Η ζωή κάνει κύκλους. Το ίδιο και τα γεωπολιτικά συμφέροντα, ως επί το πλείστον αυτά των μεγάλων χωρών. Μεταβάλλονται, δίνουν τη θέση τους σε άλλα, επανέρχονται ενίοτε και στην αρχική τους μορφή. Ισχύει αυτό και για την υπερδύναμη των ΗΠΑ, η οποία φαίνεται να αναθεωρεί τον τελευταίο καιρό εντυπωσιακά τις προτεραιότητές της στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, την ώρα που και οι δικές της σχέσεις με την Τουρκία δεν διανύουν το καλύτερο φεγγάρι.
«Εξω οι βάσεις του θανάτου». Το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα στις αριστερόστροφες διαδηλώσεις, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, είχε στο στόχαστρό του τις αμερικανικές βάσεις. Πήρε δικαίως περίοπτη θέση στη νεότερη Ιστορία, δίπλα σε ένα άλλο, εξίσου θρυλικό: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο». Τελικά, οι περισσότερες βάσεις, με πλέον εμβληματικές αυτές του Ελληνικού και της Νέας Μάκρης, έφυγαν. Για την ακρίβεια, έκλεισαν. Δεν επέβαλε την παύση της λειτουργίας τους κάποια ελληνική κυβέρνηση. Ηταν η μεταβολή των γεωπολιτικών δεδομένων που τις κατέστησε περιττές. Να το πούμε διαφορετικά, οι βάσεις έπαψαν να υφίστανται γιατί δεν εξυπηρετούσαν πια τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.
Ομως, καθώς ο καιρός έχει γυρίσματα, ενδέχεται αυτές, κατά κάποιο τρόπο, να επανέλθουν. Ως γνωστόν, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ άνοιξε το παράθυρο για τη χρησιμοποίηση του αεροδρομίου της Ανδραβίδας από τις αμερικανικές δυνάμεις. Ενδεχομένως, τον προπομπό αυτής της πιθανολογούμενης εξέλιξης να αποτέλεσε η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», που διεξήχθη πρόσφατα με επίκεντρο το εν λόγω αεροδρόμιο.
Πάντως, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι κατά τη διάρκειά της συμπεριλήφθηκε και μια προσομοίωση εναέριας επίθεσης σε εχθρικό στόλο, στο Καστελόριζο, με τη συμμετοχή μάλιστα των αμερικανικών αεροσκαφών F- 15, ενώ οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να… ξεμυτίσουν στο Αιγαίο. Το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας είναι η μεγαλύτερη αεροπορική βάση για τους Αμερικανούς και κατ’ επέκταση για το ΝΑΤΟ, επομένως αποτελεί για τον Ερντογάν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.
Σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί δεν τα πάνε καθόλου καλά με τους Τούρκους, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τους ίδιους στον ελλαδικό χώρο φαίνεται να μπαίνει μπροστά, έχοντας ήδη στα χέρια τους και τη ναυτική της Σούδας, στην Κρήτη, η οποία έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία.
Βέβαια, αν ανήκεις στο ΚΚΕ, και μόνο στο άκουσμα της είδησης ότι η Ανδραβίδα μπορεί να λειτουργήσει ως αμερικανική βάση, βγάζεις σπυριά. Και ετοιμάζεσαι να διαδηλώσεις δυναμικά με τους συντρόφους σου εναντίον (ενάντια, κατά την προσφιλή ορολογία σου) της παρουσίας της, όπως τον παλιό καλό καιρό. Είπαμε, η ζωή κάνει κύκλους…

Πηγή: http://www.pelop.gr