Η ελληνική οικονομία κατόρθωσε να αναπτύσσεται γρηγορότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, που φιλοξενεί τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα.
Τόνισε ότι «ακολουθούμε τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και των μεταρρυθμίσεων» και ότι «οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό». Ωστόσο, χαρακτήρισε αντίθετη με τη δημοσιονομική πειθαρχία που χρειάζεται η χώρα, την πρόσφατη απόφαση του μισθοδικείου για τα αναδρομικά στους δικαστικούς και τις αυξήσεις στις συντάξεις τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά “ακολουθούμε το δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και σταθερότητας, κάνουμε μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα για να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί. Σε αυτό δεν συνάδει η τελευταία απόφαση του μισθοδικείου για τις αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστικών.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στο κεντρικό δελτιο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά:
- Θα ήθελα να ρωτήσω πρώτα απ όλα τι μέτρησε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην αυξήσει αυτή τη φορά τα επιτόκια μετά από δέκα συνεχείς αυξήσεις Και τι σημαίνει αυτό για την ευρωπαϊκή οικονομία;
Μέτρησε κυρίως ότι τα έχουμε αυξήσει αρκετά τα επιτόκια. Δηλαδή, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε περιοχή αρκετού μεγάλου σφιξίματος τόσο στη νομισματικήπολιτική και στα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες, όσο και στη μακροοικονομική πολιτική συνολικά. Άρα, είμαστε σε καθεστώς υπερβολικής σύσφιξης ήδη. Και επίσης τώρα έχουμε και έχουμε και μια άλλη πηγή αβεβαιότητας που είναι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή που δεν γνωρίζουμε καθόλου πώς θα εξελιχθούν. Και όπως ξέρετε, η αβεβαιότητα κυρίως δημιουργεί και αυτή, ας το πω έτσι, συνθήκες περαιτέρω σφιξίματος διότι ο κόσμος συγκρατείται, δεν καταναλώνει και δεν επενδύει. Θα μου πείτε, από την άλλη μεριά, ενδεχομένως να έχουμε μια αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ναι, αλλά αυτό θα είναι παροδικό. Εάν ο μη γένοιτο γίνει κάτι μεγάλο στη Μέση Ανατολή που όλοι απευχόμαστε και έχει μια επίπτωση, αυτή η επίπτωση, κατά την άποψή μου, μεσοπρόθεσμα θα είναι κυρίως προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
- Μπορεί να δούμε νέα αύξηση στα επιτόκια από τον Δεκέμβριο και από τι θα εξαρτηθεί αυτό;
Κατά την άποψή μου πολύ δύσκολα.
- Μείωση επιτοκίων μπορεί να υπάρξει και πότε;
Όχι τόσο νωρίς. Νομίζω θα περάσει ένα διάστημα αρκετών μηνών που τα επιτόκια θα μείνουν εκεί που είναι τώρα και όταν έχουμε σαφή δείγματα προσέγγισης του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε γι αυτό. Αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε γι αυτό.
- Κύριε Στουρνάρα, πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και γιατί η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σε αυτή τη φάση ταχύτερα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διότι η ελληνική οικονομία, έχοντας περάσει μια πολύ βαριά κρίση κατά το παρελθόν, κατόρθωσε, επειδή έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και επειδή οι εταίροι μας ανταποκρίθηκαν και χρηματοδότησαν δραστικά το δημόσιο χρέος της και σήμερα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή κάνει μεταρρυθμίσεις και κάνει και δημοσιονομική προσαρμογή, αυτή τη στιγμή τα βασικά της μακροοικονομικά δεδομένα είναι υγιή. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της κάθε χρόνο πολύ μικρές, αναπτύσσεται γρηγορότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Αρα, έχοντας ας το πω έτσι, υποφέρει στο παρελθόν έχει μπορέσει σήμερα να έχει πολύ πιο υγιή μακροοικονομικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να έχει μια επίδοση καλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
- Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία το αμέσως προσεχές διάστημα, δεδομένης της καλής πορείας που έχει σήμερα;
Οι κίνδυνοι είναι κυρίως από το εξωτερικό. Δεν μπορώ να φανταστώ στο εσωτερικό κινδύνους αυτή τη στιγμή, τη στιγμή που είναι διακηρυγμένο από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού και χτες το βράδυ στο γεύμα στο γεύμα που του παραθέσαμε, είπε ότι συνεχίζει το δρόμο της αρετής, κατά την άποψή μου δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταρρυθμίσεων, άρα αυτό μας κάνει και αισθανόμαστε πολύ σίγουρους ότι στο εσωτερικό της Ελλάδας δεν υπάρχουν κίνδυνοι.
- Τι εννοείτε τώρα τον δρόμο της αρετής. Να τον ορίσουμε λίγο. Πώς το εννοείτε;
Σημαίνει ότι ακολουθούμε τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και σταθερότητας και κάνουμε μεταρρυθμίσεις, κυρίως μεταρρυθμίζουμε τον δημόσιο τομέα για να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί. Κι αυτά τα δύο απλά πράγματα είναι ο δρόμος της αρετής. Βέβαια οφείλω να τονίσω όμως ότι σε αυτό δεν συνάδει η τελευταία απόφαση που ελήφθη από από το Μισθοδικείο και από το δικαστικό σώμα για τις αυξήσεις υπερβολικές, κατά την άποψή μου, των συντάξεων των δικαστικών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει η κυβέρνηση να το δει πάρα πολύ προσεκτικά. Θα έλεγα ότι ο μόνος κίνδυνος που βλέπω εσωτερικά είναι κοινωνικές ομάδες με μεγάλη δύναμη επιβολής να αποφασίζουν για τα δικά τους μισθολογικά ζητήματα ερήμην των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.
- Άρα τι θα προτείνατε στην κυβέρνηση να κάνει επ αυτού. Θα μπορούσε να μην εφαρμόζει δικαστικές αποφάσεις;
Η κυβέρνηση, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά, έχει τους νομικούς της. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, κατά την άποψή μου, είναι να μην διακυβεύσει επουδενί κι αυτά που πετύχαμε με πολύ μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια.
- Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο. Μπορεί να δούμε κι άλλες συμφωνίες στον τραπεζικό τομέα, όπως αυτή της UniCredit με την Alpha Bank;
Θα ήταν ευκταίο.
- Ευκταίο και πιθανό ταυτόχρονα;
Θα ήταν ευκταίο. Θα ήταν επιθυμητό, κατά την άποψή μου, να υπάρχουν και άλλες συμφωνίες. Εξάλλου, το έχω πει εδώ και πολύ καιρό, πριν ακόμα βγει η συμφωνία της Alpha Bank με την UniCredit. Εδώ και πολύ καιρό έχω πει ότι επαναφορά στην κανονικότητα, στο τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία είναι να ενδιαφερθούν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για ελληνικές τράπεζες.
- Πόσο κοντά είμαστε σήμερα στην επαναφορά σε αυτό που ορίζεται ως κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα. Θεωρείτε ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα ή είμαστε στη φάση της επιστροφής;
Νομίζω πως ναι, νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ σωστό δρόμο και αυτή η πρόταση της IniCredit, της UNICEF το πιστοποιεί αυτό, κατά την άποψή μου.
Θα μου επιτρέψετε μόνο μια μικρή διόρθωση. Στην εισαγωγή σας είπατε ότι το βασικό επιτόκιο σήμερα της Κεντρικής Τράπεζας είναι 4%. Σήμερα με τις συνθήκες υπερβολικής ρευστότητας, είναι το βασικό επιτόκιο, είναι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων. Δεν είναι όπως είμαστε παλιά, σήμερα είμαστε σε άλλο καθεστώς. Είμαστε σε καθεστώς υπερβολικής ρευστότητας σήμερα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Επομένως το βασικό επιτόκιο είναι το 4%, είναι δηλαδή το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.