Η παρατήρηση κομητών που πέρασαν κοντά από την Γη και μετεωριτών που έπεσαν στην επιφάνειά της ήταν εξαιρετικά σημαντική και ευεργετική για την ανάπτυξη της αστροφυσικής και της φυσικής γενικότερα αλλά και της φιλοσοφίας.
Επί πολλές χιλιετίες οι κομήτες περνούν πολύ κοντά στη Γη και οι άνθρωποι έχουν κατά καιρούς την ευκαιρία να παρατηρούν την μορφή τους καλύτερα από ό, τι μπορούμε μέχρι πρότινος με μεγάλα τηλεσκόπια. Παρατηρώντας τις κομήτες έχουμε αρκετές ενδείξεις για να συμπεράνουμε τελικά σωστά πολλά σχετικά με τη φύση τους και στη συνέχεια να γενικεύουμε σε άλλα ουράνια σώματα, για όλο το σύμπαν, για την κοσμολογία.
Συμπληρωματικές παρατηρήσεις προήλθαν από πτώσεις μετεωριτών, που αποτελούν συντρίμμια των κομητών τα οποία πέφτουν μέσα στην ατμόσφαιρα, αναφλέγονται βγάζοντας θερμά αέρια και τέλος σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια κομμάτια τους πέφτουν πάνω στην Γη. Κάποια από αυτά τα σώματα, τους μετεωρίτες, τα έπιασαν οι άνθρωποι και τα μελέτησαν διαπιστώνοντας ότι είναι θερμά, ότι βγάζουν αέρια και συμπεραίνουν ότι τα άστρα είναι φτιαγμένα από γήινα στοιχεία, από χώμα, θερμά αέρια, από διάπυρες πέτρες.
Το κύριο αποτέλεσμα παρατηρήσεων των κομητών είναι ότι τα αστέρια είναι συμπυκνώσεις υπέρθερμων αερίων. Έτσι ξεκινάει η αστροφυσική, οι άνθρωποι τολμούν να ερμηνεύσουν τα ουράνια με βάσει τα επίγεια. Η σκέψη απελευθερώνεται και γίνεται νόηση. Αρχίζει η επιστημονική εποχή, η εποχή της φιλοσοφίας. Το Ελληνικό θαύμα αρχίζει και χαρίζει στην Ανθρωπότητα τον σημερινό πολιτισμό.
Ξενοφών Μουσάς
Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών