Όχημα για τον «βιώσιμο τουρισμό» στις γειτονιές φιλοδοξεί να αποτελέσει ως εναλλακτική της Airbnb η νέα πλατφόρμα Fairbnb, η οποία συστήνεται στην παγκόσμια αγορά της τουριστικής μίσθωσης κατοικιών ως η… απάντηση μιας κοινότητας ακτιβιστών στις αρνητικές επιδράσεις του υποτιθέμενου ανεξέλεγκτου τουρισμού στις γειτονιές.

Η fairbnb θα ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς που τη χρησιμοποιούν, μεγάλο μέρος των συναλλαγών της θα επιστρέφει πίσω στην τοπική κοινωνία σε συνεργασία με Δήμους και τοπικούς φορείς και υπόσχεται να κάνει τη διαδικασία ενοικίασης «πιο δίκαιη, βιώσιμη και ανταποδοτική για το σύνολο της κοινότητας».

Ιδιοκτήτες και διαχειριστές της θα είναι από κοινού οι χρήστες και οι γείτονες, οι οποίοι θα αποφασίζουν συλλογικά για το πώς θα επανεπενδύουν μέρος των κερδών σε τοπικά projects που θα βοηθούν στο να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού.

Με άλλα λόγια θα μειωθεί η τουριστική κίνηση και θα πληγούν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Επιπλέον οι τιμές θα ορίζονται από αλλού!

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί στην βάση 4 χαρακτηριστικών σοβιετικού μοντέλου:

Συλλογική Ιδιοκτησία: δεν ανήκει σε επενδυτές αλλά σε όσους την χρησιμοποιούν και επηρεάζονται από την χρήση της: οικοδεσπότες, επισκέπτες, ιδιοκτήτες τοπικών επιχείρησεων, γειτόνων. Το FairBnB θα διατηρεί τα κέρδη στις κοινότητες και θα διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται για το καλό των γειτονιών και όχι για την εκμετάλλευση τους.

Σχόλιο el.gr: «Για το καλού του συνόλου», η φράση που χαρακτηρίζει αριστερόστροφες λογικές που άλλα ακούς και άλλα εννοούν αυτοί που τα λένε. Τέλος στα «αφεντικά» και στις τουριστικές επιχειρήσεις;

Δημοκρατική Διοίκηση: Η συνεργασία και η συναίνεση είναι στη καρδιά του μοντέλου της. Το FairBnB θα παρέχει ένα χώρο όπου τα μέλη της κοινότητας θα μπορούν να βρίσκονται και να αποφασίζουν συλλογικά για το πώς η πλατφόρμα θα τρέξει στην γειτονιά τους. Θα συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για τη προώθηση κανονισμών που θα ενισχύουν τον βιώσιμο τουρισμό.

Σχόλιο el.gr: Συλλογικές αποφάσεις για τα πάντα!

Κοινωνική Βιωσιμότητα: Τα κέρδη θα επανεπενδύονται σε κοινωνικά projects που αντιτάσσονται στις αρνητικές συνέπειες του τουρισμού. Οι κάτοικοι θα ψηφίζουν για να ενισχύουν τα projects που θέλουν να δουν στις γειτονιές τους: συνεργατικά εγχειρήματα τροφής, παιδικές χαρές, οικολογικά projects και κοινοτικές καφετέριες.

Σχόλιο el.gr: Τα κέρδη όχι στους επενδυτές-ιδιοκτήτες αλλά στην κοινωνία, δηλαδή στο κράτος και στις «ακτιβιστικές» πρωτοβουλίες.

Διαφάνεια και Λογοδοσία: Το FairBnB είναι αφοσιωμένο στα ανοιχτά δεδομένα (open data) και τη συμμόρφωση με τους τοπικούς κανονισμούς, τα οποία θα ισορροπήσουν με την προσωπικά δεδομένα και τις ανάγκες ασφάλειας των μελών της πλατφόρμας.

Σχόλιο el.gr: Καταγραφή όλων των προσωπικών δεδομένων των τουριστών που επισκέπτονται έναν τόπο;

Σημειώνεται πως βιώσιμος τουρισμός είναι εκείνος που εξασφαλίζει, το ότι οι τουρίστες, δεν θα καταστρέψουν το περιβάλλον ούτε την ποιότητα ζωής εκεί που θα πάνε, λες και μιλάμε για τον στρατό του Ξέρξη, που από όπου περνούσε, στέρευαν τα ποτάμια από το νερό που έπινε.

Στην πραγματικότητα επιδιώκεται μείωση της τουριστικής κίνησης, προκειμένου να μειωθούν κι άλλο οι θέσεις εργασίας και να χτυπηθεί το ελεύθερο εισόδημα των επιχειρήσεων, εν προκειμένω των τουριστικών!

Τελικός στόχος να κλείσουν τα πάντα και ακόμα και τον τουρισμό να αναλάβουν πολυεθνικές.

 

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

ΠΗΓΗ