Μετά το Facebook, που θέλει να γίνει ο υπέρμαχος της έγκυρης δημοσιογραφίας,

άλλος ένας διαδικτυακός κολοσσός, η μηχανή αναζήτησης της Google, έρχεται με το νέο χαρακτηριστικό που έχει αναπτύξει, το λεγόμενο Fact-Check, να μπει κι αυτή στη μάχη κατά των fake news.

Φυσικά, οι έλεγχοι που ασκεί κάθε άλλο, παρά αμερόληπτοι είναι.

Σύμφωνα με καταγγελίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μια ανασκόπηση μεγάλων ειδησεογραφικών σάιτ δείχνει, πως μόνο τα σαίτ συντηρητικής γραμμής προεξέχουν στην ιδιαίτερα παραπλανητική, υποκειμενική ανάλυση. Αρκετοί συντηρητικοί ιστότοποι όπως το TheDC έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά, ενώ τη χάρισαν σε ίσης εμβέλειας ιστοσελίδες με φιλελεύθερη γραμμή, όπως το Vox, το ThinkProgress, το Slate, η The Huffington Post, η Daily Kos, το Salon, το Vice και το Mother Jones.

Γεγονός είναι πλέον, ότι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, τώρα δείχνει στοιχεία ελέγχου για τις συντηρητικές εκδόσεις στα αποτελέσματά της. Τα διακεκριμένα όμως φιλελεύθερα σάιτ απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση. Καθώς φαίνεται, στοχοποιούνται χριστιανοί και συντηρητικοί στα αποτελέσματα. Κάτι ανάλογο με αυτό που κάνει το facebook. Και το χειρότερο είναι, πως υπάρχουν αποτελέσματα με ισχυρισμούς που υποτίθεται ότι εξέφρασαν τα σάιτ συντηρητικής κατεύθυνσης, ενώ στην πραγματικότητα δεν τους έκαναν ποτέ.

Όταν αναζητάτε ένα σάιτ που κλίνει προς τα δεξιά, όπως το The Daily Caller (TheDC), η Google παρέχει στους χρήστες σχετικές λεπτομέρειες στην πλαϊνή μπάρα, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που συνήθως γράφει ο ιστότοπος, καθώς και μια ενότητα με τίτλο “Αξιολογημένοι ισχυρισμοί”.

Το Vox και άλλα αριστερά σάιτ και ιστολόγια όπως το Gizmodo, δεν έχουν την ίδια διαδικασία ελέγχου των πραγματικών περιστατικών. Κατά την αναζήτηση των ονομάτων τους, εμφανίζεται μια ενότητα για τα “Θέματα που γράφουν”, αλλά δεν υπάρχουν “Αξιολογημένοι ισχυρισμοί”.

Η οργάνωση “ελέγχου των πραγματικών περιστατικών” λέει ότι ο “ισχυρισμός” σε ένα άρθρο της TheDC ότι ο ειδικός σύμβουλος Robert Mueller προσλαμβάνει ανθρώπους που “είναι όλοι υποστηρικτές της Hillary Clinton” είναι παραπλανητικός, όχι ψευδής.

Το πρόβλημα είναι ότι το άρθρο της TheDC δεν κάνει τέτοιο ισχυρισμό. Η αναφερόμενη έκφραση δεν εμφανίζεται καν στο άρθρο τους. Ακόμα χειρότερο είναι ότι, δεν υπήρχε έκφραση που να προσπαθεί να δείξει ότι η έρευνα σχετικά με τη διοίκηση Tραμπ και τη Ρωσία αποτελείται εξ ολοκλήρου από δωρητές της Κλίντον. Η ιστορία περιείχε απλά τις ειδήσεις: ο Mueller προσέλαβε έναν δωρητή της Χίλαρι Κλίντον για να βοηθήσει στη διερεύνηση του Προέδρου Τραμπ.

Ωστόσο, η Washington Post έδωσε στον ισχυρισμό, που προήλθε από τον ίδιο τον Tραμπ, την επίσημη βαθμολογία των “Τριών Πινόκιο”. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε αρκετούς άλλους ελέγχους. Οι ισχυρισμοί που δημιουργούνται ή νοθεύονται από κάποιον εκτός της TheDC αποδίδονται στη TheDC, σε αυτό που φαίνεται να είναι ένα χαρακτηριστικό, που ισχύει μόνο για τους συντηρητικούς ιστότοπους.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που έχουμε διατυπώσει εδώ στο el.gr σχετικά με τους σκοπούς που εξυπηρετούν αυτές οι “καλοπροαίρετες” προσπάθειες ελέγχου των λεγόμενων ψευδών ειδήσεων.

Μπορούμε να φανταστούμε τι θα επακολουθήσει στην Ευρώπη με αυτά που σχεδιάζουν:

http://www.el.gr/n-w-o/spy-news/174-spy-news/102669-den-einai-hoax-task-force-tha-elegchei-thn-enhmerwsh-sthn-ellada-fwto

και η Ελλάδα φυσικά δεν χάνει ευκαιρία να ακολουθεί πρώτη την ξέφρενη κούρσα που οδηγεί μι ώρα αρχύτερα στην εγκαθίδρυση της Νέας Τάξης στην Ελλάδα:

http://www.el.gr/n-w-o/mind-control/170-mind-control/106020-archizei-o-elegchos-twn-fake-news-gia-thn-ellada-apo-th-lesbo

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, όσον αφορά την αντικειμενική και δίκαιη αντιμετώπιση των ειδησεογραφικών ιστοτόπων στο ίντερνετ, που κάθε άλλο παρά δίκαιη είναι, αλλά χρησιμοποιείται για να στοχοποιηθούν οι ανεπιθύμητοι που ασχολούνται με την ειδησεογραφία, που δεν συμφέρει τη Νέα Τάξη, στο διαδίκτυο.

 

ΠΗΓΗ