Ασύλληπτος παραμένει ο Ρόμπερτ Καρντ, ο έφεδρος του αμερικανικού στρατού, ο οποίος φέρεται ότι σκότωσε 18 ανθρώπους και να τραυμάτισε άλλους 13 σε ένοπλες επιθέσεις που εξαπέλυσε σε αίθουσα μπόουλινγκ και μπαρ της πόλης Λιούιστον του Μέιν στις ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης.

Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους, ενώ μέρος των επιχειρήσεων της αστυνομίας μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση χθες Πέμπτη, καθώς αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε πολλά σπίτια, μεταξύ τους και το πατρικό σπίτι του 40χρονου Καρντ στη γειτονική πόλη Μπόουντιν.

Η αστυνομία περικύκλωσε το σπίτι για περισσότερες από δύο ώρες, ενώ πράκτορας του FBI ζητούσε από τους ενοίκους του να «βγουν με τα χέρια ψηλά». Ωστόσο κανείς δεν βρισκόταν μέσα.

«Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν ο Ρόμπερτ Καρντ βρίσκεται σε ένα από τα σπίτια που ερευνούν οι δυνάμεις της τάξης», έγραψε η αστυνομία του Μέιν στην πλατφόρμα X, κάνοντας λόγο για «πολλά εντάλματα έρευνας».

Το Λιούιστον έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα, σχολεία και καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ ο χώρος στάθμευσης στο λύκειο της πόλης είναι γεμάτος πάνοπλους αστυνομικούς. Σχεδόν κανένα αυτοκίνητο δεν βρισκόταν στους δρόμους χθες και μόνο λίγοι άνθρωποι είχαν βγει από τα σπίτια τους.

Μέλη των δυνάμεων της τάξης με αλεξίσφαιρα γιλέκα φρουρούν το νοσοκομείο όπου έχουν διακομιστεί πολλά από τα θύματα της επίθεσης του Καρντ.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ο Καρντ ήταν εκπαιδευτής στα όπλα στη βάση του Σέικο, στο Μέιν. Πρόσφατα φέρεται να είπε ότι άκουγε φωνές και αντιμετώπιζε και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα. Είχε απειλήσει να ανοίξει πυρ στη βάση και το καλοκαίρι νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική για δύο εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια πήρε εξιτήριο, ανέφερε το Κέντρο Πληροφοριών και Ανάλυσης του Μέιν, μονάδα της πολιτειακής αστυνομίας.

Η πολιτειακή αστυνομία εντόπισε ένα λευκό SUV με το οποίο πιστεύεται ότι ο Καρντ πήγε στην πόλη Λίσμπον, περίπου 11 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Λιούιστον, αμέσως μετά το μακελειό. Χθες οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους των πόλεων Λιούιστον, Λίσμπον και Μπόουντιν να κλειστούν στα σπίτια τους.

Το μακελειό έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την κομητεία Αντροσκόγκιν, η οποία προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των αμερικανικών περιοχών που πλήττονται από τη βία των πυροβόλων όπλων.