Ανύπαρκτο μητρώο, έλλειψη χαρτιού, άγνοια διαχείρισης του συστήματος είναι  μόνο μερικά από τα τεράστια προβλήματα

Χάος επικρατεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς κατά τον πρώτο ενάμιση μήνα λειτουργίας του είναι εμφανείς οι διοικητικές και οι λειτουργικές «αδυναμίες» του.

Λάθη στη μεταφορά δεδομένων, συγχώνευση εγγραφών διαφορετικών ασφαλισμένων, ανυπαρξία μητρώου ασφαλισμένων, τηλέφωνα εξυπηρέτησης που δεν απαντά κανείς, ακόμη και έλλειψη χαρτιού για την εκτύπωση συνταξιοδοτικών αποφάσεων καταλογίζουν στον ΕΦΚΑ τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων του και προχωρούν σε στάση εργασίας την επόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου, από τις 12.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ καταγγέλλουν:

• Λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τα μητρώα των πρώην Ταμείων στο μητρώο του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων. Για παράδειγμα, για δύο γυναίκες με συνωνυμία υπήρξε συγχώνευση των μητρώων τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εγγραφή μόνο για τη μία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, να υπάρχει «πάγωμα» των διαδικασιών απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας και υποβολής ΑΠΔ.
• Αύξηση των υπηρεσιακών σημειωμάτων που στέλνονται για διόρθωση λαθών από εντασσόμενους φορείς ανά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στην κεντρική διαχείριση στην Αθήνα και η άμεση ανταπόκρισή τους αναπόφευκτα να περιορίζεται σημαντικά.
• Υποστελέχωση του help desk του ΕΦΚΑ και άγνοια διαχείρισης του συστήματος από τους υπαλλήλους.
• Λειτουργικά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την έλλειψη βενζίνης στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα του ΙΚΑ (που παραμένουν ακινητοποιημένα), με την έλλειψη ειδικού χαρτιού για την εκτύπωση εκατοντάδων συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε κάποιες υπηρεσίες κ.ά.

Το νομοσχέδιο

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας προωθεί νομοσχέδιο που προβλέπει την «επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και άλλες διατάξεις», με το οποίο επιχειρείται να αντιμετωπιστούν μια σειρά από διαδικαστικά και οργανωτικά προβλήματα του ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο «τεστ» του νεοσύστατου ΕΦΚΑ δόθηκε στο τέλος Ιανουαρίου, όταν έστειλε τα ειδοποιητήρια με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Σε αυτά διαπιστώθηκαν ακραία λάθη στους χρόνους ασφάλισης και στο ύψος των εισφορών. Αρκετοί ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, ενώ είχαν ήδη κάνει διακοπή δραστηριότητας και διαγραφή από τον ΟΑΕΕ, είδαν με έκπληξη το ειδοποιητήριο να έρχεται και να υπολογίζει εισφορές με βάση το εισόδημα του 2015.

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr