Του Γιώργου Λεκάκη
Πριν από λίγες εβδομάδες, η διεύθυνση των συριακών αρχαιοτήτων κυκλοφόρησε νέες φωτογραφίες που δείχνουν έναν άλλο κατεστραμμένο αρχαιολογικό χώρο. Εκτός της Συρίας, οι ειδήσεις έλαβαν πολύ περιορισμένη έκταση στον Τύπο, εκτός από την Γαλλία, όπου το Μαρί / Mari, είναι πολύ πιο γνωστό. Διότι Γάλλοι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν στο Mari από το 1933, η πιο πρόσφατη έρευνά τους διεξήχθη το 2010, όταν η «Αραβική Άνοιξη» και η αυξανόμενη αναταραχή κατέστησαν την περιοχή απρόσιτη.
Όταν εμφανίστηκε το Ισλαμικό Κράτος, το τμήμα της επαρχίας Deir ez-Zor, στο οποίο ευρίσκεται το Mari, ήταν ένας από τους πρώτους τομείς που έπεσε στον έλεγχό του στις αρχές του 2014. Ο χώρος υπέστη άμεση… «έκρηξη λεηλασίας». Οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν την… αλλαγή στον αρχαιολογικό χώρο που έγινε… σεληνιακό τοπίο μέσα σε λίγους μήνες.
Περισσότεροι από 1.500 νέοι χώροι ανασκάφηκαν και καταγράφηκαν στο Mari μεταξύ 2013 και 2015. Μια τεράστια ποσότητα αρχαίων αντικειμένων επωλήθησαν στην αγορά παράνομων αρχαιοτήτων, για να χρηματοδοτήσουν τον Isis…
Η φωτογραφία μιλά από μόνη της: Το παλάτι του Mari, του 2500 π.Χ. όπως μπορούσε να το δει κανείς για τελευταία φορά το 2008 (αριστερά), και όπως… «φαίνεται» σήμερα, στις νέες φωτογραφίες που κυκλοφόρησε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων Συρίας (δεξιά):
Φωτογραφία: Mary Shepperson Syrian Directorate-General of Antiquities and Museums website. |
ΠΗΓΗ: Guardian, 19.4.2018.
ΔΕΙΤΕ επίσης το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα στο Μαρί.