Πονοκέφαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι τρείς μνηστήρες- Κίνδυνος για την ενότητα της παράταξης το χρίσμα που θα πάρει ο επίσημος υποψήφιος δήμαρχος – Δύσκολο σταυρόλεξο για το κόμμα των γαλάζιων και oι υποψηφιότητες για τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Tου ΚΩΣΤΗ ΠΑΡΡΑ

Αθήνα διαμαντόπετρα της Γης το δαχτυλίδι, λέει ο γνωστός στίχος, χωρίς ο ποιητής να έχει κατά νου ένα άλλο «δαχτυλίδι», αυτό του χρίσματος για τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να είναι ακόμα μακριά, αλλά η μάχη της Αθήνας φαίνεται ότι για το εσωτερικό της Ν.Δ έχει ήδη ξεκινήσει, με το επιτελείο Μητσοτάκη να αισθάνεται ισχυρούς πονοκεφάλους. Αιτία οι υποψηφιότητες που εκδηλώνονται, ή ακούγονται και οι μνηστήρες που διεκδικούν το κομματικό χρίσμα με κάθε τρόπο.

 

Ο αιφνιδιασμός Πατούλη

Το πρώτο κτύπημα η ηγεσία της Πειραιώς το δέχτηκε από τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος χωρίς να περιμένει ν΄ανοίξει επίσημα ο χορός των υποψηφιοτήτων και το κόμμα να μοιράσει τα χρίσματα, έσπευσε ν’ ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, για τον Δήμο της Αθήνας.

Η ανακοίνωση Πατούλη, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε εκνευρισμό στο επιτελείο Μητσοτάκη, το οποίο ωστόσο διατήρησε την ψυχραιμία του, αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο. Πάντως αξιόπιστη κομματική πηγή σχολίαζε στην Κυριακάτικη «Kontra News» την κίνηση Πατούλη «…γνωρίζαμε τις φιλοδοξίες του Γιώργου, ο οποίος αν και είναι στέλεχος της παράταξης εδώ και αρκετά χρόνια στην αυτοδιοικητική διαδρομή επιχειρεί να εμφανίζεται ως ανεξάρτητος. Προσωπικά το περίμενα ότι ο Πατούλης θα έτρεχε να υποβάλλει πρώτος την υποψηφιότητά του, γιατί είναι έξυπνος και θέλει να προκαταλάβει κινήσεις άλλων υποψηφίων και να καταγράψει υποθήκες στην υπόθεση της διεκδίκησης του δήμου». Το ίδιο πρόσωπο έσπευσε να προσθέσει με νόημα: «πάντως είναι πολύ νωρίς ας περιμένουμε γιατί μπορεί να υπάρξουν πολύ πιο ηχηρά ονόματα υποψηφίων και η υποψηφιότητα Πατούλη να ακυρωθεί στην πράξη…»

Την ίδια ώρα στελέχη που πρόσκεινται στο περιβάλλον του δημάρχου Αμαρουσίου έλεγαν: «…ο Γιώργος Πατούλης έχει μια απολύτως επιτυχημένη πορεία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα και κατέθεσε την υποψηφιότητα του απευθυνόμενος στους πολίτες της Αθήνας και όχι στα κόμματα».

 

Οι «μνηστήρες»

Ωστόσο για τον Δήμο Αθηναίων ακούγεται πολύ το όνομα της πρώην υπουργού Ολγας Κεφαλογιάννη. Αν και η ίδια αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της, ενώ επιμένουν τα σενάρια που θέλουν τον Κώστα Μπακογιάννη να βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητά του για τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.

Η υποψηφιότητα Μπακογιάννη, όμως, όπως λένε κάποιοι σκοντάφτει στο γεγονός ότι λόγω συγγενικού δεσμού με τον πρόεδρο της Ν.Δ δεν θα ήταν εύκολο να προκριθεί απέναντι σε άλλα πρόσωπα χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Έμπειρα κομματικά στελέχη θεωρούν πάντως ότι το χρίσμα της υποψηφιότητας για τον Δήμο της Αθήνας μπορεί να διεκδικήσουν κι άλλα πρόσωπα τα οποία προς το παρόν δεν εκδηλώνουν τις προθέσεις τους.

Ο πονοκέφαλος στο επιτελείο Μητσοτάκη προκαλείται τόσο από τα ηχηρά ονόματα που εμφανίζονται με τον ένα, ή με τον άλλο τρόπο ως «μνηστήρες», όσο και από την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ στις αυτοδιοικητικές εκλογές να δοθούν κανονικά χρίσματα στους υποψηφίους, ιδίως των μεγάλων δήμων και να εγκαταλειφθεί η συνταγή των δήθεν ανεξάρτητων υποψηφίων, που είχε ακολουθηθεί στο παρελθόν.

 

Το σταυρόλεξο της Θεσσαλονίκης

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται και η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη για τον Δήμο ακούγονται τα ονόματα του πρώην υπουργού Σταύρου Καλαφάτη και της βουλευτή Ελενας Ράπτη.

Καταλύτης για το πώς θα δρομολογηθούν τα πράγματα στην συμπρωτεύουσα είναι το πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα και οι κινήσεις του.

Ο ισχυρός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις του για το αν θα παραμείνει στην θέση του, αν θα διεκδικήσει τον δήμο, ή αν θα εγκαταλείψει τους αυτοδιοικητικούς θώκους για τα έδρανα του κοινοβουλίου.

Αν ο Απόστολος Τζιτζικώστας φύγει από την Περιφέρεια για την θέση αυτή ακούγεται έντονα το όνομα του Θόδωρου Καράογλου, ο οποίος είχε εκφράσει και παλιότερα το ενδιαφέρον του.

«Κλειδωμένη» πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του βουλευτή Αχαΐας, Ανδρέα Κατσανιώτη, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς ήταν υποψήφιος και το 2014, χάνοντας τότε, για ελάχιστες ψήφους, από τον Απόστολο Κατσιφάρα

 

πηγή: kontranews.gr