H προοπτική των συγχωνεύσεων τραπεζών έχει ανοίξει στην Ελλάδα, με τα χρήματα να συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια, στον δρόμο για την παγκόσμια υπερτράπεζα, η οποία θα κάνει «παραμάγαζά» της, τόσο τις ελληνικές όσο και όλες τις τράπεζες της Ευρώπης.
Ο λόγος ειδικά στην Ελλάδα; Η «κωματώδης λειτουργία τους σε περιβάλλον βαλτωμένης οικονομίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Την ώρα που οι πολίτες έχουν την προσοχή τους στραμμένη «εδώ και εκεί», τα υψηλά κλιμάκια των παγκόσμιων τοκογλύφων σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, έχουν προχωρήσει το σχέδιο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχεδιασμού του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αίροντας τις όποιες ενστάσεις για την δημιουργία υπερ-τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αξιόπιστες πηγές από την Φρανκφούρτη αναφέρουν, ότι τα stress test των ελληνικών τραπεζών θα καταλήξουν σε μία καλή, δύο μέτριες και μία κάπως κακή βαθμολογία, γεγονός που, κατά τις εκτιμήσεις θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ελλάδα.
Τραπεζικά τεστ αντοχής (stress tests) είναι ουσιαστικά προσομοιώσεις μελλοντικών οικονομικών γεγονότων, που μοντελοποιούν αντίξοα οικονομικά σενάρια (worst-case scenarios), σχεδιασμένα για να αξιολογήσουν αν μια τράπεζα ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει επαρκή κεφάλαια για να αντέξει τις επιπτώσεις δυνητικών αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία.
Όπως σημειώνεται, γύρω από την πλατεία Συντάγματος, οι συζητήσεις αθόρυβα και διακριτικά έχουν αρχίσει. Είναι πολύ πιθανό αμέσως, μετά τη δημοσιοποίηση των stress test, να ανακοινωθούν συζητήσεις για συγχώνευση δύο μεγάλων τραπεζών και, ενδεχόμενα, έπεται συνέχεια.
Οι μεγαλομέτοχοι θα κληθούν να επιλέξουν αντί να βάλλουν νέα λεφτά στο ίδιο πηγάδι να προτιμήσουν την συνένωση!
Με μία φράση, ως «λύση» στην τραπεζική κρίση που «φουντώνει» και θα διογκωθεί στο μέλλον, θα προταθεί η συνένωση κεφαλαίων μέσω της συγχώνευσης τραπεζών.
Σού δίνουν το πρόβλημα, σου δίνουν και την λύση.
Κύπρος
Ο επικεφαλής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, Γιάννης Μάτσης, δήλωσε πως αναμφίβολα θα δούμε και στην μαρτυρική Μεγαλόνησο συγχωνεύσεις τραπεζών.
Ερωτηθείς ανέφερε ότι δεν μπορεί να ξέρει πότε θα γίνουν και ποιες τράπεζες θα εμπλακούν στις συγχωνεύσεις. Όπως είπε όμως: «Είναι καθήκον μας να κοιτάξουμε την κάθε ευκαιρία, η οποία δίνατε να φέρει στην Ελληνική Τράπεζα μια πιθανή συγχώνευση. Ταυτόχρονα, όμως για να εξετάσουμε οποιαδήποτε πιθανή συγχώνευση με κάποια τράπεζα θα πρέπει αυτή να φέρει πλεονεκτήματα στο τελικό merge που θα γίνει».
Όλα προχωρούν με σταθερούς ρυθμούς. Μεθοδικά τα χρήματα, τα οποία στην Ελλάδα παραμένουν δεσμευμένα μέσω των Capital Controls, θα συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια. Μαζί με αυτά και οι περιουσίες των πολιτών, τις οποίες κατάσχουν τα τραπεζικά ιδρύματα, με τα περισσότερα σπίτια να μένουν εκεί.
Δείτε:
Πως το έλεγε ο Γιάνης Βαρουφάκης;
Ναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε που χρεώθηκε στην Ελλάδα ζημιά τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Ναι εκείνος που τελικά έφυγε γιατί η Αριστερά δεν κατόρθωσε να επιβάλλει εξαρχής «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και σκληρότερο Μνημόνιο εκτός Ευρώπης.
«Να αφήσουμε τα εθνικά στερεότυπα και να ενοποιήσουμε τους τραπεζικούς τομείς της Ευρώπης».
Στόχος: Μία και μόνο Τράπεζα να διαχειρίζεται τους κόπους και τις περιουσίες των Ευρωπαίων και αργότερα να συγχωνευτεί και εκείνη με τις Υπερτράπεζες των υπολοίπων ηπείρων.
Ένας Τραπεζικός Κομμουνισμός, με τον πλούτο σε ένα κέντρο διαχείρισης!
Και επειδή θα υπάρξουν χώρες που θα τον αρνηθούν (βλ. Ρωσία) η οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε πόλεμο.
Δείτε από το 7.38: