Άγονη γη η χώρα μας για παντός είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τι κι αν στο Μαξίμου επιμένουν στο να ονειρεύονται ένα νέο success story, τι κι αν εξαγγέλλουν συνεχώς νέες μεγάλες επενδύσεις που θα φέρουν την…πολυπόθητη ανάπτυξη. Το πηλίκο γράφει μηδέν.

Ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα “αδειάζει” με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ελληνική κυβέρνηση, αποδομώντας πλήρως τα σενάρια περί ανάπτυξης και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων -όσων έχουν αντέξει δηλαδή- στην χώρα μας.

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και θέτουν την Ελλάδα σε κατώτερη θέση ακόμη και από την Αλβανία, ενώ η Βουλγαρία μοιάζει πλέον με….επιχειρηματικός παράδεισος σε σχέση με την σοβιετικού τύπου ελληνική οικονομία.

Η “πρώτη φορά αριστερά” συνείσφερε στην ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, πράγμα που αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Είναι ενδεικτικό πως το 51,7% των κερδών της σε φόρους και εισφορές δίνεται εκβιαστικά στο κράτος, ποσοστό που στην περσινή έκθεση ήταν στο 50,7%. Αν βάλουμε και τους λοιπούς φόρους και τα προβλεπόμενα έξοδα, τότε μία υγιής επιχείρηση σε πολλές περιπτώσεις δίνει πολύ περισσότερα από αυτά που βγάζει σαν έσοδα στο ελληνικό κράτος!

Τρελό έτσι; 

Μάλλον με τα παραπάνω στοιχεία, δεν θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, που χώρες όπως η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Αλβανία και φυσικά η Τουρκία, βρίσκονται πάνω από την Ελλάδα, η οποία…παλεύει στην  67η θέση, αναφορικά με την ευκολία στο επιχειρείν.

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για την εξασφάλιση πίστωσης για ιδιώτες και επιχειρήσεις, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην 90η θέση.

Διαβάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, μας έρχεται αβίαστα στο μυαλό τα λόγια περί…”καταιγίδας επενδυτών” που θα δεχθεί η χώρα μας, καθώς βγαίνει από την κρίση! 

Τα θυμάστε;