Eδώ και αρκετό καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει μία επιθετική λεκτική πολιτική εναντίον της πατρίδος μας. Συγχρόνως τα γυμνάσια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ξηράς έχουν αποβατικό χαρακτήρα, ενώ η τουρκική πολεμική αεροπορία αλλά και το πολεμικό ναυτικότης, καθημερινά, παραβιάζουν τα εναέρια και θαλάσσια σύνορα μας. Επίσης και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι πολύ τακτικά ακολουθούν τη λεκτική πρακτική Ερντογάν, εκτοξεύοντας απειλές εναντίον της Ελλάδος. Σε ανθελληνικό παραλήρημα είχε προβεί ο τούρκος υπουργός υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου από τη Ροδόπη λέγοντας ότι: «Αισθανόμαστε υπερήφανοι που είμαστε τούρκοι και μουσουλμάνοι», ενώ χαρακτήρισε την ελεύθερη Θράκη ως «ένα κομμένο χέρι της Τουρκίας».

Οι προκλήσεις των Τούρκων είναι καθημερινές

Καθημερινά όλα σχεδόν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφέρονται σε αυτές τις προκλήσεις οι οποίες πλέον έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Ένας μάλιστα βουλευτής της Σμύρνης, ο Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ του ισλαμικού κυβερνόντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (AKP), έχει απειλήσει ανοικτά την Ελλάδα με πόλεμο. «Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλυτώσατε χάρη στη δειλία ενός ναυάρχου. Μην παίζεται μαζί μας το παιγνίδι των Καρυτάκ ( σ.σ. τουρκική ονομασία για τα Ίμια) γιατί θα σας κτυπήσουμε». Το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία, που κέρδισε με μικρή πλειοψηφία ο τούρκος νεο-σουλτάνος, δεν στάθηκε ικανό να του επιτρέψει να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα, που έχουν ανακύψει και γιγαντώνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας. Προσπαθεί λοιπόν με αντιπερισπασμούς να τα αντιμετωπίσει.
Ίσως σε αυτούς του λόγους να οφείλεται η όξυνση του κλίματος με την πατρίδα μας τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ακάρ, συνέχισε την ένταση στο Αιγαίο με την παρουσία του στην πυραυλάκατο, που προσέγγισε τα Ίμια πριν από λίγο καιρό. Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερθήκαμε σε ελληνικές αντιδράσεις, με τις οποίες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι, η Τουρκία μπορεί να απειλεί αλλά δεν πρόκειται να επιχειρήσει την υλοποίηση των ανθελληνικών σκοπών της. Και αυτό το στηρίζουν στο γεγονός ότι, οι ισχυροί σύμμαχοι μας π.χ. ΗΠΑ, ΕΕ, δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή των ανθελληνικών σχεδίων της Τουρκίας, διότι μια ενέργεια αυτού του είδους θα ματαίωνε την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Ο Ερντογάν θέτει θέμα ολοκλήρωσης της συνθήκης της Λωζάννης

Από Ελληνικής πλευράς το υπουργείο εξωτερικών θεωρεί ότι, έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες, μέσω της πραγματοποίησης όλων των αναγκαίων διαβημάτων και της ενημέρωσης φίλων, συμμάχων και διεθνών οργανισμών. Αισιοδοξία, για τις διαφορές που προβάλει η Τουρκία με τη χώρα μας, προκάλεσε στην κυβέρνηση η μετάβαση του Τσίπρα στην Κίνα, όπου μεταξύ άλλων συναντήσεων ήταν και αυτή με τον Ερντογάν. Στη συνάντηση που είχαν οι δυο τους στο περιθώριο του Beltand Road Forum for International Cooperation, που διοργάνωσε η κινεζική κυβέρνηση, το τετ-α-τετ του Τσίπρα με τον Ερντογάν κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά. Φυσικά συζήτησαν το θέμα των Ελληνο-τουρκιών σχέσεων, το κυπριακό και την εκτόνωση της καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο.Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν επίσης να προετοιμάσουν επαφές σε ανώτατο επίπεδο και ενδεχόμενης διμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο του 2017.Προς το τέλος της συνάντησης όμως ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι, ο Ερντογάν δεν αναγνώριζε ουσιαστικά αυτή τη συνθήκη, τώρα τι άλλαξε άραγε;

Η συνθήκη της Λωζάννης

Όταν ο Ερντογάν, ζητούσε την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, αναφερόταν ουσιαστικά στη μουσουλμανική, θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, με στόχο αυτή να αναγνωριστεί ως τουρκική  εθνική μειονότητα. Τώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει την εφαρμογή της,ουσιαστικά ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Όταν λοιπόν ο Ερντογάν μίλησε  στους περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας εκείνο που τους επεσήμανε ήταν ότι η χώρα τους ζημιώθηκε από τη συμφωνία του 1923, που καθόριζε τα σύνορα της Κεμαλικής Τουρκίας. Ήταν μία συνθήκη ειρήνης που υπεγράφη στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου του 1923, μεταξύ Ελλάδος, Τουρκία και των άλλων χωρών, που είχαν πολεμήσει στον Α’ Π.Π. και στη Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922). Οι χώρες αυτές συμμετείχαν στη Συνθήκη των Σεβρών την οποία η νέα συνθήκη καταργούσε Τελικά αυτής της Λωζάνης υπεγράφη μετά από 7,5 μήνες συνεχών διαβουλεύσεων. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου. Επιπλέον, βάσει του άρθρου 23, με όλα τα δεινά που η συνθήκη αυτή συσσώρευσε στο Μικρασιατικό Ελληνισμό, η Τουρκία απεμπόλησε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της Κύπρου.
Οι επάρατες συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, που υπεγράφησαν το 1959 μεταξύ Μ. Βρετανίας, Ελλάδος, Τουρκίας, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, ήταν αυτές οι συνθήκες, που έφεραν την ανεξαρτησία της Κύπρου, και την Τουρκία από το πουθενά, ως εγγυήτρια δύναμη με τα γνωστά αποτελέσματα του 1974. Υπόλογοι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ευάγγελος Αβέρωφ και Μακάριος. Δυστυχώς η συνθήκη της Λωζάννης δεν όριζε επακριβώς τα νησιά που θα περιέχονται στην ελληνική επικράτεια και ποια από αυτά  θα έπρεπε να αποστρατικοποιηθούν. Με αυτό το σκεπτικό ο Ερντογάν ζητά την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης. Είμαστε σίγουροι ότι η Ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν θα του κάνει τη χάρη, διότι διαφορετικά θα πρόκειται περί προδοσίας.

Νίκος Παπαγεωργίου

ΠΗΓΗ