«Έκρηξη» επενδύσεων στην ελληνική οικονομία κατά τη φετινή χρονιά «βλέπει» ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ευελπιστώντας ότι θα κινηθούν ταχύτερα πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ, οι Ακαθάριστες Επενδύσεις θα ανέλθουν από το 3,2% το 2023 στο 10,8% φέτος και οι Ακαθάριστες Πάγιες Επενδύσεις από το 7,3% πέρυσι στο 11% το 2024.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2023 το ΙΟΒΕ. Τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ , το 2023 η ανάπτυξη ψαλιδίστηκε κατά 0,2 της μονάδας και από 2,4% μειώθηκε σε 2,2%. Για το 2024 η εκτίμηση της ανάπτυξης παραμένει στο 2,4% το 2024.

Για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον κ. Βέττα θα κλείσει στο 4,2% για το 2023 και στο 2,8% για το 2024. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία παρά την ακρίβεια τόσο το 2023 σημείωσε (εκτιμώμενη) αύξηση 0,9%, ενώ για φέτος αναμένεται σε 1,3%. Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η αύξηση αυτή της κατανάλωσης θα τροφοδοτηθεί από την αύξηση των μισθών και την μείωση της ανεργίας, που σημαίνει ότι θα μπουν νέα εισοδήματα στην αγορά.

«Παρατηρούμε μια σταθερή και σαφή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Βέττας σημειώνοντας πως οι περισσότερες τάσεις είναι θετικές. «Το ελληνικό ΑΕΠ τρέχει πιο γρήγορα από την ΕΕ, άρα έχουμε σύγκλιση. Συνοδεύεται με μείωση της ανεργίας και αργή αλλά σταθερή κάλυψη του επενδυτικού κενού. Ενισχύεται η διεθνής επενδυτική εμπιστοσύνη και μειώνεται το διαφορικό κόστος χρηματοδότησης. Παράλληλα, ενισχύεται η δυναμική σε τουρισμό και ακίνητα με ανάκαμψη των εγχώριων και των ξένων αμέσων επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γεωπολιτική αστάθεια

Η γεωπολιτική αστάθεια σε ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, η βραδεία μεγέθυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, τα δημοσιονομικά μεγέθη και η εκτέλεση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και
Ανθεκτικότητας, είναι πλέον καθοριστικοί παράγοντες της εξέλιξης του ΑΕΠ το 2024.

Οι παραδοχές του βασικού σεναρίου παρουσιάζονται αναλυτικά στην ενότητα, ενώ περιλαμβάνουν (α) αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά 0,6% το 2023 και 0,8% το 2024, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ (β) διατήρηση της γεωπολιτικής αστάθειας με τις διεθνείς τιμές των ενεργειακών αγαθών να παραμένουν σχετικά σταθερές το 2024, ακολουθώντας το βασικό σενάριο της EIA, (γ) τα επιτόκια ακολουθούν την τάση των σημερινών προθεσμιακών συμβολαίων, δηλαδή το Euribor σταδιακά υποχωρεί στην περιοχή του 2,6% στα τέλη του 2024, (δ) έγκαιρη εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου «Ελλάδα 2.0» το 2024, (ε) επίδοση εσόδων από τουρισμό το 2024 παρεμφερής με το 2023,

Προβλέψεις

Αναλυτικά οι προβλέψεις ανά συνιστώσα του ΑΕΠ περιγράφονται στην ενότητα 3.1Β. Για το 2023, το ΙΟΒΕ εκτιμάει ανάπτυξη της τάξης του 2,2%, σε σταθερές τιμές το 2023 (οριακά χαμηλότερη εκτίμηση σε σχέση με την προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση), στηριζόμενη κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση (+1,3%) και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (+7,3%). Επίσης, εκτιμάται μικρή βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου, λόγω υψηλότερης ετήσιας ενίσχυσης των εξαγωγών (+2,3%) έναντι των εισαγωγών (+1,1%). Ως προς την αγορά εργασίας, εκτιμάται ότι το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,2% στο σύνολο του 2023.

Για το 2024, το ΙΟΒΕ προβλέπει ανάκαμψη 2,4%, σε σταθερές τιμές, με αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος των κινδύνων που απορρέουν από το διεθνές περιβάλλον. Ως προς τις συνιστώσες της ανάπτυξης το 2024, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των πάγιων επενδύσεων (+11,0%) και διατήρηση της δυναμικής της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,3%). Στον εξωτερικό τομέα, αναμένεται μικρή βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως το 2024, κατά +2,6% και +2,2% αντιστοίχως. Ο μέσος πληθωρισμός για το 2024 αναμένεται ελαφρά υψηλότερος από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, στην περιοχή του 2,8%, ενώ η ανεργία προβλέπεται ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, στην περιοχή του 10,5%.