Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, αναφερόμενος στις διατάξεις για το υπαίθριο εμπόριο τόνισε πως μεταξύ των ρυθμίσεων που εισάγονται είναι η κατάργηση των κληρονομικών αδειών και η απονομή τους με κοινωνικά κριτήρια (ανεργία, οικογενειακή κατάσταση κ.α.) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα απασχόλησης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Καταργείται η κληρονομική διαδοχή των αδειών που θα χορηγηθούν με το νέο σύστημα, δηλαδή οι υφιστάμενες άδειες δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν στην επόμενη γενιά.

Με άλλα λόγια το Κράτος θα αποφασίζει ποιος θα παίρνει άδεια, προκειμένου να πουλάει φρούτα και λαχανικά στις λαϊκές αγορές και όχι πλέον οι ίδιοι οι Έλληνες.

Ο πατέρας δεν θα μπορεί να δώσει στον γιο το δικαίωμα να συνεχίζει την επιχείρησή του στον τομέα της πώλησης σε λαϊκές αγορές.

Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν μάλιστα η πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Χαρά Καφαντάρη, η οποία είχε δηλώσει πως η εποχή του «είμαι αφεντικού του εαυτού μου» τελειώνει, και ο υπεύθυνος της αρμόδιας επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης.

Οι άδειες θα προκηρύσσονται από τις Περιφέρειες με βασικό κριτήριο να υπάρχουν κενές θέσεις στις αγορές ώστε το επάγγελμα να είναι βιώσιμο, στα πρότυπα της Ατζέντας 2030.

Άδεια ετήσιας διάρκειας μπορεί επίσης να χορηγείται σε εμπόρους που πτωχεύουν προκειμένου να εκποιήσουν το εμπόρευμα της επιχείρησής τους. Το σύνολο των αδειών θα καταγραφούν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα είναι έτοιμη σε περίπου πέντε μήνες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την αναβάθμιση του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους συναρμόδιους για ελέγχους φορείς.

Οι Αγορές δε των Καταναλωτών μπαίνουν σε διαδικασία πλαισίου.

Πλέον θα γίνονται με έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο και διοργάνωση από ενώσεις και συνεταιρισμούς καταναλωτών, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ), καθώς και συλλογικούς φορείς πολιτών – καταναλωτών με νομική υπόσταση, στους σκοπούς των οποίων είναι η αλληλεγγύη!!!

Θα μας υπαγορεύουν και αυτά που θα αγοράζουμε; Όποιος βρίσκεται εκτός κρατικών συνεταιρισμών δεν θα μπορεί σε λίγο ούτε να πουλάει ούτε να αγοράζει;

 

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

ΠΗΓΗ