Ελεγχοι και διασταυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών, με απώτερο στόχο να «βάλει χέρι» στις περιουσίες των φορολογουμένων

Πολιορκία των καταθέσεων σε τέσσερα μέτωπα πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να βρει πρόσχημα για να βάλει χέρι στις περιουσίες των πολιτών. Το μπλοκάρισμα των καταθέσεων γίνεται με το επιχείρημα φορολογικών ελέγχων, με τα εξής μέτρα:

• Καταθεσιολόγιο. Πρόκειται για τη διασταύρωση που κάνει το υπουργείο Οικονομικών με ειδικό λογισμικό μεταξύ των καταθέσεων των φορολογούμενων από το 2002 και μετά, και των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις τους.
Ουσιαστικά γίνεται υπολογισμός των «πρωτογενών» καταθέσεων που έγιναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 1.200.000 φορολογουμένων που εμφανίζονται να έχουν διακινήσει σημαντικά ποσά (άνω των 100.000 ευρώ) και αυτές οι πρωτογενείς καταθέσεις συγκρίνονται με τα ποσά που δήλωσε στη φορολογική δήλωσή του κάθε φορολογούμενος. Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 φορολογούμενοι θα εντοπιστούν με αποκλίσεις, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα κληθούν για παροχή εξηγήσεων από τη φορολογική διοίκηση, και για επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

• Εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν από το καταθεσιολόγιο, αλλά και γενικά οι φορολογούμενοι με κεφάλαια τα οποία δεν έχουν δηλώσει στο παρελθόν και είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα ή με μετρητά που βρίσκονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, έχουν τη δυνατότητα να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας φόρο που φτάνει ακόμη και το 62%.
Ο φόρος υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα και επιβάλλεται πρόσθετος φόρος.

• Πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών ΟΟΣΑ.
Εντός του 2017 η ελληνική Εφορία θα λάβει στοιχεία από περίπου 100 χώρες για τις καταθέσεις που διαθέτουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας σε αυτές. Θα αποσταλούν στοιχεία που αφορούν το ύψος των καταθέσεων αλλά και το εισόδημα από τόκους, έσοδα από πώληση κινητών περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα γίνουν διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά τα ποσά δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις τους.

• Περιουσιολόγιο.
Εντός του 2017 θα αρχίσει η οικοδόμηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταγραφούν όλα τα ακίνητα αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογουμένου, μεταξύ των οποίων και οι καταθέσεις. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι το περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπάρχουν φόβοι ότι τελικά πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την επιβολή ενός φόρου περιουσίας που θα βαρύνει τελικά και τις καταθέσεις.

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr