H διαχείριση κρίσεων απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο του 21ου ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece, το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα 4 Νοεμβρίου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής με κεντρικό θέμα “Break the Barriers”.
Λαμβάνοντας πρώτη τη λόγο και ανοίγοντας το συνέδριο, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος, Βέρρα Μαρμαλίδου έδωσε, καταρχήν, στο κοινό ενημέρωση από μια σειρά συνελεύσεων και συνεδρίων εσωτερικών ελεγκτών ανά τον κόσμο όπως στο Άμστερνταμ, στις Βρυξέλλες, στην Οχρίδα και αλλού.
Όπως ανέφερε, σε αυτά υπήρξε εστίαση σε θέματα AI, στα προβλήματα με τα crypto και τις πτωχεύσεις των τραπεζών, ενώ δήλωσε ότι επίκειται νέο project για το μέλλον του επαγγέλματος του εσωτερικού ελεγκτή το 2035.
Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, στις συνελεύσεις του εξωτερικού κατά τη διάρκεια της χρονιάς δόθηκε έμφαση σε ζητήματα data privacy, fraud και ESG. Σύμφωνα με την ίδια, το μήνυμα προς τους εσωτερικούς ελεγκτές, όπως προκύπτει από τις διεθνείς συναντήσεις, είναι «να σπάμε το μεγάλο στόχο σε μικρότερους», ενώ τονίστηκε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα.
Επίσης, κατά την ίδια, άλλα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί προσοχή από τους εσωτερικούς ελεγκτές είναι η ανίχνευση των cyber attacks και οι κίνδυνοι για διαρροή δεδομένων. «Αν δεν υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι, δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που έρχονται τα επόμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαρμαλίδου, την ώρα που έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σημασία της παρουσίας εσωτερικών ελεγκτών στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών.
Κατά, όσα, δε, συμπλήρωσε, για το 2024, με βάση την πρόσφατη έρευνα ‘’Risk in focus’’, έρχεται πολυκρίση, με αφορμή και την γεωπολιτική ένταση σε Ουκρανία και Ισραήλ, αλλά και με φόντο ζητήματα όπως οι αυξήσεις στην ενέργεια και η έλλειψη προσωπικού. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αυτής της χρονιάς, κατά την ίδια μελέτη, είναι η κυβερνοασφάλεια, θέματα ανθρώπινου δυναμικού, το νέο κανονιστικό πλαίσιο, η γεωπολιτική αβεβαιότητα, αλλά και η επιχειρησιακή συνέχεια και η λειτουργική ανθεκτικότητα.
Σημαντική, εξάλλου, είναι για τους εσωτερικούς ελεγκτές η πρώτη στην Ευρώπη AI act, η οποία θα ψηφιστεί στο τέλος του 2023.
Ακολούθως, ο Anthony Pugliese, CEO και President IIA Global χαιρέτησε τις εργασίες του συνεδρίου, τονίζοντας ότι τέτοιες συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές για το σώμα των εσωτερικών ελεγκτών, προκειμένου αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και όσα έρχονται στον κλάδο.
Ο κ. Pugliese αναφέρθηκε σε μια σειρά από επιτεύγματα του κλάδου μέσα στο έτος όπως το “’Internal Auditor Awareness Month’’, τη συμμετοχή των εσωτερικών ελεγκτών στη διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, τη συμβολή του ελληνικού τμήματος σε ζητήματα του διεθνούς ινστιτούτου, αλλά και στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού μέρους, μέσα από μια πληθώρα από σεμινάρια και συναντήσεις.
Για τον ίδιο, κίνδυνοι όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ακρίβεια, τα ζητήματα βιωσιμότητας και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον δίνουν ευκαιρίες για ακόμα περισσότερη βελτίωση των εσωτερικών ελεγκτών. «Είναι σημαντικό να παίξουμε οι ίδιοι ρόλο στην διαμόρφωση του επαγγέλματός μας στο μέλλον» κατέληξε στην εισήγησή του ο κ. Pugliese.
Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ανέφερε ότι ο κλάδος των εσωτερικών ελεγκτών αποτελεί σημείο αναφοράς για τη λειτουργία μιας καλά οργανωμένης εταιρείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εσωτερικών ελεγκτών, κάνοντας μνεία στο γεγονός ότι πλέον ξεπερνούν τα 650 μέλη, εγγεγραμμένα σε ειδική πλατφόρμα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κόλλιας η συνεργασία με το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, σε μια εποχή που ο ρόλος του εσωτερικού ελεγκτή είναι καταλυτικός στη λειτουργία ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων, σε μια πραγματικότητα με συνεχείς κρίσεις, όπως ο Covid, η άνοδος των επιτοκίων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Το θετικό, όπως συμπλήρωσε, είναι «ότι παρατηρείται μια στροφή των εταιρειών στη διαχείριση των εσωτερικών κινδύνων, ο ρόλος του εσωτερικού ελεγκτή έχει αναβαθμιστεί. «Συστήνουμε την ενίσχυση των τμημάτων με εσωτερικούς ελεγκτές που βρίσκονται μέσα στις εξελίξεις και συνεχώς εκπαιδεύονται» δήλωσε.
Εξάλλου, κατά τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, η μονάδα εσωτερικού ελέγχου λειτουργεί προληπτικά για την επιχείρηση με στόχο τη διαφάνεια και οι εξελίξεις απαιτούν ενδελεχή διαχειριστικό έλεγχο.
Σημαντικό ρόλο, επίσης, κατά τον κ. Κόλλια έχει η δημιουργία κουλτούρας, με κριτική αξιολόγηση των στοιχείων που καλείται να αντιμετωπίσει ο εσωτερικός ελεγκτής, με την τεχνολογία να βοηθά ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι.