Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων μας συνεχίζουν να μεταδίδονται δυναμικά στην οικονομία. Οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης μειώνουν τη ζήτηση και αυτό συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού. Το προσωπικό του Ευρωσυστήματος αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική στο εγγύς μέλλον. Πέραν αυτού, η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει λόγω της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων – καθώς οι πολίτες επωφελούνται από την πτώση του πληθωρισμού και την αύξηση των μισθών – και της βελτίωσης της εξωτερικής ζήτησης. Ως εκ τούτου, οι εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί από 0,6% κατά μέσο όρο για το 2023 σε 0,8% για το 2024 και σε 1,5% τόσο για το 2025 όσο και για το 2026.
Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά μας επιτόκια θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αποτελούν το κύριο εργαλείο μας για τον καθορισμό της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Αποφασίσαμε επίσης σήμερα να προωθήσουμε την ομαλοποίηση του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, στο σύνολό τους, τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που λήγουν και αγοράζονται στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο του PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP στο τέλος του 2024.
Οικονομική δραστηριότητα
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε ελαφρά το τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της μείωσης των αποθεμάτων. Οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και η υποτονική ζήτηση από το εξωτερικό είναι πιθανό να συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα. Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα αδύναμες για τις κατασκευές και τη μεταποίηση, τους δύο τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από τα υψηλότερα επιτόκια. Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών αναμένεται επίσης να εξασθενήσει τους επόμενους μήνες. Αυτό οφείλεται στις δευτερογενείς επιδράσεις από την ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα, στην εξασθένιση των επιδράσεων από την επαναλειτουργία της οικονομίας και στις διευρυνόμενες επιπτώσεις των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης.
Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να στηρίζει την οικονομία. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Οκτώβριο και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, η ασθενέστερη οικονομία μειώνει τη ζήτηση για εργαζομένους, με τις επιχειρήσεις να προκηρύσσουν λιγότερες κενές θέσεις εργασίας τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, παρόλο που περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται, ο συνολικός αριθμός των ωρών εργασίας μειώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο.
Πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός υποχώρησε τους τελευταίους δύο μήνες, πέφτοντας σε ετήσιο ρυθμό 2,4% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έκτακτη ανακοίνωση της Eurostat. Η μείωση αυτή ήταν ευρείας κλίμακας. Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας μειώθηκε περαιτέρω και ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων μειώθηκε επίσης, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε σχετικά υψηλός συνολικά. Αυτόν τον μήνα, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί λόγω της ανοδικής επίδρασης της βάσης για το κόστος της ενέργειας. Το 2024, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πιο αργά λόγω περαιτέρω ανοδικών επιδράσεων βάσης και της σταδιακής κατάργησης παλαιότερων δημοσιονομικών μέτρων που αποσκοπούσαν στον περιορισμό των επιπτώσεων του σοκ των τιμών της ενέργειας.
Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα μειώθηκε κατά σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα τους τελευταίους δύο μήνες, πέφτοντας στο 3,6% τον Νοέμβριο. Αυτό αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών προσφοράς, την εξασθένιση των επιπτώσεων του προηγούμενου ενεργειακού σοκ και τον αντίκτυπο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στη ζήτηση και στην τιμολογιακή δύναμη των επιχειρήσεων. Τα ποσοστά πληθωρισμού για τα αγαθά και τις υπηρεσίες μειώθηκαν σε 2,9% και 4,0% αντίστοιχα.
Όλες οι μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού μειώθηκαν τον Οκτώβριο, αλλά οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παρέμειναν αυξημένες, κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγικότητας. Οι μετρήσεις των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό κυμαίνονται ως επί το πλείστον γύρω στο 2%, ενώ ορισμένοι δείκτες αντιστάθμισης του πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά μειώνονται από τα υψηλά επίπεδα.
Εκτίμηση κινδύνου
Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν προς τα κάτω. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη εάν οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες. Μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία ή μια περαιτέρω επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα επιβάρυνε επίσης την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ. Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη για το μέλλον. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν τα αυξανόμενα πραγματικά εισοδήματα αυξήσουν τις δαπάνες περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ή εάν η παγκόσμια οικονομία αναπτυχθεί πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν.
Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές της ενέργειας βραχυπρόθεσμα, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν, εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κινηθούν πάνω από τον στόχο μας ή εάν οι μισθοί ή τα περιθώρια κέρδους αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει προς τα κάτω, εάν η νομισματική πολιτική εξασθενίσει τη ζήτηση περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα, ενδεχομένως εν μέρει λόγω της πρόσφατης αύξησης των γεωπολιτικών κινδύνων.
Χρηματοπιστωτικές και νομισματικές συνθήκες
Τα επιτόκια της αγοράς έχουν μειωθεί αισθητά από την τελευταία μας συνεδρίαση και βρίσκονται κάτω από τα επιτόκια που περιλαμβάνονται στις προβολές των εμπειρογνωμόνων. Η περιοριστική μας νομισματική πολιτική εξακολουθεί να μεταδίδεται έντονα στις ευρύτερες συνθήκες χρηματοδότησης. Τα επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν και πάλι τον Οκτώβριο, σε 5,3% για τα επιχειρηματικά δάνεια και σε 3,9% για τα στεγαστικά δάνεια.
Τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, η υποτονική ζήτηση δανείων και η στενότερη προσφορά δανείων έχουν αποδυναμώσει περαιτέρω την πιστωτική δυναμική. Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 0,3% τον Οκτώβριο και τα δάνεια προς τα νοικοκυριά παρέμειναν επίσης υποτονικά, αυξανόμενα με ετήσιο ρυθμό 0,6%. Με τον ασθενέστερο δανεισμό και τη μείωση του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος, το ευρύ χρήμα – όπως μετράται με το Μ3 – συνέχισε να συρρικνώνεται. Τον Οκτώβριο μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,0%.
Συμπέρασμα
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίζουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η έγκαιρη αυτή επιστροφή. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να μειώσει το χαρτοφυλάκιο του PEPP κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και να διακόψει τις επανεπενδύσεις του στο πλαίσιο του PEPP στο τέλος του 2024.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.