ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

 

Τόσο κατά την έναρξη της ΔΕΘ όσο και κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, κ. Μακρόν, ο πρωθυπουργός έδειξε να θέτει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης την προσέλκυση κεφαλαίων και τη διευκόλυνση επιχειρηματικών σχεδίων, ως παράγοντες – κλειδί για την έξοδο από τα μνημόνια. Ο ίδιος μάλιστα ανακοίνωσε και τη δημιουργία taskforceυπό την προεδρία του για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στην υλοποίησή τους. Πρόκειται για μια στροφή στο ρεαλισμό, η οποία είναι ευπρόσδεκτη όσο και απαραίτητη. Σε μια χώρα όπου η εσωτερική αποταμίευση έχει μειωθεί δραματικά και δεν επαρκεί για να καλύψει τις επενδυτικές της ανάγκες, η εισροή ξένων κεφαλαίων είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση.

Ωστόσο, το φιλοεπενδυτικό κλίμα που επιχείρησε να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός όλες τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την ανακοίνωση της πρόθεσης της EldoradoGoldνα αναστείλει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Είναι δε βέβαιο ότι στην παρούσα κρίσιμη φάση, η αποχώρηση ενός μεγάλου ξένου επενδυτή, θα θέσει υπό ευθεία αμφισβήτηση την αξιοπιστία και την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Για να λυθεί το πρόβλημα αδειοδότησης της EldoradoGold, το ΕΒΕΑ έχει ήδη προτείνει να αναλάβει τη διαιτησία μεταξύ της εταιρίας και του ελληνικού δημοσίου, αξιοποιώντας την εξειδικευμένη υπηρεσία που παρέχει, μέσω του αρμόδιου κέντρου Διαιτησιών και Διαμεσολαβήσεων. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε τελεσίδικη επίλυση της διαφοράς, με δίκαιο και αιτιολογημένο τρόπο, αλλά και σε σύντομο χρόνο, που δεν ξεπερνά συνολικά το εξάμηνο. Με την ενεργό εμπλοκή ενός έμπειρου φορέα, όπως το ΕΒΕΑ και με διάθεση των δύο πλευρών, η επένδυση στις Σκουριές μπορεί να σωθεί.

Το πρόβλημα, όμως, που αναδεικνύεται μέσα από την περίπτωση της EldoradoGold, είναι ευρύτερο και αφορά την έλλειψη σαφούς κανονιστικού περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλές «πονεμένες» επενδύσεις, οι οποίες σέρνονται για χρόνια εξαιτίας της ασάφειας του θεσμικού πλαισίου, της διοικητικής αποτελεσματικότητας, αλλά και των εμμονών και αντιδράσεων τοπικών και άλλων συμφερόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επένδυση στο Ελληνικό, αλλά και η αξιοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, η αξιοποίηση της Αφάντου στη Ρόδο, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Καφηρέα της Εύβοιας και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η προσέλκυση και η διευκόλυνση επενδύσεων σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει απουσία κανόνων, ούτε κατάργηση όρων και διαδικασιών που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Σημαίνει όμως σαφήνεια των κανόνων από πλευράς της Πολιτείας, σημαίνει διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ορθολογισμό από τη Δημόσια Διοίκηση, θετική κουλτούρα και αντιμετώπιση από το πολιτικό σύστημα και τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτά τα μέτωπα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο επόμενο διάστημα, προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ήταν σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται πάνω από όλα συνέπεια, αξιοπιστία και σοβαρότητα.

 

Πηγή: http://www.acci.gr/