Η λεγόμενη “Μεγάλη Ελλάδα” ή “Μεγάλη Ιδέα”, έτσι όπως αυτή μας μεταφέρεται από το πρόσφατο παρελθόν στο σήμερα, έχει δαιμονοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, με απώτερο στόχο να ΞΕΧΑΣΕΙ ο Έλληνας και η Ελληνίδα τις αλύτρωτες πατρίδες.

Μας έπεισαν συστηματικά επί πολλές δεκαετίες πως κάθε βλέψη για μία “Μεγάλη Ελλάδα” καταποντίστηκε με την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν η ελληνική πολιτική και διπλωματία γνωρίζει μία πρωτοφανή στάση άμυνας, η οποία στις μέρες τείνει να εξελιχθεί σε επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα.

Κάπως έτσι η Ελλάδα -και άρα οι Έλληνες- επαναπαύτηκε, ξέχασε και δεν διεκδίκησε, όταν όλοι οι γείτονές της πλέον έχουν αποθρασυνθεί.

Σειρά είχε αυτή τη φορά η Βουλγαρία να ξεδιπλώσει τα αλυτρωτικά της σχέδια, μέσα από χάρτες που την απεικονίζουν να κατέχει μεγάλα τμήματα της ελεύθερης Θράκης αλλά και της Μακεδονίας, φτάνοντας μία ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

Μάλιστα όλο και περισσότερο,  γιγαντοαφίσες με χάρτες της «Μεγάλης Βουλγαρίας» ξεφυτρώνουν σε διάφορες πόλεις της γείτονος, γεγονός που δείχνει την σταθερή αύξηση της επιρροής εθνικιστικών κύκλων στη Βουλγαρία, πάντα υπό την ανοχή της τοπικής κυβέρνησης.

Υπάρχουν χάρτες που μάλιστα δείχνουν ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και ένα πολύ μεγάλο μέρος της Θράκης να βρίσκονται υπό….βουλγαρική κατοχή!

Χαρακτηριστικό το παρακάτω παράδειγμα:

Όλα αυτά (γιγαντοαφίσες με αλυτρωτικούς χάρτες και αγάλματα) γίνονται με πρωτοβουλία του εταίρου της βουλγαρικής κυβέρνησης, του ακραίου εθνικιστικού κόμματος «Ενωμένοι Πατριώτες», αλλά και μιας μερίδας άλλων εθνικιστικών οργανώσεων, που η κυβέρνηση είναι φίλα προσκείμενη σε αυτούς.

Φυσικά η απάντηση ακόμη και από τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, είναι ανύπαρκτη, γεγονός που φουντώνει τις φήμες περί πιθανής “υπόγειας συμμαχίας” με τις εθνικιστικές αυτές ομάδες. 

Ωστόσο η Βουλγαρία δεν είναι η μόνη στα Βαλκάνια που διεκδικεί κάτι από την Ελλάδα. 

Η ιστορία με την “Μεγάλη Αλβανία” είναι γνωστή και έχει τις ρίζες της ήδη από τα τέλη του περασμένου αιώνα. Κατά καιρούς την εμφάνισή τους κάνουν χάρτες που απεικονίζουν ολόκληρη την Ήπειρο (μαζί με τα Ιωάννινα) και το Βόρειο Ιόνιο υπό αλβανική κατοχή, με τους εθνικιστικές Αλβανούς να προβαίνουν σε διάφορα “αντίποινα” στους ελληνικούς πληθυσμούς της γείτονος.

Η μόνη που -εν τέλει- δεν έχει ή δεν…τολμά να έχει διεκδικήσεις είναι η Ελλάδα, που το τελευταίο διάστημα μάλιστα αγνοεί επιδεικτικά τους εκατοντάδες χιλιάδες (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) Έλληνες κατοίκους των Σκοπίων και ετοιμάζεται για μία άνευ προηγουμένου εθνική αυτοκτονία: Την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας.

Μάλιστα σε μία άκρως ανθελληνική κίνηση , την…απαραίτητη στήριξη στους εθνικιστές των Σκοπίων παρέχει το VMRO-BND (Εσωτερικό Μακεδονικό Επαναστατικό Κίνημα-Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα), το οποίο είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με τους “αδελφούς Μακεδόνες”, προκειμένου Βουλγαρία και Σκόπια να “πάρουν εκείνα που τόσα χρόνια…σφετερίζεται η Ελλάδα”!

Του Άρη Δημόπουλου