Φυσικά και η υποτιθέμενη “καθαρή έξοδος” από τα μνημόνια δεν θα αποτελεί την απαγκίστρωση από την ξένη επιτήρηση. Κάθε άλλο.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Berliner Morgenpost υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας ετοιμάζει νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων με μέτρα περικοπών» όπου επισημαίνει:
«Με τη νέα χρονιά η Ελλάδα εισέρχεται στην τελική ευθεία: μέσα σε μια εβδομάδα η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη βουλή ένα πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει επιπλέον περικοπές και μεταρρυθμίσεις. (…) Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει στο ελάχιστο τη δημόσια συζήτηση. Διότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά αμφιλεγόμενων μέτρων. Η πιο επίμαχη διάταξη αφορά στις αλλαγές του δικαιώματος στην απεργία. Μελλοντικά οι εργατικοί αγώνες θα γίνονται μόνον όταν επιτυγχάνεται απόλυτη πλειοψηφία στις γενικές συνελεύσεις των συνδικάτων με άμεση ψηφοφορία».
Παρακάτω ο αρθρογράφος, όπως διαβάζουμε στην Deutsche Welle, επισημαίνει ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς:
«Η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμη από τον στόχο. Οι Οίκοι συνεχίζουν να κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπιδιών» (junk). Ανάλογα με τον οίκο οι αξιολογήσεις κυμαίνονται από πέντε μέχρι επτά βαθμίδες κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα». Η χώρα πρέπει επομένως να ανακτήσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Στο μεταξύ η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των πιστωτών μέχρι να αποπληρώσει και το τελευταίο δάνειο. Σύμφωνα με τωρινούς υπολογισμούς αυτό θα διαρκέσει μέχρι το 2059».
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις στο δικαίωμα στην απεργία γράφει:
«Τα νέα μέτρα πλήττουν ακόμη και τους ψηφοφόρους του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Πέρα από τις αλλαγές στα εργασιακά «προστίθενται ρυθμίσεις για τα ‘κόκκινα δάνεια’, τα οποία οι οφειλέτες καθυστερούν να τα αποπληρώσουν, όπως και η κατάσχεση ακινήτων από οφειλέτες που δεν ανταποκρίνονται».
Το τηλεοπτικό δίκτυο RTL διερωτάται στην ιστοσελίδα του: «Θα βγει το 2018 η Ελλάδα επιτέλους από την κρίση;» και σχολιάζει: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι αισιόδοξος. Η Ελλάδα μπορεί σύντομα να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της –αυτό ελπίζει ο επικεφαλής της κυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας. Το 2018 θα μπορούσε να είναι ‘ορόσημο’, δήλωσε ο Τσίπρας, ωστόσο πρέπει να γίνει ακόμη ‘πολλή δουλειά’. Από το 2010 η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα στήριξης, το τελευταίο – ύψους 86 δις ευρώ – λήγει τον Αύγουστο».