Βρισκόμαστε προ των πυλών ενός τεράστιου εθνικού σφάλματος, παραδίδοντας το όνομα “Μακεδονία” στους Σκοπιανούς και ανοίγοντας τον δρόμο για ένα σωρό άλλα εθνικά θέματα που “καίνε”.

Η δε ανάμειξη της Τουρκίας στο Σκοπιανό, που έγινε εντονότερη μετά από τη χθεσινή επίσκεψη του Σκοπιανού ηγέτη στην Άγκυρα, αποδεικνύει για άλλη μία φορά, πόσο αδύναμη είναι διπλωματικά η Ελλάδα, αλλά και το πως σε χρόνο ρεκόρ οι…”καλοί μας γείτονες” αναμένουν στη γωνία την παραχώρηση της Μακεδονίας.

«Για το θέμα του ονόματος μίας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες ποιό θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος», δήλωνε προκλητικά ενώπιον του Ζ. Ζάεφ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, λέγοντας ξανά και ξανά, πως θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της “Μακεδονίας”.

Σειρά έχουν η Θράκη (υποτιθέμενη τουρκική μειονότητα), Τσαμουριά (υποτιθέμενη γενοκτονία των Τσάμηδων από τους Έλληνες) και το…Αιγαίο, ένα αρχιπέλαγος που κατά τον πρωθυπουργό μας δεν έχει σύνορα:

Έχοντας λοιπόν την συνείδησή τους ήσυχη -όπως σημείωσε και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς- βρίσκονται ένα βήμα πριν ξεπουλήσουν την Μακεδονία, κάτι που φαίνεται και στην  αιφνιδιαστική συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Βιέννη, τη Δευτέρα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας φέρεται να συναντήθηκε με τον Σκοπιανό αξιωματούχο, έχοντας το “πράσινο φως” από τον Αλέξη Τσίπρα (Δείτε ΕΔΩ) αλλά και μία σύνθετη λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Σκοπιανών. 

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν και σήμερα, ενώ το παρόν θα δώσει και ο Μάθιου Νίμιτς από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας μεγαλύτερη επισημότητα και “επισφραγίζοντας” τις συζητήσεις περί του όρου «Μακεδονία».

Η “λύση” είναι πολύ πιο κοντά από ότι τυχόν νομίζουν οι περισσότεροι. Εξάλλου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του ομιλία ξεκαθάρισε εμμέσως, πως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι, ούτε θα πρέπει, να αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις:

 

Του Άρη Δημόπουλου

ΠΗΓΗ