Τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία στον κόσμο ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία. Έπειτα από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, μειώνοντας ή καταργώντας τους δασμούς. Την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων ανακοίνωσαν από κοινού η επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Cecilia Malmström και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Taro Kono.

Από την πλευρά τους, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Shinzo Abe και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, έκαναν λόγο για μια εμπορική συμφωνία που στέλνει ηχηρό μήνυμα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.

Η συμφωνία αυτή, δημιουργεί την πιο εκτεταμένη ανοιχτή οικονομική ζώνη, καλύπτοντας περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παράλληλα, θα δημιουργήσει τεράστιες εμπορικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές, θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και της Ιαπωνίας σε ένα φάσμα τομέων, θα επιβεβαιώσει την κοινή δέσμευση των εταίρων για βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση ως προς τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Βάσει των όρων, θα μειωθούν οι δασμοί στις εισαγωγές διαφόρων αγαθών και θα καταργηθεί σταδιακά ο δασμός 10% που είχαν επιβάλλει στα ιαπωνικά αυτοκίνητα οι ευρωπαίοι, όπως και στα ανταλλακτικά (3%). Παράλληλα, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες  θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε.

Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2019. Πρώτα πρέπει να γίνει η νομική εξέταση και στη συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ