«Από την άνοιξη του 2016, που ξεκίνησε ο έλεγχος των μικτών κλιμακίων, για το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν συγκεντρωθεί πλέον 250.000 σελίδες προανακριτικού υλικού. Το ίδιο ισχύει και για τη NOVARTIS. Σύντομα και κατά τμήματα θα αρχίσουν τώρα να βγαίνουν τα πορίσματα», τόνισε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μαρία Παπασπύρου, στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της έκθεσης της ανεξάρτητης αρχής ελέγχου του Δημοσίου.

«Ο έλεγχος της μεγάλης διαφθοράς έχει ιδιάζουσα σημασία ειδικά όταν η γενική αίσθηση περί ατιμωρησίας είναι εδραιωμένη στην κοινή γνώμη», συμπλήρωσε στη διάρκεια της αναφοράς της για τις δύο αυτές μεγάλες υποθέσεις. Διαβεβαίωσε ότι, παρά τις απειλές που έχουν εξαπολύσει μεγάλα συμφέροντα, τα αποτελέσματα των ελέγχων σιγά σιγά θα βγουν στη δημοσιότητα.

Αναφερόμενη στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ είπε ότι υπάλληλοι του φορέα, και συγκεκριμένα εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων, έχοντας -άγνωστο πώς- στην κατοχή τους έγγραφα προχώρησαν σε μηνυτήριες αναφορές προς τους επιθεωρητές επειδή δεν δέχτηκαν να τα παραλάβουν. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα «ανεπίσημης» παραλαβής εγγράφων, που είναι μάλιστα απλές φωτοτυπίες, και όσα έγγραφα δεν παραδόθηκαν ως όφειλαν στους επιθεωρητές έπρεπε να ακολουθήσουν την επίσημη οδό, να παραδοθούν στη ΓΕΔΔ και να πρωτοκολληθούν.

Η κ. Παπασπύρου τόνισε ότι το να μηνύονται, προς εκφοβισμό, οι επιθεωρητές είναι απαράδεκτο και βέβαια δεν θα κάμψει την Ανεξάρτητη Αρχή. Το να μοιράζονται ως φειγ βολάν έγγραφα, που ξαφνικά έχει στα χέρια του κάποιος υπάλληλος, και να απειλούνται εκείνοι που διερευνούν τη διαφθορά και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος δεν θα γίνει ανεκτό, συμπλήρωσε, ενώ υπενθύμισε το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που επιβάλλει στους εισαγγελείς να αναστέλλουν παρόμοιες ποινικές διαδικασίες τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εκδοθεί το πόρισμα.

Τόνισε ότι αυτού του είδους οι «καθυστερήσεις» παρατηρούνται μόλις γίνεται γνωστό ότι αναμένεται κάποιο πόρισμα.

Παρατήρησε ότι δεν βρέθηκε κανένα έγγραφο στη διετία 2012 και 2013, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση αυτά θα βρεθούν, ενώ το να υπάρχουν έγγραφα στα χέρια υπαλλήλων και να μην έχουν παραδοθεί στη ΓΕΔΔ, «αυτό κάτι σημαίνει»! «Μηνύοντας τους επιθεωρητές αυτοί οι υπάλληλοι είναι σαν να παραδέχονται ότι έχουν κάνει υπεξαγωγή εγγράφων» παρατήρησε ένας από τους παρευρισκόμενους στη συνέντευξη Τύπου.

«Αυτά είναι πρωτάκουστα. Ομως τα αποτελέσματα θα βγουν όσο κι αν αυτό φοβίζει όσους εμπλέκονται», είπε σε πολύ αυστηρό τόνο η γενική επιθεωρήτρια, κλείνοντας το κεφάλαιο ΚΕΕΛΠΝΟ και NOVARTIS.