Με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών που βρίσκονται στη χώρα μας συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος επεσήμανε ότι δίνεται μια ευκαιρία να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα τόσο σε επίπεδο εθνικών πολιτικών όσο και σε επίπεδο δυνητικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό περιβάλλον.
«Ζούμε σε ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον. Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο στην προσπάθεια παροχής στους πολίτες μας σε καινοτόμα φάρμακα αλλά και σε γενόσημα στην καλύτερη δυνατή τιμή, διασφαλίζοντας ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ προσπαθούμε να στηρίζουμε την καινοτομία και τις εταιρείες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για το πώς μπορεί να υποστηριχτεί η καινοτομία στην Ελλάδα, ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος δήλωσε ότι επελέγη η Ελλάδα για την ετήσια συνάντησή τους, γιατί είναι σταθερός υποστηρικτής της καινοτομίας. «Με την παρουσία μας εδώ κάνουμε μια δήλωση για το πόσο ευχαριστημένοι είμαστε» επεσήμανε ο κ. Μπουρλά. «Η Ελλάδα έχει λάβει πολύ ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά τις σημαντικές διαστάσεις της προώθησης της καινοτομίας και της πρόσβασης στα φαρμακευτικά σκευάσματα… Mπαίνουμε σε μια εποχή επιστημονικής αναγέννησης, διότι έχουμε εξελίξεις στην τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία, και αυτό θα μας οδηγήσει σε σημαντικές ιατρικές καινοτομίες την επόμενη δεκαετία». Όπως πρόσθεσε ο CEO της Pfizer, αυτό μεταφράζεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις: «Πάνω από 250 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Οι μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας, αυτές είναι εδώ παρούσες. Αυτή τη στιγμή η μερίδα του λέοντος των επενδύσεων βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από τρία χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν περίπου 2 δισ». Επιπλέον, όπως δήλωσε οι επενδύσεις το 2023 υπολογίζονται σε άνω των 50 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, κάτι που χαρακτήρισε «μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έλαβαν μέρος στις συνομιλίες, ο κ. Μπουρλά δήλωσε ότι καταλαβαίνουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, καθώς η χώρα μας αποτελεί εξαιρετικό περιβάλλον για την προώθηση της καινοτομίας.
«Από τις φωνές που τυγχάνουν του μεγαλύτερου σεβασμού και εκτίμησης η ελληνική»
Ο κ. Μπουρλά έκανε ιδιαίτερα αναφορά στις φιλικές προς την καινοτομία πολιτικές και την προστασία της πνευματικής περιουσίας: «Είναι πολύ σημαντικό αυτές οι επενδύσεις, αν είναι να γίνουν, πρέπει να αισθανθεί κάποιος ότι αυτή η άυλη περιουσία τυγχάνει προστασίας». Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ανέφερε στον πρωθυπουργό: «Ζητούμε τη στήριξή σας σε εθνικό επίπεδο βεβαίως, αλλά και σε ευρωπαϊκό. Η φωνή της Ελλάδας ήταν μια φωνή που ίσως στο παρελθόν να μην τύγχανε σεβασμού. Πλέον, όμως, είναι μία από τις φωνές που τυγχάνουν του μεγαλύτερου σεβασμού και εκτίμησης. Και αυτό είναι αποτέλεσμα όλων όσων πέτυχε η χώρα βγαίνοντας από τη σκοτεινή περίοδο της χρηματοοικονομικής ύφεσης».
Από την πλευρά του, σχολιάζοντας τα ζητήματα που έθιξε ο κ. Μπουρλά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τα θέματα για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των ευρωεκλογών. Για τη δική μας κυβέρνηση, αλλά και για την Ευρώπη, αυτό πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας εν όψει του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου… Χάνουμε ανταγωνιστικότητα και η Ευρώπη δεν καταφέρνει να προσελκύσει επενδύσεις κορυφαίου επιπέδου. Σε όλους τους σημαντικούς δείκτες είμαστε πίσω σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Σαφώς και θα πιέσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ιδίως την Επιτροπή, να επικεντρωθεί στα ζητήματα αυτά. Υπάρχουν δύο εκθέσεις οι οποίες θα συζητηθούν σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, που, κατά την άποψή μου, είναι εξαιρετικά σημαντικές, διότι δεν λειτουργούν σωστά. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, εκπροσωπώντας τη χώρα μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτά είναι ζητήματα που θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας μας για την επόμενη περίοδο».