To Sport24.gr παρουσιάζει αναλυτικά τις αγωνιστικές, οικονομικές και διοικητικές επιπτώσεις που θα έχει ένα ενδεχόμενο Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ύστερα κι απ’ τις δηλώσεις του εκπροσώπου της FIFA που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Όσα συνέβησαν στο ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στην Τούμπα αποτέλεσαν πρώτο θέμα συζήτησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Γι’ ακόμα μία φορά, το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς ήδη στην Αθήνα βρίσκονται εκπρόσωποι της FIFA προκειμένου να έχουν επαφές και συζητήσεις τόσο με την ΕΠΟ όσο και με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ούτως ώστε να βρεθεί μία λύση.
Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης (14/03), ο υπεύθυνος της επιτροπής παρακολούθησης της ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και τόνισε πως το Grexit δεν είναι μακρινό σενάριο, αλλά και πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει στο γκρεμό. Ουσιαστικά, ο εκπρόσωπος της FIFA έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού σε περίπτωση που δεν υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις απ’ την πλευρά της Ομοσπονδίας όσον αφορά στην πάταξη των φαινομένων βίας εντός και εκτός γηπέδων, το ελληνικό ποδόσφαιρο “φλερτάρει” με την απομόνωση.
Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική και θα γυρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο πολλά χρόνια πίσω. Tο Sport24.gr παρουσιάζει αναλυτικά τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Grexit που θα πλήξουν, πέρα απ’ τους συλλόγους και την Εθνική ομάδα.
Συγκεκριμένα:
1. Καμία Εθνική ομάδα, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας θα έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Εθνική Ανδρών δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Euro 2020, όπως και στο Nations League.
2. Κανένας σύλλογος θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή το Europa League. Αυτό σημαίνει πως όποιες ομάδες πάρουν το “εισιτήριο” για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσω του πρωταθλήματος, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν. Αυτό θα πλήξει το κύρος των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, ενώ αρκετοί ποδοσφαιριστές θα αναζητήσουν νέους σταθμούς στην καριέρα τους.
3. Διεθνή επίσημα φιλικά, εντός ή εκτός συνόρων, δεν θα επιτρέπονται, κάτι που θα επιφέρει ποδοσφαιρική απομόνωση για τη χώρα μας. Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις προετοιμασίες των ελληνικών ομάδων, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για σοβαρά τεστ, που έχουν ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτό το επίπεδο.
4. Οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία. Οποιοσδήποτε αλλοδαπός αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας αποκτά απευθείας το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για λύση της συνεργασίας με την ομάδα του.
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως συνέπεια τα κανάλια και οι χορηγοί να πάψουν να δίνουν χρήματα σε ένα αποκλεισμένο πρωτάθλημα που θα διεξάγεται μόνο και μόνο για να βγάλει κάποιο εγχώριο πρωταθλητή. Οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και γενικότερα η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις βοηθούσαν σημαντικά στην επιβίωσή τους.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η UEFA μέσω ανακοίνωσης τον περασμένο Οκτώβριο, τα έσοδα των ελληνικών ομάδων (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ) απ’ τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League τη σεζόν 2016-17 ανήλθαν περίπου στα 20.000.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός “καρπώθηκε” 7.608.487 ευρώ, ο ΠΑΟΚ 6.651.417 και ο Παναθηναϊκός 4.360.269 ευρώ, ενώ ΑΕΚ και ΠΑΣ Γιάννινα έλαβαν περίπου 1.000.000 με 1.500.000 ευρώ απ’ την παρουσία τους στην προκριματική φάση της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης.
Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστά τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία των ελληνικών ομάδων απ’ την εφετινή παρουσία τους, αλλά με βάση το πρόσφατο παρελθόν, ο πρωταθλητής Ελλάδας που μπαίνει στους ομίλους του Champions League λαμβάνει περίπου 30.000.000 ευρώ από την αγωνιστική πορεία, τα εισιτήρια, τους χορηγούς και το Market Pool. Σε περίπτωση συμμετοχής και δεύτερης ομάδας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, τα έσοδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυξημένα και μπορεί να ξεπεράσουν τα 40.000.000 ευρώ, αλλά σε επίπεδο ομάδων είναι μειωμένα, αφού μοιράζεται το Market Pool.
Απ’ την άλλη πλευρά, στο Europa League, αν μία ελληνική ομάδα πραγματοποιήσει μία καλή πορεία στη διοργάνωση, όπως για παράδειγμα φέτος η ΑΕΚ που ήταν κι η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στους ομίλους, θα εισπράξει περίπου 10.000.000 ευρώ. Σε περίπτωση συμμετοχής κι άλλων ελληνικών ομάδων, όπως και στο Champions League, τα έσοδα θα αυξηθούν για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά θα είναι λιγότερα για τους εκπροσώπους μας. Τέλος, οι ομάδες που συμμετέχουν στους προκριματικούς γύρους, αλλά αποκλείονται πριν τη φάση των ομίλων, λαμβάνουν περίπου 300.000 με 500.000 ευρώ.
Όσον αφορά στην Εθνική, “καρπώνεται” ετησίως 5.000.000 ευρώ απ’ την UEFA και τη FIFA, ενώ συνολικά ο τζίρος είναι κυμαίνεται στα 20.000.000 με 22.000.000 ευρώ, αφού πέρα απ’ τα ευρωπαϊκά έσοδα, υπάρχουν τα χρήματα που λαμβάνει για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου (2.500.000 ευρώ), καθώς και τα έσοδα απ’ τους χορηγούς, τη Λίγκα, αλλά κι απ’ τα πρόστιμα των ομάδων. Χοντρικά, τα έσοδα ανέρχονται στα 10.000.000 ευρώ το χρόνο.
Πέρα των αγωνιστικών και των οικονομικών, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να αντιμετωπίσει και διοικητικά ζητήματα.
Συγκεκριμένα:
-Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA
-Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της UEFA
-Δεν μπορεί να κάνει προτάσεις για τη την ατζέντα του Κογκρέσου της FIFA και της UEFA
-Δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει υποψήφιους για την προεδρία της FIFA, της UEFA, καθώς και για μέλη σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτροπές
-Δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα της FIFA
-Χάνει όλα τα δικαιώματα των μελών της UEFA και της FIFA.
Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τα άρθρα 7,8,9 της UEFA με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της.
Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τα άρθρα 12,13,14 της FIFA με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της.
Photo Credits: Eurokinissi
Πηγή: http://www.sport24.gr