Μεγάλος νικητής των σημερινών εκλογών είναι το «εθνικιστικό» κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) και ο μεγάλος χαμένος είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), είναι τα πρώτα συμπεράσματα από τις σημερινές εκλογές. Σύμφωνα με το τελευταία εκτίμηση αποτελέσματος του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 32,8%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το SPD με 20,4%, ενώ το AfD με ποσοστό 13,0% μπαίνει στη Βουλή ως τρίτη πολιτική δύναμη.

Ήδη πριν από το πρώτο exit poll στο στρατόπεδο των ακροδεξιών, ενώ μετά την ανακοίνωση του ποσοστού στήθηκε πάρτι στο εκλογικό κέντρο στο Βερολίνο. Την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με συνθήματα, όπως «Κάτω οι Ναζί!», «Όλο το Βερολίνο μισεί την AfD», ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια. Από την πλευρά του Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την επίδοση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις βουλευτικές εκλογές, ενώ κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Μπούντεσταγκ να μην σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μαζί του.

Είναι όμως το AfD εθνικιστικό, αποτελεί ένα κόμμα διαμαρτυρίας, είναι μία έκφραση αγανάκτησης του γερμανικού λαού είναι ένα ακόμη χαρτί του συστήματος; Αυτό θα το δούμε και θα το αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα μας.

ΠΗΓΗ