Κεντρικό θέμα; Η…ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκειών. 

Από σήμερα, και επί ένα διήμερο, η Αθήνα δίνει τον βηματισμό στην προσπάθεια διαθρησκειακού διαλόγου στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών ανοίγει τις πύλες της με τη συμμετοχή υψηλών πολιτικών και θρησκευτικών προσκεκλημένων.

Μία πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που ξεκίνησε ως “στοίχημα” πριν δύο χρόνια με την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη, καθιστώντας την Ελλάδα βήμα ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου, η οποία επικέντρωσε τις εργασίες της στην επείγουσα ανθρωπιστική κρίση με την οποία βρίσκονταν αντιμέτωπες οι θρησκευτικές κοινότητες και οι πολιτιστικές οντότητες στη Μέση Ανατολή, λόγω των συνεχιζόμενων συρράξεων και εντάσεων, καθώς και της ανόδου του εξτρεμισμού.

Με το ίδιο ζητούμενο, της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, να παραμένει ανησυχητικά επίκαιρο, καθώς η βία, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός και η ριζοσπαστικοποίηση συνεχίζουν να ταλανίζουν μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, η δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη φιλοδοξεί, δύο χρόνια μετά, να προχωρήσει τόσο στον απολογισμό των ανοιχτών ζητημάτων, όσο και στην ενίσχυση ενός πλαισίου διαλόγου που προωθεί την προσέγγιση, τη δικτύωση, τον αλληλοσεβασμό και εντέλει, την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων  της περιοχής.

Τη διοργάνωση υποστηρίζει το Κέντρο για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή (CPRM), το οποίο ιδρύθηκε σε συνέχεια της πρώτης Διάσκεψης και λειτουργεί ως μηχανισμός παρακολούθησης των εξελίξεων, καταγραφής προβλημάτων σε θέματα θρησκευτικού πλουραλισμού, καθώς και παρουσίασης συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους. Η ίδια η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής του υπουργείου Εξωτερικών που διασφαλίζει τη συνέχεια του εγχειρήματος, καθώς και τη διαρκή ανατροφοδότηση του διαλόγου γύρω από τα καίρια ζητήματα που έθεσε η πρώτη Διάσκεψη

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, και της Παλαιστίνης Ριάντ Μάλκι, ο υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρμόδιος για την Ανεκτικότητα Σεϊκχ Ναγιάν μπιν Μουμπάρακ αλ Ναχιάν, ο υφυπουργός του Βατικανού, καθώς και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Θα παραστούν επίσης ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι πατριάρχες Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας και Κύπρου, εκπρόσωποι όλων των ορθόδοξων εκκλησιών, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, καθώς και προεξάρχοντες θρησκευτικοί ηγέτες από το Μουσουλμανικό και Εβραϊκό κόσμο που θα εκπροσωπήσουν το σύνολο σχεδόν των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 το πρωί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, θα ακολουθήσει ο εναρκτήριος χαιρετισμός του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και στη συνέχεια οι χαιρετισμοί που θα απευθύνουν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) αρμόδιος για την Ανεκτικότητα Σεϊκχ Ναγιάν μπιν Μουμπάρακ αλ Ναχιάν, και η πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα Αντρέα Ικίτς Μπόχμ.

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδρίες, υπό την προεδρία του κ. Κοτζιά. Στην πρώτη, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι Εκκλησιών και υπουργοί Εξωτερικών θα καταθέσουν τις απόψεις τους, ενώ στη δεύτερη υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας των ΗΑΕ, θα παρέμβουν οι αρχηγοί Εκκλησιών και επικεφαλής άλλων θρησκειών, καθώς και επικεφαλής διεθνών οργανισμών, η επικεφαλής του World Islamic Youth Organisation και του ιδρύματος Anna Lindh.

Το απόγευμα αναμένεται η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν δύο στρογγυλά τραπέζια με θέμα αφενός τον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στην προσφυγική/μεταναστευτική κρίση και αφετέρου τον ρόλο των ΜΜΕ και των θρησκευτικών ηγετών στην προώθηση του θρησκευτικού πλουραλισμού στη Μ. Ανατολή.

Η πρώτη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης και δείπνο παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

ΠΗΓΗ