Για τα άτομα που εκδηλώνουν ημικρανίες, η έκθεση στο δυνατό φως μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους. Μάλιστα, δεν είναι μόνο ο πόνος που εντείνεται, αφού αρκετοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν και άλλες αντιδράσεις –σωματικές και ψυχολογικές– όταν εκτίθενται στον ήλιο ή σε κάποια άλλη πηγή φωτός.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) παρουσιάζει για πρώτη φορά αναλυτικά αυτές τις αντιδράσεις καθώς και τον λόγο που εκδηλώνονται.
Όπως αναφέρει η μελέτη, τα ευαίσθητα στο φως νευρικά κύτταρα του ματιού μεταδίδουν πληροφορίες στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στις περιοχές που ελέγχουν τη διάθεση και ακούσιες διεργασίες, όπως ο χτύπος της καρδιάς και η αναπνοή. Η διαδικασία αυτή ήταν μέχρι τώρα άγνωστη και μπορεί να εξηγήσει γιατί ένα άτομο που εκδηλώνει ημικρανία αισθάνεται εντονότερη δυσφορία όταν εκτίθεται στο φως, ακόμη κι αν δεν εντείνεται ο πόνος που νιώθει.
Τα αποτελέσματα πειράματος που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης (σε 18 άτομα που εκδήλωναν συχνά ημικρανίες και σε 17 που δεν είχαν εκδηλώσει ποτέ) υπέδειξαν ότι το φως οποιουδήποτε χρώματος (μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί, λευκό) επιδεινώνει την ημικρανία. Στα άτομα με ημικρανία, όλα τα φώτα, ανεξαρτήτως χρώματος, πυροδότησαν ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων, όπως σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, ζαλάδα και ναυτία, τόσο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας όσο και μεταξύ δύο κρίσεων. Επίσης, σχεδόν όλα τα χρώματα (με μοναδική εξαίρεση το πράσινο) προκάλεσαν ψυχολογική δυσφορία στα άτομα με ημικρανία (θυμό, νευρικότητα, απελπισία, θλίψη, άγχος, φόβο κ.ά.).
Αντιθέτως, τα άτομα που δεν εκδήλωναν ποτέ ημικρανίες δεν ανέφεραν κανένα σωματικό σύμπτωμα λόγω της έκθεσης στο φως και, από ψυχολογικής πλευράς, το φως όλων των χρωμάτων τούς προκάλεσε θετικά συναισθήματα.
Δείτε κι αυτό:
Ημικρανία vs ανεύρυσμα: 3 σημεία-κλειδιά για να τα ξεχωρίσετε