Το όχι και τόσο κολακευτικό προφίλ του Μιχάλη Χριστοφοράκου σκιαγράφησε χθες στο δικαστήριο η πρώην γραμματέας του, Αικατερίνη Τσακάλου, εμφανίζοντας τον φυγόδικο κατηγορούμενο να εξαργυρώνει τις υψηλές γνωριμίες του με πολιτικά τζάκια όπως η οικογένεια Μητσοτάκη με… δωράκια από τα προϊόντα του γερμανικού κολοσσού.
Ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens η μάρτυρας επανέλαβε μέχρι κεραίας το περιεχόμενο των καταθέσεων που είχε δώσει τόσο στο πλαίσιο της ανάκρισης όσο και ενώπιον της επιτροπής της Βουλής, για χορηγίες της γερμανικής εταιρείας προς πολιτικά κόμματα και δωράκια προς πολιτικά πρόσωπα, «προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές», όπως της είχε πει ο αδίστακτος μάνατζερ Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Ενδεικτικά, χορηγίες είχαν λάβει η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ (15.000 ευρώ), η Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά (όπως της είχε πει ο ίδιος ο Χριστοφοράκος), αλλά και το 1 εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έφυγαν από τη Siemens προς τον Θεόδωρο Τσουκάτο.
Η πρώην γραμματέας υποστήριξε ότι «αυτά τα έκανε ο Χριστοφοράκος, αλλά φαντάζομαι ότι το πρόγραμμα των χορηγιών (σ.σ. σύμφωνα με τη μάρτυρα, αντιστοιχούσε στο 2% του τζίρου των τμήματος τηλεπικοινωνιών) ήταν σε γνώση της μητρικής Siemens».
Ιδιαίτερη μνεία στην κατάθεσή της έκανε σε «δωρεές» (οικιακός εξοπλισμός, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.) σε πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αλλά και σε ιδιαίτερες σχέσεις με τους Κώστα Γείτονα και Τάσο Μαντέλη. Ακόμα η μάρτυρας έκανε αναφορά και στη ναύλωση ελικοπτέρου προκειμένου να μεταβεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να πει στην κατάθεσή της ποιος είχε ναυλώσει το ελικόπτερο.
Μάλιστα η μάρτυρας «απενοχοποίησε» τις συγκεκριμένες δωρεές λέγοντας ότι δεν ήταν δώρα μεγάλης αξίας σε σχέση με το 2% που πήγαινε για τις χορηγίες στα κόμματα και συνεπώς «δεν μπορούν να θεωρηθούν ύποπτες». Και αυτό διότι «ήταν περισσότερο για την προβολή της εταιρείας. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάποιος δωροδοκήθηκε με ένα ψυγείο και μια κουζίνα», είπε χαρακτηριστικά.
Τα τηλεφωνικά κέντρα
Ιδιαίτερη αναφορά στην κατάθεσή της έκανε και στις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη:
«Μου είχε παραγγείλει τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δύο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Πάντως σύμφωνα με την Αικατερίνη Τσακάλου, οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν ενέπιπταν στα λεγόμενα «μαύρα ταμεία», καθώς χρεώνονταν με «θέση κόστους».
Η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου αναφέρθηκε και σε ένα ταξίδι που είχε κάνει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο εξωτερικό και για το οποίο ο Χριστοφοράκος τής είχε δώσει 10.000 ευρώ προκειμένου να τα καταθέσει σε λογαριασμό ως δαπάνες.
Αναφερόμενη στον εκ των κατηγορουμένων Πρόδρομο Μαυρίδη ο οποίος τότε ήταν ο επικεφαλής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens, υποστήριξε ότι δεν είχε πολύ καλή σχέση με τον Χριστοφοράκο γιατί ήταν αντίθετοι χαρακτήρες.
«Ο Μαυρίδης ήταν ευθύς άνθρωπος. Με αξίες, με αρχές. Δεν υπήρχε περίπτωση να κρεμάσει φίλο και όπως ήταν φυσικό, σε αυτό το επίπεδο συγκρουόταν με έναν ξύλινο ηγέτη όπως ήταν ο Χριστοφοράκος. Ο Χριστοφοράκος ήθελε ο Μαυρίδης να διοικεί τις τηλεπικοινωνίες, αλλά δεν του επέτρεπε να έχει τον έλεγχο των οικονομικών του τμήματος. Ο Χριστοφοράκος έπαιρνε το 2% του τζίρου του τμήματος και το έστελνε στη Γερμανία. Ο Μαυρίδης ασχολιόταν να φέρνει πελάτες».
Αντίθετα ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, για την πρώην γραμματέα του, είναι πολύπλευρη προσωπικότητα, εξαιρετικά ικανός μάνατζερ που όμως «δεν κύλαγε αίμα μέσα του. Ηταν ευφυέστατος, μηχανορράφος και τραγικά φιλόδοξος. Εκανε επέλαση. Είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νοσηρά φιλόδοξοι άνθρωποι. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε αυτή τη θέση».
Πηγή: https://www.efsyn.gr