Του Κώστα Ντέμου
Η ιστορία μας αρχίζει κάπου στις αρχές του Δεκέμβρη του 2013.
Καθισμένοι σε μια βεράντα, όχι και πολύ κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας, πέντε φίλοι ξεκίνησαν μια κουβέντα για το που πάει η κατάσταση σχετικά με τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Όλοι ξέραμε ότι μέσα στους εκατοντάδες υπαλλήλους που υπάρχουν, όλο και κάποιοι θα έχουν πέσει στη «λούμπα» της αρπαχτής, του εύκολου κέρδους, της λοβιτούρας… εφόσον έλεγχος δεν υπήρχε από πουθενά.
– Δεν γίνεται να μην υπάρχει έλεγχος, είπε κάποιος από την παρέα.
– Και όμως, δεν υπάρχει γιατί το μόνο που τους νοιάζει όλους τους καρεκλοκένταυρους είναι να μπαίνει ο μισθός, να παίρνουν τις άδειες τους-κανονικές και παράνομες- και τίποτα άλλο…
Το ξέρετε ότι τον τελευταίο καιρό διάφοροι επιτήδειοι εξαπατούν άσχημα τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών και διοχετεύουν πλαστά εισιτήρια από τα εκδοτήρια για τις αστικές συγκοινωνίες;
– Ε, συνήθως τέτοια γίνονται…
– Ναι, αλλά αυτό γίνεται συγκεκριμένα από τα εκδοτήρια του προαστιακού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
– Ωπα, για πες, μου φαίνεται πως έχει πολύ ζουμί αυτό που μόλις ξεφούρνισες.
– Ακούστε παιδιά. Τον περασμένο Αύγουστο, σε μια τακτοποίηση ρουτίνας των εισιτηρίων στον πάγκο των εκδοτηρίων του προαστιακού στο αεροδρόμιο, βρέθηκαν περίπου 2.500 εισιτήρια ομαδικά των 14 ευρώ του Μετρό, επιμελώς τοποθετημένα κάτω από τα κανονικά εισιτήρια.
Μια έμπειρη υπάλληλος που ήταν εκείνη τη στιγμή μέσα στα εκδοτήρια έκανε έναν έλεγχο, δεδομένου ότι τα άτομα που ήταν μέσα παραξενεύτηκαν με τον όγκο των εισιτηρίων που βρέθηκαν και μάλιστα του Μετρό, όχι ότι δεν επιτρέπεται η πώληση, αλλά συνήθως δεν γίνεται.
Ξεφυλλίζοντας λοιπόν τα εισιτήρια ανακάλυψε ότι όλα είχαν τον ίδιο αύξοντα αριθμό και ότι ήταν τυπωμένα περίπου από το 2006 ως το 2008.
Καταλαβαίνεται ότι η αναστάτωση από την τυχαία αυτή ανακάλυψη ήταν πολύ μεγάλη, και ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτών των ατόμων για μέρες.
Η υπάλληλος που έκανε την ανακάλυψη, μην μπορώντας να αντέξει άλλο πήγε και έκανε την αναφορά της στον διευθυντή του τμήματος, λέγοντάς του ότι πρέπει να πάνε στην αστυνομία του αεροδρομίου να δώσει κατάθεση για το τι βρήκε.
Έτσι και έγινε.
Από τότε η αστυνομία κάλεσε για να δώσουν κατάθεση άτομα που βρίσκονται στις θέσεις των εκδοτηρίων και όχι μόνο, του προαστιακού για να ξεδιαλύνουν την υπόθεση.
Όπως καταλαβαίνεται η συζήτηση για το συμβάν έπαιρνε και έδινε στα πηγαδάκια, πίνοντας καφέδες και καπνίζοντας σκεπτόμενοι πως θα λύσουν το μυστήριο.
Συμπεράσματα από τα λεγόμενα των υπαλλήλων κάνουν λόγω για ανύπαρκτα μέτρα ελέγχου γνησιότητας των εισιτηρίων, ότι μέσα στα εκδοτήρια μπαινόβγαινε κόσμος χωρίς έλεγχο και ότι γενικά η όλη κατάσταση ήταν ένα « ξέφραγο αμπέλι »…
Η αστυνομία πήρε μερικά εισιτήρια μήπως και εξακριβώσει από το που τυπώθηκαν και συνέχιζε να ψάχνει την υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα 2.500 περίπου ομαδικά εισιτήρια είναι αξίας 35.000 ευρώ και αυτά μπορούν να διατεθούν στο κοινό σε μια εβδομάδα από ένα άτομο μέσα στο καλοκαίρι, όπου και οι μετακινήσεις των επιβατών είναι κατά χιλιάδες από το αεροδρόμιο.
– Ένα λεπτό ρε φίλε, εδώ μας λες ότι κοντολογίς, με κάποιους υπολογισμούς που έκανα, αν ένα άτομο μπορεί να διαθέσει στους επιβάτες τους καλοκαιρινούς μήνες ( Μάιος – Σεπτέμβριος) περίπου 50.000 πλαστά ομαδικά εισιτήρια μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 700.000 ευρώ!
Αν αυτή η δουλειά γίνεται για περίπου 5 χρόνια ο υπάλληλος αυτός έχει ζημιώσει τον οργανισμό πάνω από 5.000.000 ευρώ! Και αυτό από ένα μόνο άτομο… Μπορούμε να φανταστούμε τι γίνεται αν τα άτομα αυτά είναι πολλαπλάσια…
– Έχεις απόλυτο δίκιο και οι υπολογισμοί σου είναι σωστοί. Πάντως η αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα να βρίσκεται πίσω από αυτό και σπείρα.
– Και τι έγινε;
– Τίποτα. Σας είπα οι έρευνες συνεχίζονται… Όπως συνεχίζουν και μερικοί-κές,που μπορεί να είναι και υπάλληλοι, να τριγυρνούν με τσάντες Γκούτσι και Πράντα, ασορτί με παπούτσια Μανόλο Μπλάνικ και τζιμι-τσού και όταν ρωτάγαμε για τα ψώνια, μας έλεγε ότι έχει πλούσιο γκόμενο, τρομάρα μας…
Κάπου εδώ τελειώνει η ιστορία μας, γιατί οι πέντε φίλοι γυρίσανε τη κουβέντα σε γκομενοδουλειές, πίνοντας τα ουισκάκια τους τα οποία τα συνόδευαν με αμύγδαλα και καρύδια.
Παρόλ΄ αυτά όμως θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο του ΄12 μια υπόθεση πλαστών εισιτηρίων ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά τον εντοπισμό του πακέτου, το οποίο περιείχε 1.275 πλαστά εισιτήρια του ΟΑΣΑ, στο τελωνείο του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Οι τελωνειακοί ενημέρωσαν την Ασφάλεια Αττικής και από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι: Τα πλαστά εισιτήρια ξεκίνησαν από το Πακιστάν και έφτασαν στην Ελλάδα μέσω Ντουμπάι και Γερμανίας, για να μην προκαλέσει υποψίες το πακέτο. Αυτή τη «Φάμπρικα» με τα πλαστά εισιτήρια του ΟΑΣΑ, που εισάγονταν από το Πακιστάν, την είχε στήσει κύκλωμα στην Αθήνα.
Ένα μεγάλο οργανωμένο κύκλωμα πλαστογράφησης εισιτηρίων που εξαπλώνεται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο δρα ανενόχλητο. Το τεράστιο «όργιο» πλαστογραφίας αποτυπώνουν τα στοιχεία-σοκ, που δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα εισιτήρια που επικυρώνουν εν αγνοία τους οι επιβάτες στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας είναι πλαστό.
Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως ανέρχεται η ζημία για τους οργανισμούς του ΟΑΣΑ από την κομπίνα με τα πλαστά εισιτήρια, που καμία έρευνα μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αποκαλύψει.
Γιατί άραγε;
Ο αριθμός των πλαστών εισιτηρίων, που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ αυτών που εκδίδονται και αυτών που επικυρώνονται, αυξάνεται δραματικά, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 5 εκατομμύρια εισιτήρια σε μηνιαία μόνο βάση!
Συγκεκριμένα, ενώ τον Μάιο του 2008 τα πλαστά εισιτήρια ανέρχονταν σε 1,7 εκατ. εισιτήρια, τον Μάιο του 2010 ανήλθαν σε 5,02 εκατ. εισιτήρια.
Το 2009 επικυρώθηκαν συνολικά πάνω από 40 εκατομμύρια πλαστά εισιτήρια με τον ΟΑΣΑ να χάνει έσοδα ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 τα πλαστά εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 50 εκατ. εισιτήρια, με τις απώλειες εσόδων για τον ελλειμματικό οργανισμό να υπερβαίνουν αντίστοιχα τα 50 εκατ. ευρώ.
Με την τιμή των εισιτηρίων στο 1 ευρώ και όχι στο 1,40 που είναι σήμερα…
Αν έχουμε 5 εκατομμύρια πλαστά εισιτήρια το μήνα η χασούρα που έχει ο ΟΑΣΑ σε ετήσια βάση είναι περίπου πάνω από 80.000.000 ευρώ! Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που έχουμε είναι μέχρι το 2010.
Το κύκλωμα πλαστογράφων, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων που είναι ελεγκτές, χρησιμοποιεί μεθόδους οργανωμένου εγκλήματος και έχει καταφέρει να κοπιάρει ακόμα και την ταινία γνησιότητας των αυθεντικών εισιτηρίων.
Υ.Γ.
Πριν από πολλά χρόνια, συγκεκριμένα τέσσερα, ανακάλυψα ότι γινόταν ένα πάρτι με πλαστά εισιτήρια του Μετρό, στο σταθμό του “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Αμέσως βρεθήκαμε με τον Γιάννη τον Ντάσκα για να δούμε πως θα συνεχίσουμε την έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα.
Στοχεύοντας ακόμη και να πιάσουμε επ΄ αυτοφώρω τους επίορκους…
Λίγο μετά ο Γιάννης έφυγε από το μέσο που εργαζόταν λόγω σύνταξης και, έμεινε η έρευνα στα συρτάρια.
Το ευτύχημα είναι ότι αποκαλύφθηκε το μεγάλο φαγοπότι που γινόταν…
Το δυστύχημα ήταν ότι μόλις το στοιχειοθετήσαμε εμείς δεν είχαμε ΜΜΕ για να το δώσουμε…
Πάντα όμως υπάρχει ένας λόγος για να ειπωθεί μια καλή “ιστορία”
Πηγή: http://www.ntokoumenta.gr