Η απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγους μήνες στην Φιλανδία δεν έχει προηγούμενο και ζητά από όλους τους πολίτες της να αποδεχθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους να…πληρώνονται από το κράτος!
Δεν αναφερόμαστε προφανώς σε κάποιου είδους παροχές στα πλαίσια του κράτους πρόνοιας, αλλά για κανονικά επιδόματα….στήριξης ακόμη και για όσους δεν χρειάζονται στην πραγματικότητα στήριξη!
Πιο συγκεκριμένα, η -κατ’ευφημισμόν- κεντροδεξιά κυβέρνηση της Φιλανδίας καθιερώνει ένα τακτικό κρατικό επίδομα για όλους τους πολίτες, με την αρχή να γίνεται για όσους είναι άνεργοι ή έχουν πολύ χαμηλές απολαβές. Η παγίδα εδώ κρύβεται στο ότι το κράτος δεν θα παίρνει πίσω το επίδομα από όσους το λαμβάνουν, ακόμη κι αν αυτοί βρουν εν τέλει δουλειά!!!
Είναι η πιο…ευρωπαϊκή εκδοχή του γνωστού στους Έλληνες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που έκανε την εμφάνισή του στην χώρα μας το 2014.
Η ονομασία του στην Φιλανδία αλλάζει σε «καθολικό βασικό εισόδημα (Universal Basic Income – UBI) και σύμφωνα με τους κυβερνώντες θα συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας αλλά και του κόστους της κοινωνικής ασφάλισης.
«Μία συμμετέχουσα δήλωσε ότι πλέον έχει λιγότερο άγχος γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τις θέσεις που της προτείνει το κέντρο εργασίας, τις οποίες δεν μπορεί να δεχτεί επειδή φροντίζει τους ηλικιωμένους γονείς της. Από τα δεδομένα της δοκιμαστικής περιόδου μπορούμε ήδη να εντοπίσουμε απρόσμενα οφέλη, όπως οι μειωμένες ιατρικές δαπάνες», δήλωσε η Marjukka Turunen, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης της Φινλανδίας.
Οι πολίτες της χώρας είναι μάλιστα έτοιμοι να το δεχθούν με…μεγάλη ανακούφιση, αφού έχει καλλιεργηθεί το κλίμα στην σκανδιναβική χώρα πως μετά από μία χρόνια πολιτική λιτότητας «θα είναι δίκαιο» ένα ισόποσο αντιστάθμισμα.
Μόνο που αυτό το αντιστάθμισμα δεν θα έπρεπε να έρχεται με ένα “καθολικό κρατικό εισόδημα”, αλλά με την δραστική μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας.
Άλλος ένας οικογενειάρχης άνδρας με 6 παιδιά δήλωσε στο BBC πως νιώθει….ανακουφισμένος από την κρατική αυτή ενίσχυση, κάνοντας λόγο για την επιστροφή του στην κοινωνία ως ισότιμο μέλος της: «Αισθάνομαι ότι είμαι ξανά μέλος της κοινωνίας και ότι έχω ανακτήσει την ανθρωπιά μου»
«Ανθρωπιά» και «αξιοπρέπεια» είναι δύο έννοιες οι οποίες “έπαιξαν” αρκετά και στην Ελλάδα, ειδικά όταν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το εισόδημα αλληλεγγύης και άλλου τέτοιου είδους παροχές πρωτοπροβάλλονταν.
Σειρά έχει η κυβέρνηση της Σκωτίας και βεβαίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήδη συζητά την χορήγηση ενός πανευρωπαϊκού επιδόματος.
Θυμηθείτε: Αδρανοποιούν τους ανθρώπους: Πανευρωπαϊκό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους!