Μόνο τυχαίο δεν ήταν το δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. Η Ε.Ε. (με προεξάρχουσα την Γερμανία) προφανώς θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις ανοιχτές υποθέσεις στα Βαλκάνια προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμμαχία για την μελλοντική ένταση που μπορεί να προκύψει με τη Ρωσία.
Ο νέος Σκοπιανός πρωθυπουργός δείχνει προφανώς να γνωρίζει το θετικό κλίμα υπέρ της χώρας του και για αυτό δήλωσε χθες με μία δόση απειλητικής διάθεσης: «Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα επιθυμεί. Θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία».
Προφανώς, οι εξωτερικοί παράγοντες, που επέβαλαν τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας και του χάρισαν την πρωθυπουργία, έδωσαν υποσχέσεις που απαιτούν σοβαρές υποχωρήσεις από την Ελλάδα, για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός.
Ωστόσο, η Ελλάδα και ο πολιτικός της κόσμος δείχνει να μην ανησυχεί για το παιχνίδι που παίζεται πίσω από τις πλάτες της με τους περισσότερους να θεωρούν ότι έχουμε να κάνουμε με μία διαιρεμένη χώρα χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο στα Βαλκάνια. Η παραπάνω διατύπωση είναι εν μέρει σωστή: πράγματι η ΠΓΔΜ ταλανίζεται από εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των εθνικιστών του Γκρουέφσκι και των αλβανοφώνων του τωρινού πρωθυπουργού, με τις δύο πλευρές να επιθυμούν λύση για το όνομα ανάλογα με τις απαιτήσεις τους.
Παρόλα αυτά, τα δεδομένα δείχνουν ότι ετοιμάζεται «θερμό» καλοκαίρι από Βρυξέλλες και Βερολίνο στο συγκεκριμένο ζήτημα και η υποχωρητικότητα δεν είναι πλέον ανεκτή για την Ελλάδα.