Η Πολιτεία κλείνει επί 33 χρόνια την πόρτα της επιχορήγησης!
Κάθε τους παράσταση αποτελεί εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα σχόλια που λαμβάνουν από το κοινό για τα θεατρικά τους έργα, στα οποία οι κωφοί ηθοποιοί συνυπάρχουν επί σκηνής με τους ακούοντες, είναι ιδιαίτερα συγκινητικά.
Το Θέατρο Κωφών, που λειτουργεί αδιάλειπτα από τα μέσα του ’80, ανεβάζει το έργο του Μαριβό «Το νησί των σκλάβων» στην οδό Σαχτούρη, στου Ψυρρή. Με αφορμή την παράσταση, δύο από τις κωφές ηθοποιούς, η Μάρθα Μπάμπη και η Ευανθία Πλαχούρα, εξηγούν στη «δημοκρατία» ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
«Τα τελευταία χρόνια επιλέγουμε έργα με πολιτικές ή κοινωνικές προεκτάσεις» εξηγεί η κ. Μπάμπη. «Το φετινό μιλάει για το πώς μεταμορφώνονται οι άνθρωποι όταν πάρουν εξουσία στα χέρια τους».
Συγχρονισμός
Το ενδιαφέρον είναι ότι τη σκηνή μοιράζονται ακούοντες και κωφοί ηθοποιοί. «Η συνεργασία αυτή είναι μια τεράστια εμπειρία για όλους» τονίζει η κ. Πλαχούρα. «Απαιτείται συγχρονισμός και ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά οι δύο γλώσσες».
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όμως, ένα θέατρο που δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση;
«Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, που αφορούν τη συντήρηση του κτιρίου. Επιπλέον, το κόστος κάθε νέας παραγωγής είναι συνήθως δυσβάσταχτο» λέει η κ. Πλαχούρα, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχει κάποια μόνιμη επιχορήγηση από το κράτος, παρά τις προσπάθειές μας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο κυνηγάμε να βρούμε κάποιον, ιδιωτικό φορέα, που θα μας συνδράμει.
Στο παρελθόν μάς στήριξαν το Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, το Ιδρυμα “Λάτση” και το Ευγενίδειο. Χωρίς τη σημαντική τους συνεισφορά, δεν θα είχαμε καταφέρει να κάνουμε τις τελευταίες πέντε παραστάσεις. Φέτος η Περιφέρεια Αττικής μάς βοήθησε στην προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού. Φυσικά, εμείς πάντα συνεχίζουμε τις προσπάθειες να βρούμε κάποια άκρη με το κράτος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Θέατρο Κωφών Ελλάδος υπάρχει 33 χρόνια και θα έπρεπε έως τώρα να έχει γίνει ήδη κρατικός φορέας».
Διθύραμβος
Οσο για τα σχόλια των θεατών; «Αυτό που ακούμε συχνά είναι ότι οι προσδοκίες τους προτού μπουν ήταν μικρές, ωστόσο τους διαψεύδουμε» λέει η κ. Πλαχούρα.
«Μας λένε ότι η νοηματική γλώσσα ταυτόχρονα με τη ομιλούμενη ακούγεται απίστευτα» συμπληρώνει η κ. Μπάμπη. «Ακόμη, υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις των σωμάτων μας είναι τόσο εκφραστικές, όπως και οι κινήσεις των προσώπων μας. Εν γένει, μας λένε ότι η νοηματική γλώσσα είναι μαγική!»
• Info: «Το νησί των σκλάβων» του Μαριβό παρουσιάζεται στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος (Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου). Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21.15.
ΠΗΓΗ: δημοκρατία