Τελευταίο, πριν από την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, χαρακτηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τον Προϋπολογισμό για το νέο έτος, που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί πριν από τα Χριστούγεννα. Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομικά μέτρα, αλλά όχι νέα.
Πρόκειται για μέτρα τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και τα ενσωματώνει. Αυτή είναι μια απαραίτητη διαπίστωση, καθώς η τρομοκρατία των αριθμών ήδη «αναθερμάνθηκε» σε μερίδα των μέσων ενημέρωσης. Δεν θα μετάσχουμε σε αυτήν. Και δεν θα αρνηθούμε ότι η πολιτική της λιτότητας θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.
Τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση όταν χαρακτηρίζει αυτόν τον Προϋπολογισμό ως τον τελευταίο μνημονιακό; Η έξοδος από τη μνημονιακή πολιτική είναι συνδυασμός μιας σειράς προϋποθέσεων που επιδιώκεται να έχουν θετική κατάληξη. Δύο είναι οι βασικότερες και αλληλοσυνδέονται.
Η μία, να συνεχιστούν με επιτυχία οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές για δανεισμό και η δεύτερη, να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου Προϋπολογισμού, να δημιουργηθεί, δηλαδή, το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να λειτουργήσει ικανοποιητικά στο σκληρό, διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, χωρίς τη βοήθεια των δανειστών, η οποία αποδείχτηκε βρόχος στον λαιμό του ελληνικού λαού.
Αν αυτές οι προϋποθέσεις αποκτήσουν θετικό πρόσημο μέσα στο 2018, τον επόμενο Αύγουστο η έξοδος από τη μνημονιακή επιτροπεία θα είναι δυνατή και καθαρή. Χωρίς πιστωτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης από τους δανειστές και πρόσθετα -πέρα από τα ήδη γνωστά- μέτρα.
Τι σημαίνει πρακτικά η επιτυχία των προαναφερόμενων στόχων; Σημαίνει ότι μετά το καλοκαίρι του 2018 θα τρώμε με χρυσά κουτάλια; Οχι φυσικά. Σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στην πριν από το 2010 κατάσταση; Ούτε αυτό. Σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις αμαρτίες του παρελθόντος;
Αυτό είναι ένα στοίχημα, μάλλον όχι άμεσο και αρκετά αβέβαιο. Η πολιτική της σκληρής λιτότητας θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια με βάση τα σημερινά μακροοικονομικά δεδομένα. Εξω από τα μνημόνια όμως, η εκάστοτε κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευχέρεια να αντιμετωπίζει τις ανισορροπίες της οικονομίας με κοινωνικό πρόσημο και να χαράσσει μια περισσότερο ανεξάρτητη πολιτική. Δεν είναι λίγο.
Πηγή: https://www.efsyn.gr