Του Στέλιου Ορφανάκη

“The hardest thing in the world to understand is the income tax.”

— Albert Einstein, physicist

[Πηγή: https://www.irs.gov/newsroom/tax-quotes ]

Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων I.R.S (Internal Revenue Service) των Η.Π.Α. θα δει στην ενότητα tax-quotes την εξής έκφραση που αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν: “The hardest thing in the world to understand is the income tax.” δηλαδή σε μετάφραση: “Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο για να κατανοήσω είναι ο φόρος εισοδήματος”. Φανταστείτε τώρα το πρόβλημα που έχουμε όλοι εμείς που είμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που ζούμε και εργαζόμαστε –όσοι ακόμα εργαζόμαστε– στην Ελλάδα και που θα πρέπει να κατανοήσουμε όχι μόνο τον φόρο εισοδήματος, που επί 8 χρόνια αυξάνεται συνεχώς, αλλά ταυτόχρονα και την αισθητή μείωση του μισθού μας, την αύξηση του ωραρίου και της προσπάθειας μας και την τσουχτερή αύξηση όλων των άμεσων και έμμεσων φόρων και μάλιστα όλα αυτά σε διψήφια ποσοστά. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν σκεφτείς ότι αποδέκτης όλων των πόρων είναι το αδηφάγο Ελληνικό Κράτος που έχουν φτιάξει όσοι το έχουν διοικήσει και αναφέρομαι σε όλα τα κόμματα που άσκησαν ή ασκούν εξουσία.

Εκεί που οι σύγχρονες επιστήμες σηκώνουν τα χέρια ψηλά είναι στο γεγονός ότι εδώ και οκτώ χρόνια όλοι οι κυβερνώντες στην Ελλάδα ισχυρίζονται ότι τα παραπάνω μέτρα αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και την οικονομική ανάπτυξη. Τόσοι  οικονομολόγοι έχουν περάσει από το Υπουργείο Οικονομικών, τόσους συμβούλους στα οικονομικά έχουν οι Πρωθυπουργοί, κανείς δεν σκέφτηκε ότι όταν μειώνεις εισοδήματα και αυξάνεις τους φόρους, το επιχείρημα περί εσωτερικής υποτίμησης για να γίνεις ανταγωνιστικός πάει περίπατο! Λογικά, για να είναι βιώσιμο το όποιο ισοζύγιο, θα έπρεπε με την μείωση των εισοδημάτων να μειωθούν ανάλογα και οι φόροι.

Και για όσους όλα αυτά φαντάζουν κάπως τεχνοκρατικά, ας τα εξηγήσουμε με ένα απλό παράδειγμα: Είναι σαν να πρέπει να περάσεις μια κρεμαστή γέφυρα για να σωθείς, που για να μπορέσει να αντέξει το βάρος σου πρέπει να χάσεις 10 κιλά, κι ενώ μπαίνεις σε δίαιτα και τα χάνεις, έρχεται κάποιος που λέγεται Κράτος και σου φοράει υποχρεωτικά ένα γιλέκο 10 κιλών. Έτσι ενώ εσύ έκανες τη δίαιτα και πέτυχες να χάσεις τα 10 κιλά, το κράτος σου φόρεσε υποχρεωτικά το γιλέκο των 10 κιλών και σε έφερε στην αρχική σου αδιέξοδη κατάσταση, οπότε δεν μπορείς να περάσεις απέναντι και να σωθείς. Το πιο απίστευτο είναι ότι οι πολιτικοί που πληρώνονται από το Κράτος σου λένε: “Μα δεν βλέπεις, η γέφυρα δεν θα σε αντέξει, χάσε 10 κιλά ακόμα για να την περάσεις” και αρχίζουν να σου αραδιάζουν τα μοναδικά προγράμματα δίαιτας που έχουν μόνο αυτοί. Αν διακρίνεις όμως τι υπάρχει από πίσω τους θα δεις μια ατελείωτη σειρά από γιλέκα 10 κιλών.

Για του λόγου το αληθές του παραπάνω παραδείγματος να θυμίσω ότι την τελευταία οκταετία ενώ επιτεύχθηκε βελτίωση κατά 27% της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας,  η αυξανόμενη με τον ίδιο ρυθμό φορολόγηση των πάντων εξαιτίας του αδηφάγου, χωρίς μέθοδο και έλεγχο κράτους, που οι πολιτικοί δημιούργησαν και δεν αλλάζουν, την έχει εξανεμίσει. Απόδειξη είναι η ανυπαρξία επενδύσεων στη χώρα μας, τόσο από τους ίδιους τους Έλληνες, όσο και από τους ξένους.

Το μόνο που έχουν καταφέρει όλοι οι κυβερνώντες την τελευταία οκταετία είναι να αδειάζουν το πορτοφόλι του Έλληνα φορολογούμενου,  συμπιέζοντας κάθε εισόδημα που μπορεί να εντοπιστεί. Έχουν δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα πάνω στη Γη.

Αφήνοντας τη Φυσική ήσυχη, αν μιλήσουμε με όρους ελεύθερης οικονομίας, πόσοι από τους πολιτικούς μας θα προσλαμβάνονταν και με τι μισθό σε μια ανταγωνιστική μεγάλη ιδιωτική εταιρεία που δεν συναλλάσσεται με το Δημόσιο με αυτή την προϋπηρεσία και αυτά τα αποτελέσματα στο Ελληνικό Κράτος; Να απαντήσω: πάρα πολλοί λίγοι και με μισθό 7 φορές χαμηλότερο από αυτόν που παίρνουν τώρα από το Ελληνικό Δημόσιο. Την επόμενη φορά που θα έρθουν να ζητήσουν την ψήφο μας για να προσληφθούνε στο μη ανταγωνιστικό Ελληνικό Κράτος με όλα τα φανερά και κρυφά από εμάς έξοδα τους πληρωμένα από το πορτοφόλι μας, θα τους πούμε: “Μιλήστε πρώτα με το πορτοφόλι μας κι αν το πείσετε, θα σας ψηφίσουμε. Τόσο απλό, τόσο ανταγωνιστικό! Και επειδή πολλές φορές έχουμε πέσει θύματα σας, πλέον θέλουμε το σχέδιο σας πολύ πριν τις εκλογές, με πραγματικά παραδείγματα και με ρεαλιστικό business plan.”

Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει δουλέψει και ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK). Από τον Ιανουάριο του 2017 είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών.

Πηγή:http://www.capital.gr/