Ο  χρυσοκάνθαρος Γκαουλάιτερ της επονομαζόμενης Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Στουρνάρας χωρίς ίχνος ντροπής, παρότρυνε δημόσια τις τράπεζες να προωθήσουν τις κατασχέσεις σπιτιών με κόκκινα δάνεια.Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά :«Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά τους στόχους τους για την μείωση κακών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των NPLs».

Επισημαίνεται εδώ ότι, τα «κόκκινα» δάνεια αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικών δανείων έχουν φτάσει  Με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, οι ελληνικές τράπεζες έχουν 102 δισ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, 73 δισ. δάνεια σε οριστική καθυστέρηση, επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Ετσι η Ελλάδα κατέχει μαζί με την Κύπρο τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, το ζήτημα των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να επιλυθεί εν μια νυκτί, καθώς «μια τέτοια λύση δεν θα ήταν αξιόπιστη». Μιλώντας στο Λονδίνο κατά την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας του ιδιωτικού τομέα», τόνισε πως οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία σταδιακή αλλά ταχεία προσέγγιση για την αντιμετώπισή τους.

Στο μεταξύ, τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να πουλήσουν ως και 5,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων στις αρχές του επόμενου έτους, σημείωσαν τραπεζικές πηγές.  Αν το πετύχουν, οι συνολικές πωλήσεις NPLs θα αγγίξουν τα 7 δισ. ευρώ ή το 18% του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παρά ταύτα, πρόκειται κυρίως για πωλήσεις δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν γράψει και έχουν ήδη συνυπολογίσει τις απώλειες τους, οπότε δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε περαιτέρω ζημίες.Η μεγαλύτερη πρόκληση που εγείρει κάποιες ανησυχίες αφορά τη διαχείριση δανείων με εξασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα στεγαστικά, που μπορεί να έχουν μικρότερη αξία από αυτή που αναφράφεται στα βιβλία των τραπεζών. Αν κάτι τέτοιο συμβεί (ανησυχία που επικαλείται συχνά το ΔΝΤ), οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω απομειώσεις και να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια.

Το τηλεγράφημα του Reuters φιλοξενεί και δήλωση στελέχους της Alpha Bank, σύμφωνα με το οποίο: «Οι απευθείας πωλήσεις NPLs χωρίς εξασφαλίσεις είναι αυτές που θα ξεκινήσουν

 

ΠΗΓΗ