Αριθμοί και νούμερα που προκύπτουν μέσα από τον προϋπολογισμό, αλλά και συμπεράσματα…
Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν μέσα από τον οικονομικό προϋπολογισμό του Δήμου Πατρέων που οδηγούν σε συμπεράσματα, σχετικά με το βάρος που δίνει η κρατική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία.
Η κρατική χρηματοδότηση που δίνει η κεντρική εξουσία στο ταμείο του Δήμου φτάνει τα 22.237.000 ευρώ, την στιγμή που οι λειτουργικές δαπάνες του φορέα είναι στα 26.843.000 ευρώ.
Το ταμείο, δηλαδή, μόνο και μόνο από αυτό είναι μέσα, γύρω στα 4.000 ευρώ. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Τα συνολικά έξοδα του Δήμου στον ετήσιο προϋπολογισμό του αγγίζουν τα 34.500.000 ευρώ. Με λίγα λόγια ο Δήμος μπαίνει μέσα 12.263.000 ευρώ κάθε χρόνο, χρήματα βέβαια που αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους οι δημότες της Πάτρας.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τον προϋπολογισμό του Δήμου είναι το ποσό των 1.453.000 ευρώ που καλείται να πληρώνει ως δόση από δάνειο παρελθόντων ετών το οποίο είχαν πάρει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Επίσης, εντύπωση κάνει το ποσό των 1.600.000 ευρώ που καλείται να πληρώνει ο Δήμος για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ένα ποσό ιδιαίτερα μεγάλο για τα οικονομικά δεδομένα της Πάτρας και στο οποίο με δυσκολία καταφέρνει να ανταποκριθεί.
Το μεγαλύτερο κονδύλι στον Κοινωνικό Οργανισμό
Ένα ακόμα στοιχείο, αξιοσημείωτο στον προϋπολογισμό του Δήμου, είναι τα 2.500.000 ευρώ με τα οποία τροφοδοτείται κάθε χρόνο ο Κοινωνικός Οργανισμός, προκειμένου να ανταποκριθεί στις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες που έχει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας της Πάτρας.
Ο αριθμός αυτός που είναι το μεγαλύτερο νούμερο που συναντάει κανείς στον προϋπολογισμό του Δήμου, δείχνει από την μία το πού έχει φτάσει η φτώχεια και η εξαθλίωση για την τοπική κοινωνία, αλλά και την βαρύτητα που δίνει η δημοτική αρχή στις κοινωνικές ανάγκες.
Κάτι που δυστυχώς όμως μετράει στο συνολικό προϋπολογισμό αφού είναι αναγκασμένος να περικόψει κονδύλια από διάφορα άλλα πιο δημιουργικά κομμάτια της Πάτρας που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης, όπως είναι το Καρναβάλι και το ΔΗΠΕΘΕ, τα οποία χορηγούνται από τον Δήμο, ετησίως, με το ποσό των 950.000 ευρώ το καθένα.
Συμπερασματικά, τα χρήματα που δίνει η κεντρική εξουσία δεν φτάνουν ούτε για “ζήτω”, ενώ η έμμεση “αυτονομία” που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια στους δήμους, δεν έχει τόσο μία πολιτική κατεύθυνση, αλλά μεταφράζεται ως μία μορφή οικονομικής “απαλλαγής” από αυτούς.
Σε κάθε περίπτωση, το κράτος υποβιβάζει τον Δήμο Πατρέων και γενικότερα όλους τους δήμους στο να είναι το τελευταίο γρανάζι του συστήματος.