“Αρκετά θυμωμένη με τους Έλληνες” δηλώνουν πως είναι οι εκατοντάδες Σκοπιανοί που βγήκαν στους δρόμους της ομώνυμης πρωτεύουσάς τους, σε μία από τις….μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών για την ονομασία.

Μάλιστα η μαρτυρία του Έλληνα δημοσιογράφου στο κανάλι “Ε” πριν από λίγο θέλει τις αρχές να τον προειδοποιούν ούτως ώστε να μην μιλάει στα ελληνικά, καθώς υπάρχει κίνδυνος επίθεσης από τους συγκεντρωμένους εθνικιστές.

«Μακεδονία για τους Μακεδόνες» φωνάζουν συνεχώς οι διαμαρτυρόμενοι ακόμη και αυτήν την ώρα, παρά την πυκνή χιονόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Σημειώνεται πως η διαδήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις νέες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού του κρατιδίου Ζόραν Ζάεφ περί μη αλλαγής του Συντάγματος και μερικής…τροποποίησης της ονομασίας.

Και οι 4 προτάσεις του Ζ.Ζάεφ πάντως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, περιέχουν τον όρο “Μακεδονία”, κάτι που , για τον ίδιο, είναι αδιαπραγμάτευτο και φαίνεται να συζητάει και η ελληνική πλευρά!

«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ωστόσο οι εθνικιστές που αυτήν την ώρα βρίσκονται στους δρόμους των Σκοπίων, πέρα από το ότι δηλώνουν πως είναι “οργισμένοι” με τους Έλληνες, διαμηνύουν πως δεν θα αποδεχθούν καμία αλλαγή στην ονομασία, εμμένοντας στο καθαρό “Μακεδονία”.

Άραγε η Αθήνα τα βλέπει όλα αυτά, πόσο μάλλον όταν ζητάει ρευστές εγγυήσεις που μπορεί να αλλάξουν με μία μελλοντική κυβέρνηση στα Σκόπια; 

Του Άρη Δημόπουλου

 

ΠΗΓΗ