Κυριολεκτικά μαύρος χρυσός φέτος η σταφίδα της Αιγιαλείας, αφού η τιμή της θα ξεπεράσει το 1 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, που θα ανταμείψει πολλαπλάσια τα μέλη της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών για τα οποία η περασμένη χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
Πάντως και φέτος στον τομέα της παραγωγής υπήρξαν και απώλειες, μιας και σημειώθηκε μείωση κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο αυτό δεν δημιουργεί ανησυχία στον πρόεδρο της Ενωσης Θανάση Σωτηρόπουλο, ο οποίος επισημαίνει ότι μπορεί να ήταν μειωμένη η παραγωγή, η ποιότητα όμως της πρώτης ύλης είναι από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Ετσι η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ποιότητα.
«Το ότι μειώθηκε η παραγωγή οφείλεται στο γεγονός ότι άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες. Είχαμε ξηρασία την άνοιξη, χαλάζι τον Ιούλιο, αλλά και καύσωνες. Ολα αυτά επηρέασαν τις καλλιέργειες που άλλαξαν πλέον συμπεριφορά. Μπορεί από πλευράς ποσότητας να υπολειπόμαστε σε σχέση με πέρυσι, από πλευράς όμως ποιότητας είμαστε σε άκρως ικανοποιητικό επίπεδο» αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος, στην «Π».
Στο ερώτημα εάν η μειωμένη ποσότητα θα επηρεάσει τις εξαγωγές, ο ίδιος επισημαίνει ότι ακόμη και μεγαλύτερη παραγωγή να υπήρχε σε σχέση με πέρυσι και πάλι δεν θα έφθανε να καλύψει τη ζήτηση, που χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζεται. Πάντως ο ίδιος δεν διαπιστώνει ελλείψεις ούτε προβλήματα στην τελική παραγωγή, καθώς ο Συνεταιρισμός εξάγει σε πάνω από 40 χώρες και συγκεντρώνει το 65 με 70% της ελληνικής σταφίδας.
«Θέλουμε κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερη πρώτη ύλη. Η σταφίδα είναι ένα προϊόν που δίνει συνάλλαγμα και αίμα στην ελληνική οικονομία. Εχουμε 7.000 οικογένειες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο προϊόν. Από άποψη τιμής φέτος τα μηνύματα είναι πολύ καλά. Θα ξεπεράσουμε τις περσινές. Αναμένεται η αγορά σταφίδας να φθάσει το 1 ευρώ στον παραγωγό στο χωράφι» αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος.
Εξηγεί όμως ότι και η σταφίδα είναι από τα είδη εκείνα τα οποία έχουν υψηλό κόστος καλλιέργειας. Εκείνο που ο ίδιος θεωρεί επιβεβλημένο είναι να μπούνε και νέοι άνθρωποι στις καλλιέργειες. Κάτι τέτοιο απαιτεί αναδιάρθρωση των αμπελώνων και επέκταση της καλλιέργειας, μιας και τα χωράφια όπου παράγεται σταφίδα δεν καλλιεργείται τίποτα άλλο.
Ως προς τον φετινό τρύγο, ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρει ότι φέτος ήταν κατά 10 ημέρες πιο πρώιμος σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 15 ημέρες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: http://www.pelop.gr