Εντυπωσιακή ανακάλυψη των αρχαιολόγων στην Αίγυπτο
Aκόμη μία πτυχή της πλούσιας «αυτοβιογραφίας» της, αυτής που χάνεται στα βάθη των αιώνων και βέβαια στα βάθη της Ιστορίας της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης, είδε το φως του ήλιου ξανά…
Η είδηση έρχεται από τη χώρα του Νείλου, την Αίγυπτο, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη ανακαλύπτει ψηφίδες του μακρινού παρελθόντος, και αφορά την εξαιρετικά σημαντική ανεύρεση του πολύ καλά διατηρημένου φαραωνικού τάφου του χρυσοχόου Αμενενχάτ της 18ης Δυναστείας, που χρονολογείται από το 1000 π.Χ., καθώς και του οικογενειακού τάφου του, που παρουσίασε στη Δυτική Οχθη του Λούξορ ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλιντ ελ Ενάνι.
Ο Ελληνας πρέσβης
Στην παρουσίαση βρέθηκαν ο Ελληνας πρέσβης στο Κάιρο Μιχαήλ Χρήστου Διάμεσης και ο Κύπριος ομολόγός του Χάρης Μορίτσης, καθώς και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Κίνας και της Ελβετίας και ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μοχάμεντ Μπαντρ. Η ανασκαφή που οδήγησε σε αυτήν τη σημαντική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από την αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του Μουστάφα Ουαζίρι.
Οπως ανέφεραν οι ερευνητές, η σημασία του τάφου έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε εξαιρετικά καλά διατηρημένος.
Στο εσωτερικό του ταφικού συμπλέγματος, σε βάθος επτά μέτρων, ένα άγαλμα εικονίζει τον χρυσοχόο Αμενενχάτ σε μια ψηλή καρέκλα, δίπλα από τη γυναίκα του, που φοράει μακρύ φόρεμα, έγραφε χαρακτηριστικά το Σαββατοκύριακο η «Αλ Αχράμ». Στα πόδια τους βρίσκεται ένας από τους γιους τους. Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν επίσης μούμιες σε καλή κατάσταση, που χρονολογούνται από τον 10ο και τον 11ο αιώνα π.Χ.
Εντύπωση στους αρχαιολόγους προκάλεσε ακόμη το γεγονός πως μέσα στον τάφο οι τοιχογραφίες, τα κτερίσματα και τα πήλινα αγγεία έχουν διατηρήσει μέχρι σήμερα τα χρώματά τους.
Πηγή: http://www.dimokratianews.gr