Η άνοδος της Εθνικής Δεξιάς στην Ευρώπη, η οποία καλύπτει σε όλο και περισσότερες χώρες το πολιτικό κενό που υπάρχει μεταξύ Κεντροδεξιάς και Άκρας Δεξιάς, έχει ανησυχήσει τις αριστερόστοφες διεθνιστικές δυνάμεις των Σοσιαλδημοκρατών, των δεξιών φιλελεύθερων και των αριστερών.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Άξελ Τρόοστ, αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς της Γερμανίας (Die Linke), τονίζει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη συνεργασίας της Αριστεράς με την παραδοσιακή Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία και την άνοδο των εθνικοδεξιών δυνάμεων.

Μάλιστα πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το σοσιαλδημοκρατικό Ίδρυμα «Friedrich Ebert» και το Παράρτημα Ελλάδας του αριστερού Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ».

Δήλωσε στο CNN Greece, υπογραμμίζοντας επιπλέον την ανάγκη ευρωπαϊκής ενοποίησης:

Όσων αφορά τη σχέση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατίας και Αριστεράς, προσωπικά ανήκω σε αυτούς που πάντοτε τάσσονταν υπέρ μιας συνεργασίας των κομμάτων, επίσης μαζί με τους Πράσινους. Γι’ αυτό και πριν από οχτώ χρόνια ήδη, ήμουν συνιδρυτής του Ινστιτούτου Αλληλέγγυας Νεωτερικότητας στο οποίο συμμετέχουν με αυτό το στόχο πολιτικοί και από τα τρία κόμματα.

Με άλλα λόγια, ο αριστερός πολιτικός ζητά συνεργασία μεταξύ σοσιαλδημοκρατών, αριστερών και οικολόγων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση με ακόμα περισσότερο περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μέχρι εκείνη να αφανιστεί, κόντρα φυσικά στην εθνικοδεξιά πολιτική, η οποία ενισχύει το «έθνος-κράτος» και αποδυναμώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φυσικά από αυτή την κουβέντα δεν μένει έξω η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ριζοσπαστικές αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να συνεργαστούν, προκειμένου να παραμείνει, ειδικά στην Ελλάδα, η αριστερή λογική υψηλών (πράσινων) φόρων και ενίσχυσης των διεθνιστικών τάσεων στην εξουσία, σε αντίθεση με την πατριωτική πολιτική της ελεύθερης οικονομίας που ενισχύει την παραγωγική δομή της κάθε χώρας, καθιστώντας δύσκολη την εξάρτησή της από το όποιο ευρωπαϊκό ή διεθνές κέντρο εξουσίας.

Μιλώντας στο Προοδευτικό Φόρουμ με χαρακτηριστικό θέμα «Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη», δήλωσε:

«Η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης, είναι η μόνη διέξοδος. Είναι ένας αγώνας που αξίζει να δοθεί, με την συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων»!

Στην Ελλάδα, αυτό μεταφράζεται ως «άνοιγμα» στο πρώην ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το «Κίνημα Αλλαγής» (όνομα και αυτό!!!).

Ήδη ξεκάθαρο “άνοιγμα” στο Κίνημα Αλλαγής έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.

Ο κ. Δραγασάκης,  θυμίζοντας στιγμές συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, έκανε λόγο για ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, ζητώντας την δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης.

Σύμμαχος μιας τέτοιας προοπτικής εντός του πρώην ΠΑΣΟΚ, είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ κάθετα αντίθετος είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ζητά «ολοκληρωτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», βρισκόμενος πιο κοντά σε συνεργασία, αν αυτό χρειαστεί με την Νέα Δημοκρατία.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση! Ωστόσο, να θυμίσουμε πως εκείνη ήταν που επανέφερε τον κ. Παπανδρέου στην Κεντροαριστερά.

 

Του Κίμωνα Χαραλάμπους