέσως μετά την αγοραπωλησία. Είναι κάτι το οποίο, επειδή οφείλουμε να είμαστε ακριβείς και να μην έχουμε αυταπάτες, θέλει πάρα πολλές ενέργειες να γίνουν».